Cookies zijn belangrijk voor het goed functioneren van de website en om u een maximaal gebruiksgemak te bieden.
Wat zijn cookies?

En op vakantie, wat kan ik doen?


Vertrekt u met vakantie? Breng geen bedreigde dieren en planten mee!

Koop geen souvenirs die schade toebrengen aan bedreigde dieren en planten, zoals ivoren beeldjes en juwelen, handtassen en schoenen uit reptielenhuiden of juwelen en versieringen gemaakt van koraal. Dit gebeurt nog al te vaak, meer uit onwetendheid dan kwaad opzet.

Om het u gemakkelijk te maken heeft de FOD een folder voor vakantiegangers uitgebracht. De meest voorkomende souvenirs die gemaakt worden van bedreigde dieren en planten zijn erin beschreven. U kunt de folder (.PDF) downloaden of aanvragen via cites@health.fgov.be of op het nummer +32 2 524 97 97. Neem de folder mee om met een gerust hart een aandenken aan uw vakantie te kopen.

We zetten alvast een aantal belangrijke ‘verboden’ souvenirs op een rij. Ivoren beeldjes, juwelen of stempels kunt u vooral in Azië en Afrika tegenkomen. Ook van zeeschildpadden worden juwelen gemaakt die aan toeristen te koop worden aangeboden. Net als haarspelden en zonnebrillen. Versieringen en juwelen van koraal zijn nog een ander gegeerd souvenir. Die vindt u vooral aan de kusten van Australië en de landen rond de Indische Oceaan en de Rode Zee. Erg mooi, maar de handel is nefast voor de riffen. Het duurt jaren voor ze zich weer herstellen.

 

Als u met een verboden souvenir in uw bagage betrapt wordt, zijn de gevolgen niet min. In het beste geval neemt de douane uw koopwaar gewoon in beslag. Met wat minder geluk hangt er u een boete of zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd. Dat is streng, maar vergeet niet dat een ondoordachte aankoop een bedreigd dier of een bedreigde plant in gevaar brengt. Kijk dus uit uw doppen als u een souvenir van natuurlijk materiaal koopt, en bij twijfel: laten staan! De douane neemt jaarlijks talloze illegale souvenirs in beslag: portefeuilles en geldbeugels in reptielenleer, schelpen en stukken koraal, kaviaar en zelfs levende slangen, papegaaien, spinnen, vogels en kikkers. Een kleine greep uit een indrukwekkende lijst.

Merkt u tijdens uw vakantie dat er gehandeld wordt in souvenirs die niet koosjer zijn, neem dan zeker contact op met de lokale politie of met Traffic (www.traffic.org): een gemeenschappelijk programma van het WWF en de Wereldunie voor Natuurbehoud dat de handel in wilde soorten in kaart brengt.

Zo helpt u dieren en planten die het moeilijk hebben daadwerkelijk mee beschermen!

CITES-folder hier te downloaden (.PDF)

Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid,
Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Victor Hortaplein, 40 bus 10
1060 Brussel

Contact Center: +32 (0)2 524.97.97

Contactformulier

Gepubliceerd op 08/12/2009 – Pagina laatst aangepast op 08/12/2009