Sinds november 2012 moeten de milieuprestaties van de banden verplicht worden weergegeven. De banden hebben een impact op het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van uw voertuig. Verder bepalen ze ook het geluid van het voertuig vanaf 50 km/u. Het is dus belangrijk om uw banden goed uit te kiezen.

Weergave van milieu-informatie

Sinds november 2012 is de verkoper verplicht om u bij uw aankoop milieu-informatie te geven over uw nieuwe banden (verordening 1222/2009 inzake de etikettering van banden). Dit geldt niet alleen bij vervangingen maar ook wanneer u een nieuwe wagen kiest en er verschillende soorten banden beschikbaar zijn.

Deze drie gegevens moeten op het etiket staan:

• de energie-efficiëntie (rangschikking van A, het beste, tot G),
• de grip van de banden op een nat wegdek (rangschikking van A, het beste, tot G),
• het geluid (uitgedrukt in decibels).
De informatie moet worden weergegeven aan de hand van een sticker op de band of een affiche in de onmiddellijke omgeving. Die informatie moet ook worden opgenomen in promotiemateriaal.

Etiquette pneus

De kenmerken van banden

De banden zijn het enige contactpunt tussen het voertuig en de weg. Het is belangrijk om er bijzondere aandacht aan te besteden.

Ze kunnen verschillende kenmerken hebben volgens de kwaliteit en het gebruik ervan:

1. Veiligheid: de fabrikanten streven naar zo veel mogelijk grip in verschillende weersomstandigheden.

2. Milieu: de fabrikanten letten op energie-efficiëntie en geluid. De energie-efficiëntie hangt af van de rolweerstand van de banden. Hoe groter die rolweerstand is, hoe meer het voertuig verbruikt. Het geluid van de banden is geen detail want vanaf ongeveer 50 km/u overstijgt dat het geluid van de motor.

Al deze parameters zijn belangrijk. Om te vermijden dat een daarvan te veel benadrukt wordt ten koste van de andere bestaan er wettelijke minimumvereisten.

Specifiek gebruik

Er dient opgemerkt dat bepaalde kenmerken van banden kunnen variëren volgens de toepassing en het gebruik ervan. Een winterband bijvoorbeeld heeft:

• een minder goede energie-efficiëntie dan een klassieke (zomer)band,
• (in het algemeen) beter grip op een nat wegdek dan een klassieke (zomer)band.

Vraag advies aan uw verkoper zodat u de beste keuze kunt maken.

Tips voor uw veiligheid en voor het milieu

• Check geregeld uw bandenspanning. De aanbevolen spanning staat te lezen in de handleiding van uw voertuig en aan de binnenkant van de deur van de chauffeur.

• Check de slijtage van uw banden. Als de banden te veel versleten zijn, brengt u niet alleen uzelf in gevaar (risico om weg te glijden op een nat wegdek, langere remafstand) maar bent u ook in overtreding. Op de banden staan slijtage-indicatoren. Een band wordt als gevaarlijk beschouwd als de groeven minder dan 1,6 mm diep zijn.