Niet alleen u, maar ook uw voeding kan besmet raken met een virus. Wereldwijd zijn virussen een belangrijke bron van voedselinfecties. Door hygiënisch met uw voeding om te springen, loopt u minder risico om uw voeding te besmetten of zelf besmet te worden.

Welke virussen komen voor in voeding in Europa?

Het belangrijkste virus in voeding in onze streken is Norovirus. Hepatitis A komt minder voor in Europa dan in derdewereldlanden. Hepatitis E lijkt aan een opmars bezig.

Norovirus
  • leidt tot hevig overgeven en diarree, die na een korte periode vanzelf overgaan
  • is heel besmettelijk: het virus wordt zowel via voeding als van mens tot mens overgedragen
  • wordt vaak overgebracht door rauwe oesters, zacht rood fruit zoals frambozen, en allerlei andere kant-en-klare etenswaren, bijvoorbeeld in buffetten
Hepatitis A
  • brengt symptomen als misselijkheid en koorts met zich mee, maar kan ook geelzucht veroorzaken
  • wordt net als Norovirus overgedragen door oesters, zacht rood fruit zoals frambozen, en allerlei andere kant-en- klare etenswaren
Hepatitis E
  • veroorzaakt gelijkaardige symptomen als Hepatitis A
  • kan voorkomen in rauw of onvoldoende gebakken vlees van besmette everzwijnen of varkens

     

Hoe kunt u virussen in voeding vermijden?

Virussen zijn vrij hardnekkig:

  • ze kunnen lang in de omgeving overleven, bijvoorbeeld op deurklinken en lichtknoppen.
  • ze zijn bestand tegen verschillende industriële behandelingen om besmettingen tegen te gaan. Enkel goed verhitten kan helpen.
  • ze zijn immuun voor een groot assortiment aan ontsmettingsproducten zoals handgels.

Het grote verschil met bacteriën is dat virussen niet groeien in voeding, zelfs als die slecht wordt bewaard. Ze hebben altijd een menselijke gastheer nodig. Dat betekent dat ze vooral door mensen worden overdragen, tijdens de bereiding of de verwerking van voeding. Ook vervuild water is een bron.

Een goede hygiëne in uw keuken thuis of in uw bedrijf is cruciaal om virussen te vermijden:

  • was uw handen grondig met water en zeep voordat u voedsel aanraakt, zeker na een bezoek aan het toilet
  • was rauw fruit en rauwe groenten in proper water
  • bak varken- en everzwijnvlees goed door
  • reinig en desinfecteer de omgeving (keuken, toiletten, deurklinken, lichtknoppen, …) zeer grondig na een virusuitbraak

     

Meer informatie

De Hoge Gezondheidsraad heeft recent een overzicht gegeven van de huidige beschikbare gegevens over de risico’s voor de mens bij de consumptie van met virus besmette voedingsmiddelen. En ook de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid EFSA  heeft verschillende adviezen over virus gepubliceerd waaronder een meer algemeen advies in 2011 (EFSA, in het Engels) , alsook een advies over Norovirus in bessen (EFSA, in het Engels). EFSA heeft ook een algemene pagina over voedselgebonden zoonotische micro-organismen (EFSA, in het Engels).

De Codex Alimentarius publiceerde richtlijnen voor de voedingssector (CAC/GL 79-2012Codex Alimentarius, (in het Engels).

 

 

Contactgegevens