De zon is een bron van genot maar tegelijk ook gevaarlijk voor onze gezondheid.

Haar ultraviolette zonnestralen kunnen de ogen schaden en cataract veroorzaken. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor een versnelde huidveroudering, zonnebrand, huidaandoeningen en in de meest extreme gevallen ook huidkanker.

De zon produceert zowel zichtbare als onzichtbare stralen.

De ultraviolette stralen zijn onzichtbaar en worden ingedeeld volgens hun golflengte:

  • UVA-stralen dringen het diepst in de huid door en versnellen de veroudering ervan
  • UVB-stralen veroorzaken zonnebrand
  • UVC-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken het aardoppervlak niet.

UVA- en UVB-stralen kunnen allebei huidkanker in de hand werken en hebben schadelijke gevolgen voor de weerstand van ons lichaam.

De intensiteit van de zonnestraling is afhankelijk van de geografische situatie, de hoogte, de periode van het jaar, het tijdstip van de dag, de weersomstandigheden, de weerkaatsing van zonlicht.

Onder invloed van UV-stralen produceert onze huid een pigment, melanine, dat ervoor zorgt dat we bruinen. Dit is een beschermingsreactie van onze huid tegen de ultraviolette stralen. Maar dit bruin kleurtje biedt slechts een heel zwakke bescherming tegen de gevaren van de zon. Een bruine huid beschermt ons slechts tegen zonnebrand en dat op een manier die equivalent is aan een SPF (Sun Protection Factor) van 2 of 3.

Wanneer we enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen, is een matige blootstelling aan de zon goed voor onze gezondheid. De zon zorgt immers niet alleen voor een goed humeur maar bevordert ook de aanmaak van de noodzakelijke vitamine D.