De FOD Volksgezondheid lanceerde voor de vijfde keer de campagne 'Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes. Wees er zuinig mee'.

Medische onderzoeken (zoals röntgenfoto’s en CT-scans) maken het mogelijk om in het lichaam te kijken en zo de oorzaak van een klacht te vinden of om een behandeling op te volgen. Een aantal van deze beeldvormende onderzoeken maken hierbij gebruik van ‘ioniserende straling’. Hoewel deze technieken zeer belangrijk zijn, kan de straling van deze onderzoeken bij overmatig gebruik de gezondheid schaden.

In vergelijking met onze buurlanden ondergaan Belgische patiënten veel onderzoeken met ioniserende straling. Gemiddeld ondergaan we met z’n allen jaarlijks allemaal 1 radiografisch onderzoek en 1 Belg op 5 ondergaat jaarlijks een CT-onderzoek. Hierdoor ligt de stralingsdosis door medische onderzoeken in België ongeveer 1,5 keer hoger dan in Frankrijk en zelfs 3 keer hoger dan in Nederland.

Aangezien onnodig gebruik van ioniserende straling de gezondheid kan schaden, is goede communicatie tussen arts en patiënt belangrijk. Met deze campagne willen we de burger aanmoedigen om met zijn arts of tandarts in dialoog te gaan en te bespreken of de voordelen van een onderzoek opwegen tegen de risico’s. Hierbij raden we de burger ook aan om niet aan te dringen op een onderzoek als de arts of tandarts dat niet nodig vindt. Door goede communicatie draagt de patiënt bij aan het veilig gebruik van medische beeldvorming.

Centraal in deze campagne staat de website www.zuinigmetstraling.be die bezoekers informeert over medische beeldvorming. Zowel de voordelen van goed gebruik als de risico’s bij onnodig gebruik komen daarbij aan bod. Verder biedt de website concrete tips aan voor patiënten, ouders, voorschrijvende artsen, tandartsen, radiologen en nuclearisten.

Op verschillende Vlaamse en Franstalige radiozenders draaien de komende weken ook 6 spotjes om de campagne in de verf te zetten. De campagne wordt ook in de kijker geplaatst op verschillende gezondheidswebsites.

Campagnesite:www.zuinigmetstraling.be
Guidelines: www.health.belgium.be/richtlijnen-medische-beeldvorming