De Douane en de FOD Volksgezondheid namen deel aan de operatie Thunderbird. Het opzet van de operatie is het bestrijden van milieumisdrijven en dus het vrijwaren van dier- en plantensoorten die volgens de CITES-overeenkomst beschermd zijn. 3 maart is ook Werelddag van de wilde dieren.​

De operatie liep van 30 januari tot 19 februari 2017. België nam geneesmiddelen op basis van aloe ferox (een beschermde plant), rijstvogels (Lonchura oryzivora), een rugvlekweekschildpad (Cyclanorbis elegans), halskettingen in ivoor (Loxodonta africana) en 190 dode zeepaardjes in beslag.

Op wereldvlak, namen alle landen samen het volgende in beslag :

  • meer dan 4.770 vogels;
  • meer dan 1.240 reptielen waarvan minstens 560 schildpadden;
  • meer dan 100 wilde katten;
  • meer dan 2,75 ton schubben van schubdieren;
  • meer dan 8,2 ton ivoor (ruw of bewerkt);
  • meer dan 310 huiden van verschillende diersoorten;
  • meer dan 25 ton aan delen van dieren zoals vlees, hoorns en pluimen;
  • meer dan 37.130 afgeleide en bewerkte producten, zoals geneesmiddelen, versieringen of beeldjes gemaakt met dierlijke delen;
  • meer dan 1,43 ton zeefauna en -flora;
  • ongeveer 58,2 hout.

De Verenigde Naties en Interpol schatten op dit moment de waarde van milieumisdrijven op 58 tot 203 miljard dollar op jaarbasis. Deze misdrijven kennen een jaarlijkse groei van 5 tot 7 % en zijn transnationaal en zelfs transcontinentaal goed georganiseerd. De natuur blijft een zware prijs betalen terwijl deze misdrijven vaak niet voldoende bestraft worden.

De operatie Thunderbird is uitgegroeid tot een gecoördineerde operatie, die de strijd aangaat tegen de stroperij, de illegale oogst, de illegale handel en de transnationale criminaliteit gelinkt aan flora en fauna. De operatie zorgt er ook voor dat de deelnemende landen hun organisatorische en communicatieve skills op wereldschaal kunnen uittesten en verbeteren.

Deze landen namen er aan deel : Bangladesh, België, Botswana, Canada, Duitsland, Ecuador, El Salvador, Estland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Hong Kong, Hongarije, India, Indonesië, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Marokko, Mexico, Mongolië, Mozambique, Myanmar, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Rusland, Salvador, Servië, Zuid-Soedan, Spanje, Sri Lanka, Swaziland, Thailand, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan, Zweden en Zwitserland.

De overeenkomst over de internationale handel in wilde dier- en plantensoorten die met uitsterven bedreigd zijn, gekend onder de naam CITES of ook onder de Conventie van Washington, is een internationaal akkoord tussen landen dat er op toeziet dat de internationale handel in wilde planten en diersoorten het overleven van die soorten niet in het gevaar brengt.

België zal de CITES-controles nog opvoeren in het kader van het Europese actieplan tegen de illegale handel in wilde dier- en plantensoorten.