België sluit zich aan bij het samenwerkingsproces in het kader van de Dialoog over bossen, landbouw en handel in basisproducten (Forest, Agriculture and Commodity Trade (FACT) Dialogue). Dit initiatief wordt  vandaag formeel bekend gemaakt en wordt voorgezeten door het Verenigd Koninkrijk en Indonesië. FACT werd opgestart in februari 2021 in de aanloop naar de volgende COP Klimaat in november van dit jaar in Glasgow (COP26). Het doel: nu handelen om de massale en snelle vernietiging van regenwoud en andere natuurlijke ecosystemen af te remmen en tegelijk duurzame handel te bevorderen. 

Dit internationaal initiatief berust op de principes van samenwerking. De promotoren van het project willen zo veel mogelijk uitvoerende en consumerende landen van landbouwproducten samen brengen om acties te identificeren en stappenplannen uit te zetten tegen de ontbossing en de aantasting van de gronden voor basislandbouwproducten.

Na haar toetreding tot de “Amsterdam Declarations Partnership” en tot de “Leader’s Pledge for Nature“, treedt België dus nu ook toe tot dit internationaal proces ter bescherming van bossen en natuurlijke ecosystemen. De deelname van ons land aan de FACT-dialoog benadrukt de vastberadenheid van België om samen te strijden tegen het verlies van biodiversiteit en de klimaatveranderingen.
 
Meer info: