Het gebruik van een luchtzuiveringssysteem helpt bij het verwijderen van vervuilende stoffen die in gebouwen aanwezig zijn

Waarom moet een luchtzuiveringstoestel worden gebruikt? 

Een luchtzuiveringssysteem is een systeem dat vervuilende stoffen (micro-organismen, fijn stof, enz.) die in de lucht aanwezig zijn opvangt en/of inactief maakt. Zo voorzien ze lucht die gezuiverd is van vervuilende stoffen.

Om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren, moeten eerst de bronnen van vervuiling worden opgespoord en beperkt en vervolgens moet de ruimte zoveel mogelijk worden geventileerd. Op sommige plaatsen kan het echter gemakkelijker zijn om een luchtzuiveringssysteem te installeren, aangezien de installatie van een ventilatiesysteem vaak een ingrijpende renovatie vereist. Luchtzuiveringssystemen beperken de aanwezigheid van bepaalde vervuilende stoffen. Het gebruik van een luchtzuiveringssysteem wordt dan aanbevolen, om de kwaliteit van de binnenlucht al sterk te verbeteren, in afwachting van de eventuele latere installatie van een ventilatiesysteem. Luchtzuivering is dus een optie om te zorgen voor een gezondere binnenlucht door het beperken van de aanwezige vervuilende stoffen.

 

Wilt u een luchtzuiveringssysteem gebruiken?

Er zijn veel verschillende systemen op de markt. Ze gebruiken verschillende technieken om verschillende bronnen van luchtvervuiling binnenshuis tegen te gaan. Afhankelijk van de situatie zijn sommige systemen geschikter dan andere. De keuze hangt af van de grootte van uw ruimte, het aantal mensen dat er verblijft, de activiteiten die u er uitvoert en de specifieke bronnen van vervuiling die er aanwezig zijn.

Om u te helpen kiezen welk systeem dat het best bij uw situatie past, heeft de FOD Volksgezondheid een aantal hulpmiddelen opgesteld.

Een erkenningsproces voor luchtzuiveringssystemen

Van de verontreinigende stoffen die mogelijk aanwezig zijn in de binnenlucht, zijn virussen in aerosol een bijzonder punt van zorg. Dit geldt vooral sinds de COVID-19 pandemie. Veel systemen beweren doeltreffend te zijn tegen virussen, maar ze hebben niet allemaal dezelfde doeltreffendheid. De FOD Volksgezondheid zet daarom een erkenningsproces op om de doeltreffendheid van deze systemen tegen virussen in aerosol te garanderen en om te controleren of het gebruik ervan veilig is voor het publiek (d.w.z. dat ze bijvoorbeeld geen schadelijke bijproducten vrijgeven). Deze verificatie is gebaseerd op een analyse van een dossier en verschillende bewijsstukken die door de fabrikant worden ingediend.

De eerste erkenningsaanvragen kunnen in de vroege zomer van 2024 worden ingediend.

Een erkenningslabel

Alle systemen die erkend zijn door de FOD krijgen een erkenningslabel. Kijk voor het pictogram hieronder op de verpakking van apparaten en op online verkoopsites om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsproduct koopt.

De eerste erkenningslabels zullen zichtbaar zijn vanaf de vroege zomer van 2024.

Een lijst van erkende luchtzuiveringssystemen

Alle door de FOD erkende systemen worden op deze site vermeld. U kunt er meer te weten komen over het toestel waarin u geïnteresseerd bent. U kunt ook het systeem vinden dat het beste bij uw behoeften past, op basis van zijn kenmerken.

De lijst van erkende luchtzuiveringssystemen wordt vanaf de zomer van 2024 op deze site gepubliceerd en zal na verloop van tijd worden bijgewerkt.

Deze lijst bevat alleen luchtzuiveringssystemen die door de FOD zijn erkend voor hun hoge effectiviteit tegen virussen in aerosol en hun veiligheid voor gebruikers. De aankoop en het gebruik van systemen die niet op deze lijst staan is niet verboden, maar u kunt niet profiteren van de garanties van de FOD.

Een praktische gids voor het kiezen van een luchtzuiveringssysteem

Een praktische gids om u te helpen het juiste systeem voor uw behoeften te kiezen. Een stapsgewijze aanpak zal u helpen om de relevante kenmerken te identificeren waarmee u rekening moet houden. Het resultaat zal in het bijzonder afhangen van het binnenluchtkwaliteitsniveau dat u wilt bereiken, het volume en de bezetting van uw ruimte (aantal personen, activiteit) en de specifieke verontreinigende stoffen die aanwezig zijn.

De praktische gids voor het kiezen van een luchtzuiveringssysteem zal vanaf de zomer van 2024 op deze site worden gepubliceerd en daarna regelmatig worden bijgewerkt.

 

Wilt u luchtzuiveringssystemen op de Belgische markt brengen?

Of u nu luchtzuiveringssystemen produceert of importeert, u moet voldoen aan de wetgeving die in België van kracht is.

Nieuwe wetgeving voor systemen ter bestrijding van virussen in aerosol

Vanaf 18 mei 2024 gelden er criteria voor het op de markt brengen van luchtzuiveringssystemen die technologieën gebruiken die aerosolen uit besmette lucht kunnen verwijderen of virussen kunnen inactiveren. Deze criteria zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 9 februari 2024.

Deze wetgeving biedt gebruikers een extra garantie voor de kwaliteit van luchtzuiveringssystemen die virussen in aerosol bestrijden. Dankzij een erkenningslabel dat aan elk erkend luchtzuiveringssysteem wordt toegekend, kunnen gebruikers gemakkelijk apparaten identificeren waarvan de hoge doeltreffendheid tegen virussen in aerosol en de veiligheid erkend zijn door de FOD.

Hebben alle luchtzuiveringssystemen die virussen in aerosol bestrijden hiermee te maken?

Nee, alleen systemen met een efficiëntie die gelijkwaardig is aan die van filters van klasse E12 (99,5%), H13 (99,95%) of hoger.

Bovendien vallen systemen voor medische doeleinden buiten het toepassingsgebied van dit Koninklijk Besluit.

  • Raadpleeg de volledige tekst hier voor meer details over de toepassingscriteria voor deze wetgeving.
Mijn luchtzuiveringssysteem was al goedgekeurd door de FOD tijdens de COVID-19 pandemie. Moet ik opnieuw een dossier indienen?

Ja. Het Koninklijk Besluit van 9 februari 2024 voert nieuwe eisen in voor de doeltreffendheid en veiligheid van luchtzuiveringssystemen.

Er is geen automatische erkenning voor de dossiers die werden goedgekeurd in het kader van het ministerieel besluit van 12 mei 2021 tot voorlopige bepaling van de voorwaarden voor het op de markt brengen van luchtzuiveringsproducten in het kader van de strijd tegen SARS-CoV-2, behalve voor medisch gebruik.

De erkenningsprocess voor luchtzuiveringssystemen

Als uw luchtzuiveringssysteem onder dit Koninklijk Besluit valt en u wilt de doeltreffendheid ervan tegen virussen in aerosol promoten, moet u het erkenningslabel gebruiken dat door de FOD ter beschikking wordt gesteld (in plaats van of naast de reeds bestaand promotiemateriaal of claims over de werking, zolang deze niet tegenstijdig zijn aan het label).

Om dit label te verkrijgen, en dus uw systeem te laten erkennen door de FOD Volksgezondheid, moet u een erkenningsaanvraag indienen via de toepassing "Air Purifiers".

Als uw systeem niet door de FOD wordt erkend, wordt er geen label toegekend. Alle verwijzingen naar de hoge effectiviteit van uw systeem tegen virussen in aerosol, of naar de onschadelijkheid ervan, moeten worden verwijderd.

De toepassing "Air Purifiers" voor het indienen van erkenningsaanvragen zal vanaf juni 2024 toegankelijk zijn via deze website.

Zorg ervoor dat u een volledig dossier indient, inclusief al het bewijsmateriaal dat nodig is voor de analyse. Alle test- en meetrapporten die als bewijs worden gebruikt, moeten volledig, gedateerd en ondertekend zijn en door een geaccrediteerd laboratorium zijn uitgevoerd. Er zijn ook vereisten met betrekking tot de inhoud van de handleiding.
De status van uw dossier kan worden geraadpleegd via de applicatie.

Een ondersteunend document om u te helpen bij het indienen van uw dossier zal beschikbaar zijn via deze website.

De verplichtingen variëren afhankelijk van de luchtzuiveringstechnieken die uw systeem gebruikt

  • Als uw systeem een luchtzuiveringstechniek gebruikt die gebaseerd is op het gebruik van EPA- of HEPA-filters, een elektrostatische precipitator met een opvangsysteem of een UV-C-systeem (240-280 nm), dan kunt u direct erkenning aanvragen.
  • Als uw systeem virussen in aerosol bestrijdt met een werkzaamheid die gelijkwaardig is aan de bovengenoemde klassen, en als het bestaat uit een of meer van de volgende technieken, moet u een afwijking aanvragen voordat u uw product op de markt kunt brengen.

De technieken waarvoor een afwijking nodig is, zijn de volgende:

  • Systemen die gebruik maken van het genereren van of in de ruimte doseren van ozon;
  • Systemen die gebruik maken van koude plasma;
  • Systemen die gebruik maken van UV-C-licht met een golflengte dat buiten het interval van 240-280 nm ligt;
  • Systemen die gebruik maken van UV in combinatie met fotokatalytische vaste stoffen (hoofdzakelijk TiO2);
  • Systemen die gebruik maken van ionisatie van de lucht zonder de precipitaten op te vangen;
  • Systemen die gebruik maken van het in de ruimte of luchtstroom doseren van waterstofperoxide.

De Hoge Gezondheidsraad beschouwt deze technieken als minder bekend,betrouwbaar en zouden schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezonheid.

Alle aanvragen voor afwijkingen worden ingediend via de applicatie "Air Purifiers". Als de afwijking wordt toegekend en als het advies van de deskundigen positief is, wordt het overeenkomstige erkenningslabel automatisch afgegeven. Elke afwijking is 3 jaar geldig.

De "Air Purifiers"-toepassing die wordt gebruikt om aanvragen voor afwijkingen en erkenning in te dienen, zal in juni 2024 via deze website toegankelijk zijn.

 

Wilt u bijkomende informatie?