Op deze pagina vind je meer informatie, video’s en linken over ontwikkelingsgerichte zorg.

Als je baby te vroeg wordt geboren, dit wil dan zeggen vóórdat 37 zwangerschapsweken zijn bereikt, zal hij of zij nog enkele weken in het ziekenhuis doorbrengen. Ontwikkelingsgerichte zorg omvat de zorg voor je baby, die wordt aangepast aan zijn of haar noden, ter bevordering van zijn of haar ontwikkeling. We spreken daarom van zorg op maat.

In het ziekenhuis zijn de belangrijkste streefdoelen van ontwikkelingsgerichte zorg:

  • de ontwikkeling van je baby zo goed mogelijk te ondersteunen;
  • de stress die verbonden kan zijn aan een opname op neonatologie zo laag mogelijk te houden.

Een aspect dat samengaat met ontwikkelingsgerichte zorg is het versterken van de band tussen jou en je baby.
Onthoud: je partner en jij zijn de belangrijkste spilfiguren in de zorg voor je baby. Je kan informeren bij de verpleging van je afdeling waar je baby verblijft of je in je baby’s nabijheid kan overnachten. Door vaak bij je baby te zijn, leer je het gedrag van je baby lezen en interpreteren.

Wat kan je zelf doen om de ontwikkeling van je baby positief te beïnvloeden?

  • je baby zacht aanraken
  • rustig aanwezig zijn
  • zacht praten tegen je baby
  • deelnemen in de zorg voor je baby van zodra het kan ≥  Vraag hiervoor ondersteuning aan de verpleegkundige of vroedvrouw op de afdeling.

En nog andere … 


 
  • kiezen voor borstvoeding en starten met afkolven bij de geboorte; ook premature baby’s kunnen aan de borst drinken, dit proces vraagt wat langer tijd. De voordelen van moedermelk voor een (preterm geboren) baby zijn bijna oneindig. Niet alleen beschermt moedermelk de baby tegen allerlei infecties, bij een premature baby is het positieve effect vooral waar te nemen in de strijd tegen darminfecties, zo is eveneens aangetoond dat moedermelk beter te verteren is en een gunstig effect heeft op de latere ontwikkeling van je baby. Een lactatiekundige kan je helpen bij het leren drinken aan de borst, je kan een professional contacteren. 

 
  • de signalen die je baby uitzendt via zijn of haar gedrag leren herkennen. Zo wijzen strekbewegingen van je baby doorgaans op stress. Het krommen van de teentjes is eveneens een signaal van je baby dat hij of zij zich niet optimaal gesteund voelt. Je baby zacht omhullen in een nestje of op je borst leggen, zijn vaak al genoeg om je baby te helpen ontspannen.
  • de omgeving waarin je baby verblijft afstemmen op zijn of haar noden; dit kan bijvoorbeeld betekenen het extra donker maken of felle geluiden vermijden door je telefoon op stil te zetten.

 
  • je baby ondersteunen naar een ontspannen houding.  Als je baby in een voor hem of haar onnatuurlijke houding ligt, zal hij of zij energie verliezen. Premature baby’s liggen ontspannen in een gebogen houding waarbij hun armen en benen zijn opgetrokken, net als toen ze in de baarmoeder verbleven. Met behulp van een nestje in de couveuse of op je borst zal je baby zich optimaal gesteund voelen.​
  • de slaap van je premature baby zo weinig mogelijk onderbreken. Op een wakkere pasgeboren baby komen veel nieuwe indrukken af. Als je baby slaapt, verwerkt hij of zij al deze indrukken en groeien je baby’s hersenen optimaal verder. In die zin is de slaap ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een baby en wordt de slaap best zo weinig mogelijk onderbroken.
  • Wist je dat huid-huidcontact ook een positieve invloed heeft op het slaappatroon van je baby? Net als kiezen voor borstvoeding, dat de ontwikkeling van een evenwichtig slaap-waakpatroon zal stimuleren, zal ook een comfortabele houding de kwaliteit van de slaap van je premature baby bevorderen.
Meer informatie

· Nuttige links 
Ouderverenigingen             
www.noahsark.be
www.facebook.com/noahsarkbelgium
laetitia@noahsark.be of michel@noahsark.be ; +32 475 74 48 57

VVOC
Tervuursevest 163
3000 Leuven
+32.16 22 44 43
contact@vvoc.be

néOnid
neonidparents@gmail.com; +32 493 98 63 98
Facebook: Neonidbelgium

Andere interessante websites:
- https://www.kindengezin.be/nl/thema/zwangerschap-en-geboorte/vroeggeboorte
- www.nidcap.org
- www.efcni.org
Over BVL | BVL (bvl-borstvoeding.be)
https://www.tevroeg.be/


· Boeken
- Mijn kind is te vroeg geboren | Uitgeverij Lannoo