Sinds dit jaar wordt elke zeehond die SEA LIFE Blankenberge opvangt eerst in quarantaine gehouden en getest op vogelgriep. Daarvoor heeft het opvangcentrum, samen met de stad Blankenberge en de FOD Volksgezondheid, nabij de O’Neill Beachclub op het strand te Blankenberge een tijdelijk quarantainecentrum opgezet. Er werden al drie zeehondenpups opgevangen, en alle drie testten ze negatief.

Vogelgriep treft ook zoogdieren

Momenteel is er wereldwijd een uitbraak van vogelgriep (aviaire influenza, AI). Die kan ook worden overgedragen op wilde zoogdieren zoals zeehonden. Alvorens zeehonden ter verzorging overgebracht kunnen worden naar het opvangcentrum van SEA LIFE, is het dan ook nodig dat ze eerst getest worden op vogelgriep, zodat de besmetting niet wordt overgedragen op de pinguïns, otters en andere dieren in het centrum.

© SEA LIFE Blankenberge


Standaard procedure

Zodra het Rescue Team van SEA LIFE een verzwakte of gewonde zeehond redt, wordt het opgevangen in een container op het strand, die door de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid ter beschikking werd gesteld. Het dier wordt er onderzocht, verzorgd en getest met een PCR-test. Deze test wordt niet alleen voor COVID-19 maar ook voor vogelgriep gebruikt. Bij een negatieve test wordt de zeehond naar het opvangcentrum gebracht.

Reeds drie zeehondenpups ondergingen deze nieuwe procedure. Momenteel spoelen vooral jonge pups op het strand aan, omdat het geboorteseizoen van zeehonden recent van start is gegaan. Twee van de zeehonden hadden verschillende bijtwonden, toegebracht door honden op het strand. Een van de zeehondjes was volledig uitgeput en is intussen helaas overleden.  De komende maanden zullen de dierenverzorgers van SEA LIFE de twee andere zeehondenpups intensief opvolgen. Van zodra ze volledig zijn aangesterkt, kunnen ze opnieuw vrijgelaten worden in zee.

Ondertussen kunnen de pups in het opvangcentrum van SEA LIFE Blankenberge dagelijks bezocht worden van 10 tot 17 uur.

Zeehond op het strand: gezond of gewond?

Wat moet je doen als je een zeehond op het strand opmerkt? SEA LIFE geeft de volgende tips mee:

  1. Houd minstens 30m afstand en benader het dier niet. Houd je hond aan de leiband.
  2. Kijk of het dier gewond is. Zie je wondjes of bloed? Bel de SOS Zeehondenlijn op 0477 /34 5 8 90 of bel 112 voor de brandweer.
  3. Ligt het dier in de vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan wel 3 uur duren, indien het niet gestoord wordt en geen stress ervaart van strandgangers.
  4. Ligt het dier helemaal plat? Bel het zeehondenopvangcentrum (0477 34 58 90) of de brandweer (112).

© SEA LIFE Blankenberge