De zomer staat garant voor heel wat zwembadplezier, maar laat de producten voor het zwembad je pret niet bederven.
Het aantal privé-zwembaden zit in de lift, maar helaas stijgt ook het aantal ongevallen met zwembadproducten. De FOD Volksgezondheid wil die risico’s verminderen door in te zetten op verantwoord gebruik van de producten. Het gaat voornamelijk om chloorproducten (bv. chloorkorrels) voor desinfectie van het zwembad en de producten om de zuurtegraad van het water te regelen. Het zijn producten die gevaarlijk kunnen zijn wanneer je ze niet voorzichtig gebruikt.
Het aantal oproepen aan het Antigifcentrum voor ongevallen met chloorproducten loopt de afgelopen jaren steeds verder op. In 2018 registreerde het Antigifcentrum 184 oproepen met 225 slachtoffers. In coronajaar 2020 waren dit al 218 oproepen met 223 slachtoffers. Het aantal steeg nog in 2023 tot 253 oproepen met 284 slachtoffers. Kinderen zijn vaak het slachtoffer: 79 kinderen waren slachtoffer in 2018, en 113 kinderen in 2023.
Bij 12% van alle slachtoffers wordt een observatie of een behandeling in het ziekenhuis aangeraden omdat de symptomen ernstig zijn, of het risico voor het slachtoffer ernstig wordt ingeschat, bijvoorbeeld wanneer de betrokken persoon gevoelig is voor irritatie op luchtwegen.
Vaak voorkomende incidenten zijn het inademen van chloordamp, een kind dat in een chloortablet bijt, spatten van vloeibare chloor op de huid of in de ogen, het foutieve mengen van producten en het drinken van product, dat werd overgegoten in een frisdrank- of waterfles.
Opgelet voor chloorgas
Producten op basis van chloor (chloorkorrels, bleekwater, javel) kunnen aanleiding geven tot de vorming van het sterk irriterende chloorgas, bijvoorbeeld wanneer chloortabletten, die droog moeten bewaard worden, in contact komen met vocht. Ook in combinatie met zuren (vb. azijn, zoutzuur of een pH-regelaar) kan plots chloorgas vrijkomen: één van de hoofdredenen waarom je de chloorproducten niet mag combineren met andere producten.
Het eenmalig inademen van chloorgas kan irritatie van de keel en luchtwegen veroorzaken. Bij langdurige blootstelling of wanneer de betrokken persoon allergisch is of aan astma lijdt, kunnen ernstigere ademhalingsklachten optreden, zoals pijn op de borst of kortademigheid, waarbij soms een tijdelijke ziekenhuisopname nodig is.
Voorkomen is beter dan genezen
Met deze tips kan je al veel gevaarlijke situaties vermijden:
-
Zorg ervoor dat kinderen op afstand blijven wanneer je gevaarlijke producten gebruikt. Bewaar de producten buiten hun bereik.
-
Respecteer de juiste dosis. Geef niet toe aan de neiging om iets meer te gebruiken voor een extra snel effect: het product zal niet beter werken.
-
Meng chloorproducten niet met andere producten. Bij combinatie met zuren komt het sterk irriterende chloorgas vrij.
-
Gebruik de juiste bescherming die op het etiket vermeld staat. Bescherm bijvoorbeeld je ogen tegen spatten met een veiligheidsbril of je handen met handschoenen vooraleer je met het middel begint te werken.
-
Bewaar de producten in de originele verpakking. Giet geen restjes of product over in een andere fles. Er gebeuren vaak ongevallen met overgegoten producten.
Onze gouden tip: lees het etiket en volg nauwgezet de gebruiksaanwijzingen. Zo kan je jezelf en je omgeving beschermen, en zal het product goed werken.
Weldoordacht gebruik
Op website lezenvoorgebruik.be vind je nog meer tips om veilig met huishoudproducten om te gaan. De website van het Antigifcentrum geeft meer uitleg en tips om ongevallen met zwembadproducten te vermijden.
De zwembadproducten voor desinfectie vallen onder de productcategorie biociden. Deze chemische producten worden ingezet om schadelijke organismen af te weren, onschadelijk te maken of te vernietigen. Het gebruik van biociden houdt echter risico’s in voor de gezondheid en het milieu. Het federaal reductieplan voor biociden heeft als doel die risico’s verminderen, onder andere via het sensibiliseren van gebruikers en het stimuleren van weldoordacht gebruik.