U vindt het geheel in een geconsolideerde versie van verordening 231/2012, waarin de oorspronkelijke verordening aangepast werd aan alle wijzigingen.
Deze verordening is verbonden met de Belgische wetgeving, in het bijzonder voor wat betreft de overtredingen, door het koninklijk besluit van 20 maart 2013 betreffende de specificaties van levensmiddelenadditieven.
Verordening (EU) nr. 231/2012 van de Commissie van 9 maart 2012 tot vaststelling van de specificaties van de in de bijlagen II en III bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad opgenomen levensmiddelenadditieven
Wijzigingen:
- Toevoeging van E 964 polyglycitolstroop , zie verordening 1050/2012
- Toevoeging van E 261 (ii) kaliumdiacetaat, zie Verordening 25/2013
- Correcties en wijzigingen, zie verordening 497/2013
- Wijziging van specificaties van een aantal polyolen, zie verordening 724/2013
- Toevoeging van E 499 plantensterolen die rijk zijn aan stigmasterol, zie verordening 739/2013
- Wijziging van specificaties van E 1205 basisch methacrylaatcopolymeer en toevoeging van specificaties van E1206 neutraal methacrylaatcopolymeer en E 1207 anionisch methacrylaatcopolymeer, zie verordening 826/2013
- Toevoeging van E 423 octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom, zie verordening 817/2013
- Wijzigingen en correcties, zie verordening 1274/2013
- Toevoeging van E 1208 polyvinylpyrrolidon-vinylacetaatcopolymeer, zie verordening 264/2014
- Toevoeging van E 450 (ix) magnesiumdiwaterstofdifosfaat, zie verordening 298/2014
- Toevoeging van E 969 advantaam, zie verordening 497/2014
- Toevoeging van E 243 ethyllauroylarginaat, zie verordening 506/2014
- Toevoeging van E 1209 polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer, zie verordening 685/2014
- Wijziging voor E 101 riboflavinen, zie verordening 923/2014
- Verwijdering van E 912 esters van montaanzuur, zie verordening 957/2014
- Wijziging voor E 282 calciumpropionaat, zie verordening 966/2014
- Wijziging voor E 1203 polyvinylalcohol, zie verordening 2015/463
- Toevoeging van E 641 L-leucine, zie verordening 2015/649
- Wijziging voor E 243 ethyllauryolarginaat, zie verordening 2015/1725
- Toevoeging van E 534 ijzertartraat, zie verordening 2015/1739
- Wijziging van specificaties van E 960 steviolglycosiden, zie verordening 2016/1814
- Wijziging van specificaties van basisch methacrylaatcopolymeer (E 1205), zie verordening 2017/324
- Toevoeging van kaliumpolyaspartaat (E 456) als stabilisator in wijn, zie verordening 2017/1399
- Wijziging van specificaties van microkristallijne cellulose (E 460(i)), zie verordening 2018/75
- Wijziging van specificaties van polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer (E 1209), zie verordening 2018/681
- Toevoeging van licht gesubstitueerde hydroxypropylcellulose (L-HPC; E 463a), zie verordening 2018/1461
- Wijziging van specificaties van bepaalde sorbitaanesters (E 491 sorbitaanmonostearaat, E 492 sorbitaantristearaat en E 495 sorbitaanmonopalmitaat), zie verordening 2018/1462
- Wijziging wat betreft cochenille, karmijnzuur, karmijn (E 120), zie verordening 2018/1472
- Schrapping van de vermeldingen voor de levensmiddelenadditieven octylgallaat (E 311) en dodecylgallaat (E 312), zie verordening 2018/1481
- Wijziging van specificaties van tricalciumfosfaat (E 341 (iii)), zie verordening 2020/763
- Vervanging van de specificaties van E 160b (Annatto, bixine, norbixine) door specificaties van E 160b(i) annatto bixine en specificaties van E 160b(ii) annatto norbixine, zie verordening 2020/771
- Toevoeging van E960c(i) rebaudioside M geproduceerd via enzymmodificatie van steviolglycosiden uit Stevia, alsook wijziging van naam en nummer van E960 steviolglycosiden tot E960a steviolglycosiden uit Stevia, zie verordening 2021/1156
- Wijziging van specificaties van natriumdiacetaat (E 262 (ii)), zie verordening 2022/650
- Toevoeging van E 322a haverlecithine, zie verordening 2022/1023
- Toevoeging van E 246 glycolipiden, zie verordening 2022/1037
- Criterium voor ethyleenoxide (plus 2-chloorethanol) voor alle additieven, zie verordening 2022/1396
- Toevoeging van de toelatingen van E 960c(ii) Rebaudioside M geproduceerd via enzymatische omzetting van sterk gezuiverde rebaudioside A van extracten van steviabladeren, E 960c(iii) Rebaudioside D geproduceerd via enzymatische omzetting van sterk gezuiverde rebaudioside A van extracten van steviabladeren en E 960c(iv) Rebaudioside AM geproduceerd via enzymatische omzetting van sterk gezuiverde stevioside van extracten van steviabladeren, zie verordening 2022/1922
- Toevoeging van E1210 carbomer, zie verordening 2023/440
- Toevoeging van E960d geglucosyleerde steviolglycosiden, zie verordening 2023/447
- Wijziging van specificaties van glycerol (E 422), polyglycerolesters van vetzuren (E 475) en polyglycerolpolyricinoleaat (E 476), zie verordening 2023/1329
- Wijziging van specificaties van mono- en diglyceriden van vetzuren (E 471), zie verordening 2023/1428
- Toevoeging van E 267 gebufferde azijn, zie verordening 2023/2086
- Schrapping van E 483 stearyltartraat vanaf 23 april 2024, zie verordening 2023/2379
- Wijziging van specificaties van nitrieten (E 249-250) en nitraten (E 251-252), zie verordening 2023/2108
- Toevoeging van E345(i) trimagnesiumdicitraat, zie verordening 2024/346