U vindt het geheel in een geconsolideerde versie van verordening 231/2012, waarin de oorspronkelijke verordening aangepast werd aan alle wijzigingen.

Deze verordening is verbonden met de Belgische wetgeving, in het bijzonder voor wat betreft de overtredingen, door het koninklijk besluit van 20 maart 2013 betreffende de specificaties van levensmiddelenadditieven.

Verordening (EU) nr. 231/2012 van de Commissie van 9 maart 2012 tot vaststelling van de specificaties van de in de bijlagen II en III bij Verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad opgenomen levensmiddelenadditieven

Wijzigingen:

  1. Toevoeging van E 964 polyglycitolstroop , zie verordening 1050/2012
  2. Toevoeging van E 261 (ii) kaliumdiacetaat, zie Verordening 25/2013
  3. Correcties en wijzigingen, zie verordening 497/2013
  4. Wijziging van specificaties van een aantal polyolen, zie verordening 724/2013
  5. Toevoeging van E 499 plantensterolen die rijk zijn aan stigmasterol, zie verordening 739/2013
  6. Wijziging van specificaties van E 1205 basisch methacrylaatcopolymeer en toevoeging van specificaties van E1206 neutraal methacrylaatcopolymeer en E 1207 anionisch methacrylaatcopolymeer, zie verordening 826/2013
  7. Toevoeging van E 423 octenylbarnsteenzuurgemodificeerde Arabische gom, zie verordening 817/2013
  8. Wijzigingen en correcties, zie verordening 1274/2013
  9. Toevoeging van E 1208 polyvinylpyrrolidon-vinylacetaatcopolymeer, zie verordening 264/2014
  10. Toevoeging van E 450 (ix) magnesiumdiwaterstofdifosfaat, zie verordening 298/2014
  11. Toevoeging van E 969 advantaam, zie verordening 497/2014
  12. Toevoeging van E 243 ethyllauroylarginaat, zie verordening 506/2014
  13. Toevoeging van E 1209 polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer, zie verordening 685/2014
  14. Wijziging voor E 101 riboflavinen, zie verordening 923/2014
  15. Verwijdering van E 912 esters van montaanzuur, zie verordening 957/2014
  16. Wijziging voor E 282 calciumpropionaat, zie verordening 966/2014
  17. Wijziging voor E 1203 polyvinylalcohol, zie verordening 2015/463
  18. Toevoeging van E 641 L-leucine, zie verordening 2015/649
  19. Wijziging voor E 243 ethyllauryolarginaat, zie verordening 2015/1725
  20. Toevoeging van E 534 ijzertartraat, zie verordening 2015/1739
  21.  Wijziging van specificaties van E 960 steviolglycosiden, zie verordening 2016/1814  
  22.  Wijziging van specificaties van basisch methacrylaatcopolymeer (E 1205), zie verordening 2017/324
  23.  Toevoeging van kaliumpolyaspartaat (E 456) als stabilisator in wijn, zie verordening 2017/1399
  24.   Wijziging van specificaties van microkristallijne cellulose (E 460(i)), zie verordening 2018/75
  25.  Wijziging van specificaties van polyvinylalcohol-polyethyleenglycol-entcopolymeer (E 1209), zie verordening 2018/681
  26.  Toevoeging van licht gesubstitueerde hydroxypropylcellulose (L-HPC; E 463a), zie verordening 2018/1461
  27.  Wijziging van specificaties van bepaalde sorbitaanesters (E 491 sorbitaanmonostearaat, E 492 sorbitaantristearaat en E 495 sorbitaanmonopalmitaat), zie verordening 2018/1462 
  28.  Wijziging wat betreft cochenille, karmijnzuur, karmijn (E 120), zie verordening 2018/1472
  29.  Schrapping van de vermeldingen voor de levensmiddelenadditieven octylgallaat (E 311) en dodecylgallaat (E 312), zie verordening 2018/1481
  30.  Wijziging van specificaties van tricalciumfosfaat (E 341 (iii)), zie verordening 2020/763 
  31.  Vervanging van de specificaties van E 160b (Annatto, bixine, norbixine) door specificaties van E 160b(i) annatto bixine en specificaties van E 160b(ii) annatto norbixine, zie verordening 2020/771
  32.  Toevoeging van E960c(i) rebaudioside M geproduceerd via enzymmodificatie van steviolglycosiden uit Stevia, alsook wijziging van naam en nummer van E960 steviolglycosiden tot E960a steviolglycosiden uit Stevia, zie verordening 2021/1156
  33.  Wijziging van specificaties van natriumdiacetaat (E 262 (ii)), zie verordening 2022/650
  34.  Toevoeging van E 322a haverlecithine, zie verordening 2022/1023
  35.  Toevoeging van E 246 glycolipiden, zie verordening 2022/1037
  36.  Criterium voor ethyleenoxide (plus 2-chloorethanol) voor alle additieven, zie verordening 2022/1396
  37.  Toevoeging van de toelatingen van  E 960c(ii) Rebaudioside M geproduceerd via enzymatische  omzetting van sterk gezuiverde rebaudioside A van extracten van steviabladeren,  E 960c(iii) Rebaudioside D geproduceerd via enzymatische omzetting van sterk gezuiverde rebaudioside A van extracten van steviabladeren en E 960c(iv) Rebaudioside AM geproduceerd via enzymatische omzetting van sterk gezuiverde stevioside van extracten van steviabladeren, zie verordening 2022/1922
  38.  Toevoeging van E1210 carbomer, zie verordening 2023/440
  39.  Toevoeging van E960d geglucosyleerde steviolglycosiden, zie verordening 2023/447
  40.  Wijziging van specificaties van glycerol (E 422), polyglycerolesters van vetzuren (E 475) en polyglycerolpolyricinoleaat (E 476), zie verordening 2023/1329
  41.  Wijziging van specificaties van mono- en diglyceriden van vetzuren (E 471), zie verordening 2023/1428
  42.  Toevoeging van E 267 gebufferde azijn, zie verordening 2023/2086
  43.  Schrapping van E 483 stearyltartraat vanaf 23 april 2024, zie verordening 2023/2379
  44.  Wijziging van specificaties van nitrieten (E 249-250) en nitraten (E 251-252), zie verordening 2023/2108
  45.   Toevoeging van E345(i) trimagnesiumdicitraat, zie verordening 2024/346