Sommige proteïnen zijn speciaal gemaakt in levende wezens om specifieke biochemische reacties te katalyseren. Deze proteïnen worden enzymen genoemd.

Een voedingsenzym is een product dat is verkregen uit planten, dieren of micro-organismen en dat één of meer enzymen bevat die een specifieke biochemische reactie kunnen katalyseren; en dat voor een technisch doel aan levensmiddelen wordt toegevoegd in eender welk stadium van de vervaardiging, de verwerking, de bereiding, de behandeling, de verpakking, het vervoer of de opslag van levensmiddelen.
Het voedingsenzym is dus geen puur enzym, maar een min of meer gezuiverd extract zoals bekomen bij de fabricage. Het voedingsenzym bevat naast het enzym of de enzymen nog andere stoffen geproduceerd door de bron, alsook residu’s van stoffen die gebruikt werden bij de fabricage, zoals bij voorbeeld resten van antischuimmiddelen.

Een voedingsenzympreparaat is een uit één of meer voedingsenzymen bestaande bereiding waarin stoffen als voedingsadditieven (bij voorbeeld antiklontermiddelen of conserveermiddelen) en/of voedingsingrediënten zijn verwerkt om het opslaan, verkopen, standaardiseren, verdunnen of oplossen ervan te vergemakkelijken.

 

Enkele voorbeelden van gebruik van voedingsenzymen

Het gebruik van voedingsenzymen moet een technisch nut hebben. Klik hier voor enkele voorbeelden van het gebruik van voedingsenzymen.

 

Bronnen van voedingsenzymen

 • Planten
  Sommige enzymen worden uit planten geëxtraheerd, bij voorbeeld papaïne uit de bast van de onrijpe papayavrucht.
 • Dieren
  Sommige enzymen zijn van dierlijke oorsprong, bij voorbeeld stremsel voor de productie van kaas kan gewonnen worden uit de maag van kalveren.
 • Microbieel
  Voedingsenzymen kunnen geproduceerd worden in een fermentor (kuip) door het kweken van enzymproducerende bacteriën, gisten of schimmels, waarna filtratie zorgt voor de scheiding van voedingsenzymen en micro-organismen.
 • GMM
  Tegenwoordig worden heel wat enzymen geproduceerd in een fermentor met behulp van genetisch gewijzigde micro-organismen (GMM in het Engels). Zo kan men de productie van voedingsenzymen verbeteren en/of de kwaliteit van de voedingsenzymen verbeteren. De genetisch gewijzigde.

 

Onze andere pagina's