Sinds de Verordening (EG) Nr 609/2013 van 20 juli 2016 van toepassing is, is het concept “voedingsmiddelen bestemd voor een bijzondere voeding (PARNUTS)” of “dieetvoedingsmiddelen” opgeheven.   

Wat de voedingsmiddelen voor gewichtsbeheersing betreffen, worden enkel de volledig dagvervangende maaltijden voor gewichtsbeheersing omkaderd door de Verordening (EG) Nr 609/2013. Andere voedingsmiddelen die verwijzen of suggereren naar gewichtsbeheersing vallen onder het toepassingsgebied van de Europese claimsverordening EU Nr 1924/2006.

Volledig dagvervangende maaltijden voor gewichtsbeheersing

Specifieke eisen voor de samenstelling en de etikettering van de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing zijn vastgelegd in de Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1798, die van  toepassing is vanaf 27 oktober 2022 (na een overgangsperiode van 5 jaar).

Gezien de specifieke rol van de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing in het voedingspatroon van personen die deze nuttigen, zijn voedings- en gezondheidsclaims niet toegestaan, uitgenomen een claim rond de toevoeging van vezels  en de vermeldingen “caloriearm dieet” of “zeer caloriearm dieet”.

Dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing moeten genotificeerd worden bij de federale overheid vooraleer ze in de handel gebracht worden (en bij elke wijziging van het etiket en/of de samenstelling).

Notificatie

Een notificatiedossier moet door de fabrikant of, in voorkomend geval, de invoerder worden ingediend.  Het notificatiedossier moet ten minste de volgende gegevens bevatten:

  1. de etikettering van het product
  2. de naam van de lidstaat waaraan de eerste kennisgeving werd gericht (indien het voedingsmiddel al in een andere Europese lidstaat in de handel werd gebracht)
  3. de ingrediëntenlijst
  4. de nutritionele analyse

De bevoegde overheid kan van de fabrikant of de invoerder eisen om de wetenschappelijke documenten en gegevens voor te leggen die aantonen dat het product beantwoordt aan alle criteria van de definitie van  een dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing. 

Na het indienen van een notificatiedossier wordt door de dienst een ontvangstmelding gestuurd aan de aanvrager. In deze ontvangstmelding wordt aan het product een administratief notificatienummer toegekend (behalve in geval van een belangrijke inbreuk) en kunnen eventueel opmerkingen worden gemaakt bijvoorbeeld m.b.t. de etikettering.

De notificatieprocedure wordt bij voorkeur uitgevoerd via de online toepassing FOODSUP:

Vooraleer men de eerste maal FOODSUP kan gebruiken is een online registratie nodig. Eveneens dient de verantwoordelijke voor de notificatie uit veiligheidsoverwegingen door middel van een formulier een toegang als “local admin” aan te vragen bij de bevoegde overheid.

Zodra de toestemming verkregen werd, kunt u zich aanmelden op FOODSUP en kunt u alle notificaties aanmaken. Voor meer informatie over deze toepassing is er een handleiding beschikbaar:

Indien u, ondanks de talrijke voordelen, geen gebruik wenst te maken van de elektronische applicatie FOODSUP voor het notificeren van uw producten, verzoeken wij u gebruik te maken van het formulier op deze link:

We willen er uw aandacht op vestigen dat de doorlooptijd voor de administratieve behandeling van de dossiers bijgevolg zal verlengd worden.

Het formulier en de bijlagen (minimaal de etikettering) kunnen per email verstuurd worden naar apf.fsg@health.fgov.be of geadresseerd naar:

Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding
Dienst Voedingsmiddelen, Dierenvoeders en Andere Consumptieproducten
Galileelaan 5/2
B-1210 Brussel

De genotificeerde producten kunnen via FOODSUP geconsulteerd worden. Voor meer informatie over deze toepassing is er een handleiding beschikbaar.

Maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing

De samenstellingscriteria van deze producten zijn vastgelegd in Verordening (EU) 2016/1413 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims. De producten die voorgesteld worden om één of twee hoofdmaaltijden te vervangen (en niet de volledige voeding) zijn vanaf heden onderworpen aan de regels van de verrijkte voedingsmiddelen, en moeten dus als verrijkte voedingsmiddelen genotificeerd worden (zie de specifieke pagina inzake verrijkte voedingsmiddelen in dit verband).

Sinds maaltijdvervangers worden beschouwd als verrijkte voedingsmiddelen, zijn de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 30 mei 2021 betreffende het in de handel brengen van nutriënten en van voedingsmiddelen waaraan nutriënten werden toegevoegd, van toepassing. Bepaalde waarschuwingen kunnen verplicht zijn voor zink, kalium en vitamine K, afhankelijk van de presentatie en samenstelling van het product (en beweringen).

De maximale limieten voor vitaminen en mineralen van dit besluit zijn ook van toepassing. Niettemin moet het maximaal gehalte voor mangaan van dit besluit niet gerespecteerd worden. Een specifieke limiet is hiervoor vastgelegd in het advies 9521 van de Hoge Gezondheidsraad . 

Belangrijke opmerking:

In de etikettering en de reclame van voedingsmiddelen is het verboden om melding te maken van de snelheid of de mate van gewichtsverlies.