Hoe correct te gebruiken?

 

 • Gebruik naast zonneproducten ook nog andere beschermingsmiddelen
  Zonneproducten beschermen u tegen bepaalde nefaste gevolgen van de zon, maar kunnen nooit een totale bescherming bieden, zelfs niet bij een hoge beschermingsindex! Wees dus op uw hoede voor opschriften als "totale bescherming" of "sun block".Het is aangewezen om kledij, een hoed en een zonnebril te dragen en op tijd en stond te genieten van de schaduw.

 • Met zonneproducten mag je niet langer in de zon blijven
  Zonneproducten mogen niet worden beschouwd als een middel om langer in de zon te blijven.  Ze bieden immers geen totale bescherming en kunnen niet alle vormen van huidkanker voorkomen.   
   
 • Kies een zonneproduct op basis van uw huidtype en de omstandigheden waarin u zich aan de zon blootstelt
  Deze handige gids kan u helpen bij het maken van uw keuze. Maak er gebruik van! Met de gids kan u uw huidtype bepalen en de meest geschikte zonnebescherming kiezen, rekening houdend met de omstandigheden waarin u zich aan het zonlicht blootstelt. 
   
 • Kies een zonneproduct dat bescherming biedt tegen UVB en tegen UVA
  Op zonneproducten wordt meestal een SPF (Sun Protection Factor)-index vermeld die informatie geeft over de intensiteit van de bescherming tegen UVB-stralen, die zonnebrand veroorzaken. Toch is ook de bescherming tegen UVA-stralen van belang. UVA en UVB kunnen huidkanker in de hand werken. De UVA-stralen hebben daarnaast ook andere schadelijke gevolgen en zijn verantwoordelijk voor de vervroegde veroudering van de huid.

Geef dus de voorkeur aan zonneproducten die zowel tegen UVB als UVA straling beschermen!

De beschermingsindex UVA kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. Op termijn zal voor zonneproducten die bescherming bieden tegen UVA, een nieuw logo worden ingevoerd:                                    

UVA

 Dit logo geeft aan dat het zonneproduct een UVA-beschermingsfactor van minstens een derde van de UVB-beschermingsfactor heeft, overeenkomstig de aanbeveling van de Europese Commissie.

 • Smeer rijkelijk
  pictogram met een zon en daarvoor een tube zonneproductOm echt doeltreffend te zijn, moeten zonneproducten rijkelijk worden aangebracht. Om het lichaam van een volwassene te beschermen, is ongeveer 35 gram zonneproduct, hetgeen overeenkomt met zes koffielepels, nodig. Indien u de hoeveelheid halveert dan wordt ook de bescherming door 2 of 3 gedeeld.

 • Smeer vaak genoeg
  Breng het zonneproduct aan:
  • om de twee uur
  • nadat u gezwommen, gespeeld, gesport of gewerkt heeft
  • in geval van transpiratie of wrijving.