Spring hygiënisch om met rauw gevogeltevlees en bak het voldoende, zo loopt u minder risico op een besmetting met de Campylobacter-bacterie die darminfecties veroorzaakt. De FOD Volksgezondheid geeft u graag praktische tips mee.

 

Boodschappen sorteren

De Campylobacter-bacterie kan ook aan de buitenkant van verpakkingen voorkomen. Scheid dus de verpakkingen van gevogeltevlees van andere voeding die u rauw zal eten, zoals fruit en groenten.

 

Goede hygiënepraktijken in de keuken hanteren

  • Gebruik apart keukenmateriaal (messen, snijplanken, schalen, borden, …) voor rauw gevogeltevlees en was dit altijd grondig met afwasmiddel
  • Was uw handen met zeep nadat u rauw vlees hebt vastgehad
  • Hou de vaatdoek proper en vervang hem regelmatig
  • Vervang uw vaatdoek nadat u er vleesjus mee hebt opgeveegd
  • Leg gebakken gevogeltevlees en andere bereide voedingswaren altijd op propere planken of borden, en zeker niet op het bord waarop het rauw vlees lag

 

Gevogeltevlees bereiden en bewaren

  • Bewaar gevogeltevlees koel genoeg (2-7°C)
  • Bak het vlees tot in de kern om de bacterie te doden. Dit geldt zeker voor gehaktproducten omdat bacteriën hierin meer verspreid zitten.
  • Als u gevogeltevlees meer dan enkele dagen wilt bewaren, doet u dat beter in de diepvries:  Campylobacter is namelijk een bijzondere bacterie die afsterft na een week invriezen.

 

Andere bronnen van besmetting met Campylobacter vermijden

U kunt ook besmet raken met Campylobacter door vervuild water of rauwe melk te drinken. Tot slot kan dit ook door rechtstreeks contact met een besmet dier (bv. runderen) of een besmette omgeving (bv. zwemmen in een besmet meer).

Campylobacter is de belangrijkste bron van bacteriële voedselinfecties in België en veroorzaakt meestal milde symptomen zoals krampen en diarree. Deze verdwijnen vanzelf, maar u kunt de besmetting langere tijd meedragen en zo andere mensen besmetten. De FOD Volksgezondheid heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in verschillende onderzoeksprojecten naar Campylobacter en voert actief beleid om de besmettingsgraad in kwekerijen en slachthuizen te verminderen. Zo organiseerde de FOD eind januari 2016 een workshop over projecten  die risicofactoren zochten in het slachthuis, de uitsnijderij, de bedrijven die gevogeltevleesbereidingen produceren en bij de consument zelf. Over dit onderzoek volgt nog meer nieuws van zodra het volledig is afgerond.

 

Meer tips: