De FOD Volksgezondheid raadt u aan om geen rauwe abrikozenpitten, gemalen rauwe abrikozenpitten of rauwe bittere amandelen te eten. De meeste van deze producten bevatten amygdalin, een natuurlijke stof die tijdens het eten in het giftige blauwzuur of cyanide wordt omgezet. Blauwzuur veroorzaakt onder meer hoofdpijn en duizeligheid maar kan in extreme gevallen dodelijk zijn.

 Wetenschappelijk opinie over rauwe abrikozenpitten

De voorbije jaren zijn in de EU verschillende mensen onmiddellijk ziek geworden nadat ze rauwe abrikozenpitten of poeder van abrikozenpitten hadden gegeten. Daarom heeft de Europese Commissie aan de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gevraagd om de gezondheidsrisico’s van (poeder van) rauwe abrikozenpitten in kaart te brengen.

EFSA kwam tot de conclusie dat, afhankelijk van de soort en van de grootte, zelfs één pit al giftig voor een volwassene kan zijn. Voor kinderen is dit natuurlijk nog minder. Sommige abrikozenpitten bevatten minder amygdalin u kunt onmogelijk het onderscheid tussen de veilige en schadelijke soorten maken.

Ook bittere amandelen bevatten tot slot veel amygdalin en kunnen dus een acute vergiftiging veroorzaken. Het gaat niet om de gewone, zoete soort die u in de meeste voedingswinkels vindt, noch om de bewerkte amandelen die u in de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen kan vinden.

Het gebruik van rauwe abrikozenpitten

Rauwe abrikozenpitten, maar ook poeder en olie op basis van de pitten, worden de laatste jaren bedrieglijk aangeprezen als zogenaamde “superfoods” of als wondermiddel tegen kanker. De schadelijke stof amygdalin krijgt zelfs het etiket van de onbestaande vitamine B17 opgeplakt. Nochtans zijn de beweerde eigenschappen van rauwe abrikozenpitten nooit bewezen. Het omgekeerde klopt wel: deze producten kunnen uw gezondheid ernstig schaden. Niet in het minst omdat u volgens de gebruiksaanwijzing vaak grote hoeveelheden moet consumeren, soms tot tientallen pitten per dag.

Wat u moet doen in geval van een acute vergiftiging

Als u na het eten van rauwe abrikozenpitten of bittere amandelen onmiddellijk acute gezondheidsproblemen ondervindt, dan moet u zo snel mogelijk contact opnemen met het Antigifcentrum via 070/245.245.

Voorzorgsmaatregel in afwachting van Europese maatregelen

De FOD Volksgezondheid lanceert deze oproep om geen rauwe abrikozenpitten of bittere amandelen te eten uit voorzorg, in afwachting van Europese maatregelen.