Het circuit van het medisch materiaal werd de afgelopen jaren grondig gereguleerd en de zorg met medische hulpmiddelen en implantaten evolueert snel.  Vanuit de FOD Volksgezondheid beogen we een kwaliteitsvolle en veilige zorg aan de patiënten met deze producten.

Modelovereenkomsten voor consignatie en zichtzendingen

Om de processen die betrekking hebben op consignatie van implantaten, verbruiksgoederen en instrumenten en het gebruik van zichtzendingen optimaal te verwezenlijken is het nuttig duidelijke afspraken te maken tussen ziekenhuizen en firma's.  Experten, vertegenwoordigers van beroepsorganisaties en de overheid hebben de modellen geactualiseerd. De FOD Volksgezondheid faciliteerde de besprekingen.

  • Communicatie gericht aan de ziekenhuizen , oktober 2020
  • Modelovereenkomst voor de CONSIGNATIE van medische hulpmiddelen (implantaten, verbruiksgoederen en/of instrumenten
  • Modelovereenkomst voor de ZICHTZENDINGEN van medische hulpmiddelen (instrumentarium, verbruiksgoederen en/of implantaten)
 
 

Nuttige informatie

Hoge Gezondheidsraad ADVIES 9256 : Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen. Herziening van de aanbevelingen voor sterilisatie (HGR 7848 - 2006). In dit wetenschappelijk advies over het beleid inzake volksgezondheid formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad goede praktijken inzake de sterilisatie van medische hulpmiddelen ten behoeve van zorginstellingen en centrale sterilisatieafdelingen. Daarin worden de stappen beschreven die van fundamenteel belang zijn voor een "goede" behandeling van medische hulpmiddelen alsook voor het behoud van de steriliteit tot het gebruik. Beoogt wordt het verbeteren van de kwaliteit in zorginstellingen ten bate van de patiënten

 

Contact information

Galileelaan, 5/2

1210 Brussel

T 02/524.85.76

com-mm@gezondheid.belgie.be