Warning: this event is over. Registration is no longer possible.

Op 9 december 2016 vond een feestelijke studiedag plaats ter gelegenheid van 25 jaar interculturele bemiddeling in de gezondheidszorg.

In 25 jaar tijd is in een groot aantal ziekenhuizen interculturele bemiddeling uitgebouwd. Patiënten die geen Nederlands, Frans of Duits spreken communiceren nu beter met de zorgverstrekkers dankzij de interculturele bemiddelaars en de coördinatoren. Sinds enkele jaren bieden we bovendien ook interculturele bemiddeling op afstand aan (via videoconferentie). In de toekomst zal die mogelijkheid ook in de ambulante sector worden aangeboden.

Op deze studiedag werd er een overzicht gegeven van de geschiedenis en de evolutie van de de voorbije 25 jaar, en werden de perspectieven voor de toekomst geschetst. Verschillende internationale sprekers gaven boeiende uiteenzettingen met betrekking tot de noodzaak en de implementatie van kwaliteitsvolle interculturele zorg, onder meer in de context van de huidige vluchtelingencrisis.

Hieronder kan u de presentaties van de verschillende sprekers downloaden, alsook een aantal sfeerbeelden bekijken van dit feestelijke evenement.

 

Presentaties:

Bob Putsch - The Contribution of Mediators to Intercultural Care 

James Glover - Towards Equitable Health Care for Ethnic Minorities and Other Vulnerable Groups 

Patricia Hudelson - Gestion de la diversité culturelle et linguistique aux HUG: défis et stratégies

Hans Verrept - Geschiedenis en toekomst van interculturele bemiddeling in de gezondheidszorg

Sonia Baatout - Interculturele bemiddeling op afstand (via videoconferentie)

Serif Tezerdi - 25 jaar interculturele bemiddeling !

 

Foto's (klik op het miniatuur om een foto in volledige grootte te zien):