De COVID- 19 crisis heeft een grote  psychosociale impact op iedereen. Heel veel diensten hebben dan ook initiatieven genomen voor het aanbieden van psychosociale ondersteuning aan de bevolking en hulpverleners. Hieronder vindt u meer informatie om u te gidsen doorheen het psychosociale landschap.

Op deze pagina vindt u :

  1. Het laatste nieuws
  2. Informatie voor psychosociale hulpverleners voor het doorverwijzen van burgers naar psychosociale ondersteuning.
  3. Informatie over psychosociale ondersteuning in tijden van COVID-19
  4. Nuttige links
  5. WEBINAR – Psychosociale interventies voor personeel in de zorgsector gedurende de COVID-19-crisis

 

1. HET LAATSTE NIEUWS

 

2. INFORMATIE VOOR PSYCHOSOCIALE HULPVERLENERS VOOR HET DOORVERWIJZEN VAN BURGERS NAAR PSYCHOSOCIALE ONDERSTEUNING.

  • De burgers kunnen voor een luisterend oor of opvanggesprek terecht op de volgende kanalen:
    • Tele-Onthaal: nummer 106
    • Awel: nummer 102 voor kinderen en jongeren: nummer 102. Ook bereikbaar via  mail, chat en forum  https://awel.be/.
  • Burgers kunnen tips en informatie rond psychosociale steun en welzijn tijdens corona vinden op Zorgen voor morgen, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

  • De pagina info-coronavirus bevat gevalideerde informatie ook voor wat betreft de psychosociale ondersteuning.

 

3. INFORMATIE OVER PSYCHOSOCIALE ONDERSTEUNING IN TIJDEN VAN COVID-19

  • Rouwen in tijden van COVID- 19

De huidige crisis bemoeilijkt het rouwproces voor nabestaanden nog extra (waardig afscheid nemen, eerbetoon, ..). De volgende initiatieven en websites bieden handvaten voor het bijstaan van naasten.

 

  • Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW): een belangrijke welzijnspartner voor organisaties

De externe preventiedienst blijft, ook in tijden van deze crisis, een aanspreekpunt voor welzijn op het werk, zowel voor werkgevers en leidinggevenden als voor individuele werknemers. Deze kunnen steeds in vertrouwen contact opnemen met hun EDPBW als ze ondersteuning nodig hebben in de persoonlijke werksituatie.  Werkgevers, HR-medewerkers, leidinggevenden en vertrouwenspersonen kunnen een beroep doen op de Externe preventiedienst voor advies over het bewaken en bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid van de werknemers, voor coaching van teams, zowel op de werkvloer als bij thuiswerk.

De contactgegevens van de EDPBW zijn terug te vinden in het arbeidsreglement, via leidinggevenden, vertrouwenspersonen en directie of via www.seed-connect.be (externe link)

  • Zorgverleners:
    • Online snelcursus voor psychosociale hulpverleners/verantwoordelijken van personeel: psychosociale zorg en ondersteuning voor zorgverleners is in deze unieke omstandigheden erg belangrijk. Ze worden deze dagen geconfronteerd met veel stress en soms angst. Het Rode Kruis Vlaanderen heeft in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Vlaamse overheid een online snelcursus ontwikkeld om zorgverleners te helpen met deze uitdaging. De cursus richt zich op psychosociale hulpverleners of verantwoordelijken voor de zorg voor personeel. De nodige handvaten worden meegeven om psychosociale zorg te bieden in tijden van COVID-19 en focust specifiek om de zorg aan zorgverleners. 
    • Het ondersteuningsplatform voor zorgverleners: www.dezorgsamen.be
    • Webinar “psychosociale impact als gevolg van de COVID-19” bestemd voor medewerkers actief in zorginstellingen: Deze webinar gaat dieper in op de psychosociale belasting  van zorgpersoneel en staat stil bij primaire- en secundaire preventiestrategieën. Er is een enorme inspanning geleverd en dit in een moeilijke context. De webinar wordt gelanceerd op een moment dat er een afvlakking is in het aantal besmettingen en de druk op instellingen vermindert. Dit is hét moment om het zorgpersoneel te ondersteunen zodat ze kunnen bekomen en/of herstellen wetende dat er mogelijks nog een 2e golf op hen afkomt. Het zorgpersoneel omvat zowel medewerkers met administratieve, technische, logistieke als ondersteunende taken.  (Meer info)

 

 

4. NUTTIGE LINKS

Contact information

Vind je als psychosociale hulpverlener niet wat je nodig hebt?
Laat het ons weten via psip-pips@health.fgov.be