De banden van wagens die in Europa verkocht worden, moeten sinds november 2012 voorzien zijn van een label. Dit bandenlabel krijgt vanaf 1 mei een nieuw jasje om u nog beter te helpen met kennis van zaken de band te kiezen die het beste bij uw rijgedrag en dagelijks gebruik past.

Het nieuwe etiket bevat nog steeds drie classificaties: rolweerstand (brandstofverbruik), grip op nat wegdek en rolgeluid.

De klassen voor brandstofverbruik en grip op nat wegdek worden vernieuwd zodat de consument eenvoudig de verschillende banden kan vergelijken. De nieuwe classificatie is geïnspireerd op die van elektrische huishoudtoestellen. De schaal loopt van A tot E. Daarnaast is er een nieuwe manier om de geluidsklasse aan te duiden met letters van A tot C.


Het nieuwe label introduceert ook informatie over de geschiktheid van de banden voor het rijden op sneeuw of ijs.

Het label bevat een QR-code die u toegang geeft tot de Europese databank voor energie-etikettering. Hier krijgt u meer informatie over de band te zien.

Verkopers zijn verplicht om advies te geven over het label, vraag er dus zeker naar als u banden koopt. Ook bij online verkoop is het verplicht om het bandenlabel ter beschikking te stellen. Lees meer op www.bandentips.be.