In het Belgische deel van de Noordzee liggen heel wat scheepswrakken, elk met hun eigen uniek verhaal. Deze zomer kan je in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke de tentoonstelling ‘Geheimen van de Noordzee’​ bezoeken die de verhalen van de meest tot de verbeelding sprekende scheepswrakken in onze Noordzee vertelt. Je ontdekt er meer over het schoonmaken van deze afvalhotspots en maak ook kennis met de rijke biodiversiteit in en rond deze wrakken.

Een verborgen geschiedenis onder water

Van de meer dan 280 wrakken in onze Noordzee zijn er 55 erkend als cultureel erfgoed onder water. Deze erkende scheepswrakken hebben elk een interessante historische waarde. Ze werden dan ook grondig onderzocht: in opdracht van de Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid maakte het Vlaams Instituut voor de Zee een inventaris, met onder meer informatie over de staat van het wrak, maar ook welke fauna en flora je in en rond het wrak kunt aantreffen. Zeker dit laatste helpt mee te bepalen welke wrakken prioritair zijn om beheersmaatregelen door te voeren, zoals een verhoogde bescherming of het verwijderen van zwerfvuil.

Oases van leven in de Noordzee

Scheepswrakken hebben naast hun historisch belang een grote ecologische waarde, erin en errond krioelt het er van het leven. Ze vormen schuiloorden en kraamkamers voor verschillende soorten fauna en flora, wat een positief rimpeleffect geeft op de biodiversiteit in onze hele Noordzee. De expo bevat tal van weetjes over enkele bijzondere diersoorten, zoals de schelpkokerworm, zeesterren en anemonen.

De grote schoonmaak

Scheepswrakken zijn helaas vaak ook een verzamelplaats voor afval. Dieren komen vast te zitten in rondslingerende ‘spooknetten’ of ander zwerfvuil. Zeker voor zeezoogdieren en vogels is er dan een groot risico op verdrinking of verstikking. Dieren aanzien zwerfvuil ook als voedsel. Hun maag is er misschien mee gevuld, maar nuttige voedingsstoffen halen ze er niet uit. Ze stoppen met zoeken naar voedsel en kunnen sterven van de honger.

Het is dan ook belangrijk om afval in en rond wrakken te verwijderen. In 2019 was de West-Hinder aan de beurt. De schoonmaakactie bracht 4,5 ton afval naar boven. In 2021 begonnen duikers met het verwijderen van afval van een tweede wrak: de SS Kilmore.


Duik mee naar de bodem van de Noordzee!

Ontdek in het NAVIGO-museum de vele geheimen die de Noordzee lange tijd kon bewaren. Ga mee op reis langs enkele van de meest indrukwekkende scheepswrakken en ontdek hoe ze op de bodem terechtkwamen. Van een mythisch zeilschip van enkele eeuwen geleden, tot een Duits oorlogsschip. Je leert ze allemaal kennen en maakt kennis met het leven dat van deze wonderlijke plekken een nieuwe thuis maakte. 

Met een 3D model van de West-Hinder, speel- en ontdekelementen voor kinderen en vele spannende zeeverhalen heeft deze tentoonstelling voor elk wat wils.

In juli en augustus start de tentoonstelling in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Daarna trekt ze op reis door gans België.

Meer informatie: