Warning: this event is over. Registration is no longer possible.

 

Wat is de toekomst van de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare aandoeningen (Non-communicable Diseases NCD's) in België?

NCD’s (Non-Communicable Diseases, in het Nederlands “niet-overdraagbare aandoeningen”), zijn een groep ziekten die niets met elkaar te maken hebben, zoals beroertes, kanker, psychische aandoeningen of spier- en skeletaandoeningen. NCD’s worden vaak "chronische ziekten" genoemd omdat ze vaak langdurig en traag evolueren, hoewel dat in sommige gevallen ook zeer snel kan gebeuren.  

De risicofactoren zijn goed geïdentificeerd en vaak vergelijkbaar (tabak/alcohol, ongezonde voeding en zwaarlijvigheid, lichamelijke inactiviteit, luchtkwaliteit...). Maatregelen om deze risicofactoren aan te pakken zullen dan ook een wereldwijd effect hebben op NCD’s. Bovendien zijn er in het algemeen therapieën beschikbaar om deze verschillende ziekten te behandelen. Ze hebben dus gemeen dat ze behandelbaar zijn wanneer de ziekte wordt gediagnosticeerd en de patiënt een adequate opvolging krijgt. 

In Europa wordt het merendeel van de sterfgevallen en handicaps toegeschreven aan NCD’s.

Om al deze redenen is het belangrijk om de niet-overdraagbare aandoeningen als een geheel te beschouwen om het toekomstige volksgezondheidsbeleid te bepalen.

Op donderdagochtend 23 september (9.45 - 11.00) boden het One World One Health en Internationale Betrekkingen team van de FOD Volksgezondheid u de gelegenheid om meer over dit onderwerp te weten te komen tijdens een webinar met verschillende deskundigen.

Sprekers

 
  • Dr. Laetitia Lempereur

    Laetitia Lempereur is onderzoekscoördinator en One World One Health-coördinator bij de Belgische Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL). Zij is verantwoordelijk voor de coördinatie en bevordering van het One Health-concept en het empirisch onderbouwd beleid binnen en buiten de organisatie.
    Als dierenarts van opleiding behaalde zij haar doctoraat met erkende expertise in de veterinaire parasitologie aan het European Veterinary Parasitology College. Zij heeft ervaring en interesse op het gebied van infectieziekten, met name inzake onderwerpen als inspectie en bestrijding van vectoren en door vectoren overgedragen ziekten en zoönosen in de context van de One Health-benadering.
     
  • Prof. Brecht  Devleesschauwer

    Brecht Devleesschauwer is epidemioloog bij Sciensano en gastprofessor risicoanalyse aan de Universiteit Gent. Hij voert beleidsgestuurd onderzoek uit op het gebied van synthetische indicatoren van volksgezondheid en gezondheidsongelijkheden. Als lid van de Foodborne Disease Burden Epidemiology Reference Group (FERG) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), droeg hij bij aan de schatting van de wereldwijde impact van door voedsel overgedragen ziekten. Brecht heeft een doctoraat in de volksgezondheid en de diergeneeskunde, en een master in de biostatistiek en diergeneeskunde.
     
  • WHO European Office for the Prevention and Control of NCDs (NCD Office) : 

    Het NCD-kantoor in Moskou (Russische Federatie), leidt de werkzaamheden van de WGO ter versterking van de nationale capaciteiten in de 53 landen van de Europese regio van de WGO om NCD’s te voorkomen en te beheersen, een intersectorale aanpak te bevorderen en een beleid te ontwikkelen om NCD's te beheersen. De oprichting van het kantoor was een belangrijke stap in de verbintenis die de Russische Federatie in september 2012 is aangegaan om niet-overdraagbare aandoeningen in Europa te bestrijden.
     
  • Lieven De Raedt :

    Lieven De Raedt is strategisch adviseur voor de dienst Internationale Betrekkingen van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en is verantwoordelijk voor het beheer van de relaties met de EU, de WGO en de OESO op het vlak van gezondheid. Hij is afgestudeerd in de politieke wetenschappen en overheidsmanagement.

PResentaties

CONTACT

Contacteer ons via communication@heath.fgov.be