In een bioscoop heb je zeker betere dingen te doen dan je zorgen te maken over de lucht die je inademt. Daarom hebben de Federatie van Cinema's van België (FCB) en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid de handen in elkaar geslagen voor het nieuwe proefproject "Wij ademen cinema", dat als doel heeft in bioscopen een goede luchtkwaliteit te garanderen. Dit unieke project toont aan dat ventilatie en luchtzuivering van essentieel belang zijn in de strijd tegen COVID-19.

Dit initiatief van de FCB en de FOD werd in het leven geroepen om het publiek in de bioscopen gerust te stellen en de criteria van de coronabarometer te respecteren. De deskundigen van de FOD Volksgezondheid hebben een methode ontwikkeld waarmee het maximum aantal toegelaten personen in een bioscoop (de "toegelaten zaalcapaciteit") kan worden bepaald. Voor het resultaat wordt niet alleen rekening gehouden met de capaciteit van de ruimte, maar ook met het prestatieniveau van de ventilatie- en zuiveringssystemen.

De FCB is een pionier in het gebruik van deze berekeningsmethode. Elke bioscoopuitbater codeert, genereert en controleert zijn eigen gegevens en stelt deze ter beschikking van de FOD. De FOD garandeert op zijn beurt de kwaliteit van het meetinstrument waarmee uitbaters betrouwbare gegevens over de binnenluchtkwaliteit kunnen verkrijgen.

Deze vrijwillige en zelfgestuurde aanpak wordt gewaarmerkt door de poster "Hier zal alleen de film uw adem benemen". Wanneer bezoekers deze poster aan de ingang of muren van een bioscoop zien hangen, weten ze dat ze op hun gemak van de film kunnen genieten.Het veelbelovende proefproject zal nog worden geëvalueerd vooraleer het naar andere sectoren wordt uitgebreid die, net als de bioscopen, verschillende middelen aanwenden voor een goede binnenluchtkwaliteit voor hun klanten of publiek.

Meer informatie over het project, de partnerbioscopen en de criteria voor de berekeningsmethode, vind je op www.wijademencinema.be.

Raadpleeg hier het persbericht en de affiches.