5 mei: Internationale dag van de handhygiëne
 

Op 5 mei vindt de Internationale Dag van de Handhygiëne plaats, een initiatief van de WHO. 
 

2024

Het thema van 2024 is: "Promoting knowledge and
capacity building of health and care workers through
innovative and impactful training and education,
on infection prevention and control, including hand hygiene. "
>>> Slogan 2024 <<<

Why is sharing knowledge about hand hygiene still so important? 
Because it helps stop the spread of harmful germs in healthcare. 

***

 
  • Graag verwijzen wij naar de World Hand Hygiene Day. Daar vindt u de communicatie van de WHO met verschillende nuttige links naar bewustmakingsmateriaal, zoals posters, nieuwe video's, games, banners, cijfers en schema’s om je campagne te ondersteunen. Aarzel niet om er gebruik van te maken!

  • Deel de initiatieven of acties in uw ziekenhuis op sociale netwerken en vergeet niet af te sluiten met #handhygienedesmains en,  waarom ook niet, met #handhygiene voor internationaal delen. Stuur ze ook naar ons op bapcoc@health.fgov.be, zodat we ze op onze site kunnen publiceren.


 

2023

Zorgverleners zetten zich dagelijks in voor hun patiënten en voor de preventie van zorginfecties. Deze specifieke dag is een gelegenheid om extra aandacht te vragen van medewerkers in de zorg voor het belang van handhygiëne.

“Acties bespoedigen voor een effectieve handhygiëne op de plaats van zorg” is dit jaar de boodschap van de WHO. Patiënten en de bezoekers kunnen eveneens hun steentje bijdragen door zorg te dragen voor zichzelf en voor hun omgeving door op een gepaste wijze handhygiëne toe te passen.

Deelt u graag de initiatieven van uw ziekenhuis en/of nuttige informatie over uw campagnedag?
Stuur ons alle informatie naar bapcoc@health.fgov.be en we publiceren uw acties op deze website. We kijken er alvast naar uit!

Acties ziekenhuizen 2023

Psychiatrisch centrum Ariadne, Lede : Home - Psychiatrisch Centrum Lede (pcariadne.be)

Contact: Raes Gunther: kwaliteitscoördinator PC Ariadne
Vanuit PC Ariadne werken we ook actief mee in kader van de internationale dag handhygiëne door:

  • de terugkoppeling van de resultaten van de kennistest handhygiëne (10de campagne Handhygiëne) via de interne nieuwsbrief en bespreking van de resultaten op afdelingsniveau.
  • Rondgang op de verpleegafdelingen op 5/05 door kwaliteitscoördinator en de verpleegkundige ziekenhuishygiënist waarbij de focus ligt op compliance basisvoorwaarden handhygiëne (handen en polsen juwelenvrij, geen valse nagels of gelnagels), controle van de techniek ‘correcte handhygiëne’ door middel van de UV-lamp bij medewerkers en cliënten en diverse staalafnames van high-touch oppervlakten zoals deurklinken, telefoontoestellen, computerklaviers,… (microbiologische kweek). De resultaten van deze oppervlaktecontroles zullen geïntegreerd worden in de e-learning module ‘reinigen en ontsmetten medisch materiaal’ om de awareness hierrond bij zorgmedewerkers te verbeteren. Deze staat in het najaar 2023 gepland.

HOST-team CUROZ

De CUROZ-ziekenhuizen slaan de handen in elkaar

CHU UCL Namur, site St Elisabeth

« Au CHU UCL Namur sur le site St Elisabeth, nous avons sensibilisé le personnel (infirmier, médical, administratif, paramédicale …) via deux ateliers d’une part observation de la technique d’hygiène des mains à la SHA + port des bijoux, faux ongles etc…via la machine Semmelweis d’autre part technique hygiène des mains et retrait des gants sans autocontaminations avec de la peinture. »

          
 

HOST HUmani

Les visiteurs seront invités à participer à l’enquête : https://survey.ulb.ac.be/survey3/index.php/863971?lang=fr et les professionnels à celle-ci https://survey.ulb.ac.be/survey3/index.php/365517?lang=fr

La campagne a été annoncé dans la newsletters du réseau. Les équipes EOHH et HOST agissent conjointement sur les différents sites aux dates sous mentionnées. More info.

 HOST Iris

We visited our 3 institutions and organized stand of hands hygiene with Semmelweis machine and roll ups. We were with the EOHH of each hospital.
We did a podcast for the workers from our 3 institutions, link: https://we.tl/t-UgQyXGYVns
More info.

AZ Damiaan

Hierbij de initiatieven om handhygiëne in de kijker te plaatsen in AZ Damiaan Oostende op de internationale handhygiënedag 5 mei

VITAZ

Op 5 mei 2023 vieren we de internationale dag van de handhygiëne. Net zoals op andere dagen besteden we aandacht aan de handhygiëne van de zorgmedewerker, alleen zetten we vandaag de medewerkers in de bloemetjes, of moeten we zeggen, in de handjes. Meer info.

HOST HELORA

Vous trouverez des informations relatives aux animations « journée mondiale de l’hygiène des mains » organisées par le HOST HELORA sur le site internet .

UPC Z.ORG Leuven

Het team ziekenhuishygiëne van het UPC Z.ORG deelt graag een overzicht van hun realisaties met betrekking tot handhygiëne in 2023.

HOST E17

Consulteer ook de tips en weetjes.

SINT-ANDRIES ZIEKENHUIS, Tielt

In het kader van de internationale dag van de handhygiëne werd van dinsdag 2 mei tot en met vrijdag 5 mei een heuse escaperoom ingericht door het team van ziekenhuishygiëne. Daarbij werd de aandacht op handhygiëne gevestigd, maar ook enkele algemene principes van infectiepreventie kwamen aan bod. Op een ludieke manier kon je je algemene kennis omtrent infectiepreventie testen. Het doel? Binnen de 30 minuten uit de kamer ontsnappen!
In teams van maximum 5 personen werd om de snelste tijd gestreden.
 
Een kort belevingsfilmpje van die week: https://youtu.be/JBE4mcxRzKA
 
Meer informatie: ziekenhuishygiene@sintandriestielt.be
 

AZ Sint Maria, Halle

Het team ziekenhuishygiëne en hun dienst communicatie stellen hun reportage voor naar aanleiding van de Internationale Dag van de Handhygiëne.
 


Initiatieven 2022

Sciensano heeft ter gelegenheid van deze dag een vragenlijst ontwikkeld en laten invullen door de deelnemende ziekenhuizen.