Door de Europese Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRMS) wordt België verplicht om de zeebodem, de ondiepe zandbanken, de grindbedden en de schelpkokerworm-aggregaties te herstellen en in een goede staat te behouden. Hiervoor moeten gebieden afgebakend worden waar bodemberoering ten gevolge van menselijke activiteiten (o.a. visserij) wordt beperkt.
In deze studie, uitgevoerd door ILVO in samenwerking met KBIN, wordt nagegaan welke gebieden meest geschikt zijn voor visserijbeperkende maatregelen rekening houdend met zowel de biologische als met de socio-ecologische waarde. Daarbij werd ernaar gestreefd de zones met een hoge ecologische waarde maximaal te vrijwaren en tegelijk de impact op belangrijke economische activiteiten, zoals visserij, zo klein mogelijk te houden. Hiervoor werden volgende onderzoekstaken uitgevoerd:
-
De habitatgeschiktheidskaarten voor macrobenthos (ongewervelde dieren die in de zeebodem leven) en de biologische waarderingskaart (www.bwzee.be) werden geüpdatet. Op basis van deze kaarten werden de ecologisch meest waardevolle gebieden afgebakend.
-
De visserijactiviteit die de verschillende lidstaten in het Belgisch deel van de Noordzee uitvoeren werd in kaart gebracht, om zo de economisch waardevolle zones voor de visserij te bepalen.
-
Een analyse betreffende de gevoeligheid van de verschillende habitattypes ten opzichte van bodemberoerende visserij werd uitgevoerd.
- Verschillende scenario's werden ontwikkeld met behulp van de MARXAN ruimtelijke planningstool om gebieden af te bakenen waarbinnen maatregelen voorgesteld worden om bodemberoering door menselijke activiteiten (o.a. visserij) te beperken.
Deze studie is enkel beschikbaar in het Engels.
-
Scientific study in preparation of fisheries measures
English2021_fishery_measures_report.pdf PDF document - 9.57 MB -
Studie ter voorbereiding van visserijmaatregelen (EN)
Dutch2021_fishery_measures_report.pdf PDF document - 9.57 MB -
Étude en vue de la préparation des mesures de pêche (EN)
French2021_fishery_measures_report.pdf PDF document - 9.57 MB