Vrijdag vieren we de Nationale Feestdag van België. Naar jaarlijkse gewoonte neemt ook de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu deel aan het burgerlijk défilé. Dit jaar plaatsen we de medewerkers van de Dringende Hulpverlening en voornamelijk de psychosociale managers in de schijnwerpers. Ze rijden mee in het défilé aan boord van het voertuig van de Federale Gezondheidsinspectie.

 Zoals bij elke groot event zijn ook de gezondheidsinspecteurs voor Brussel aanwezig om mogelijke gezondheidscrisissen te coördineren. Samen met de andere disciplines zijn ze voorbereid om interventies in goede banen te leiden.
 
Deelname aan het burgerlijk défilé

 • een voertuig van een psychosociale manager van de Federale Gezondheidsinspectie: een wit ongemarkeerd voertuig met voorrangssignalen  

In geval van een ramp of noodsituatie zoals de aanslagen in Brussel in 2016, het ongeval tijdens carnaval in Strépy in 2022, de overstromingen in Wallonië in 2021 wordt er een psychosociaal interventieplan (PSIP) opgezet om de psychosociale ondersteuning voor alle betrokkenen zoals slachtoffers, familieleden en hulpverleners te coördineren. Dit is de verantwoordelijkheid van discipline 2, beheerd door de FOD Volksgezondheid. Psychosociale managers coördineren dit deel in samenwerking met lokale sociale partners zoals het OCMW en andere partners zoals het Belgische Rode Kruis. Er zijn acht psychosociale managers actief: zes op het terrein en twee centraal op het hoofdkantoor.

 
 • andere deelnemers aan de colonne:
  •  ​een BMW X5 xDrive40i: MUG-voertuig van AZ Sint-Lucas en AZ Jan Palfijn, Gent
  • een Mercedes GLE:  MUG-voertuig van Vivalia, Aarlen
  • een Volkswagen Crafter: PIT-voertuig van Tielt (Paramedical Intervention Team)
  • een Mercedes Sprinter 4x4: ziekenwagen Croix-Rouge van Büllingen
  • een voertuig van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp
  • een Mercedes Sprinter: PIT-voertuig van UZ Leuven

De medewerkers van de federale overheidsdienst staan altijd klaar voor alle inwoners van België (en  ook internationaal) om iedereen zonder onderscheid een uitstekende gezondheidszorg te bieden.

 Geniet van het feest!
 
Het volledige programma van de 21-juliviering vindt u op 2107.be en belgium.be.