Vergoeding voor bedrijfsdierenartsen voor hun rol als eerstelijnscoach voor de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren
Bedrijfsdierenartsen spelen een belangrijke rol in de bestrijding van antimicrobiële resistentie bij voedselproducerende dieren. In het One-Health Nationaal Actieplan voor de bestrijding tegen antimicrobiële resistentie 2021-2024 werd een actie vastgelegd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) om dierenartsen te vergoeden voor hun inzet als eerstelijnscoach. Het KB van 26 oktober 2023 inzake de vergoeding van bedrijfsdierenartsen voor de preventie en bestrijding van antimicrobiële resistentie bij dieren voorziet het kader voor een eenmalige vergoeding voor de jaren 2022, 2023 en 2024. De vergoedingen voor 2022 en 2023 werden in januari 2024 uitbetaald, de vergoeding voor 2024 eind oktober 2024.
Begunstigde van de vergoeding
De vergoeding komt toe aan bedrijfsdierenartsen voor de soorten varkens, vleeskalveren, braadkippen, leghennen en runderen.
Voorwaarden voor een vergoeding
Voor de diersoorten varkens, vleeskalveren, leghennen en braadkippen, waarvoor in het koninklijk besluit van 21 juli 2016 betreffende de voorwaarden voor het gebruik van geneesmiddelen door de dierenartsen en door de verantwoordelijken van de dieren, reeds sedert 2017 een verplichte centrale registratie van het gebruik van antibiotica op het bedrijf geldt, wordt de vergoeding gekoppeld aan het gebruik van antibiotica bij die diersoorten, de duurtijd van het contract van epidemiologische bewaking voor het betrokken jaar en de capaciteit van de inrichting:
- Duurtijd van de overeenkomst: minstens 183 opeenvolgende dagen in het jaar waarop de vergoeding betrekking heeft, zoals geregistreerd in Sanitel;
- Capaciteit van de inrichting: minimumcapaciteit van 5 varkens of vleeskalveren of 200 stuks leghennen of braadkippen, zoals geregistreerd in Sanitel;
- Gebruik van antibiotica: zoals geregistreerd in Sanitel-Med voor het betrokken jaar en de betrokken diersoort en categorie bij het toekennen van een AB-bedrijfswaarde “groen” in het eerste benchmarkrapport van het volgend kalenderjaar. Voor het jaar 2021 geldt het eerste benchmarkrapport van 2022, voor het jaar 2022 het eerste benchmarkrapport van 2023 en voor 2023 het eerste benchmarkrapport van 2024.
Door afwezigheid van gegevens voor de benchmarking van bedrijven met runderen wordt de vergoeding gekoppeld aan een minimum aantal aanwezige runderen en de duurtijd van de overeenkomst van epidemiologisch toezicht:
- Duurtijd van de overeenkomst: minstens 183 opeenvolgende dagen in het jaar waarop de vergoeding betrekking heeft;
- Minimum aantal aanwezige runderen: aanwezigheid van minstens 11 runderen in het betrokken jaar.
Bepaling van de AB-bedrijfswaarde
De grenswaarden voor het toekennen van de benchmarkkleurscore groen, geel en rood aan de betrokken diersoorten en diercategorieën zijn bepaald op basis van overleg met de betrokken sectoren en zijn vastgelegd in bijlage 3 van het antibioticaconvenant 2021-2024 en eveneens in het koninklijk besluit van 26 oktober 2023.
Op basis van de benchmarkkleurscores wordt per diersoort een AB-bedrijfswaarde toegekend. Voor een beslag met varkens wordt een AB-bedrijfswaarde ‘groen’ toegekend indien alle aanwezige categorieën varkens een groene benchmarkkleurscore hebben. Een AB-bedrijfswaarde ‘groen’ voor een beslag met vleeskalveren wordt toegekend indien de benchmarkkleurscore van het beslag met vleeskalveren groen is. Voor een inrichting met legkippen en/of braadkippen wordt een AB-bedrijfswaarde ‘groen’ toegekend indien de benchmarkkleurscores van de verschillende aanwezige beslagen met braadkippen en legkippen allen groen zijn.
Bedrag van de vergoeding
Voor elke overeenkomst van epidemiologisch toezicht dat aan de voorwaarden voldoet en afgesloten werd met de verantwoordelijke van een inrichting/beslag dat aan de voorwaarden voldoet ontvangt de bedrijfsdierenarts 50,00€ voor de overeenkomsten voor varkens, vleeskalveren, leghennen en braadkippen en 10,00€ voor de overeenkomsten voor runderen.
Ontvangst en verwerking van de vergoeding
De vergoeding wordt automatisch overgeschreven op het rekeningnummer zoals gekend bij de Dienst Sanitair Beleid Dieren en Planten van de FOD VVVL voor de uitbetaling van de vacaties en/of andere vergoedingen. Er is geen BTW verschuldigd op de vergoeding. De vergoeding wordt gezien als een belastbare baat of winst. Een fiche 281.50 wordt door de FOD VVVL voorzien om opgenomen te worden in de boekhouding.
Geen vergoeding ontvangen?
- Indien u geen vergoeding ontvangen hebt en u meent recht te hebben op een vergoeding, stuur maar een mail naar apf.vetserv@health.fgov.be.
- Ook overige vragen kunnen gericht worden aan de dienst via apf.vetserv@health.fgov.be.