Het thema van de World Patient Safety Day van dit jaar is gericht op het verbeteren van de diagnose ten behoeve van de patiëntveiligheid, onder het motto "Get it right, make it safe!".
Op deze dag benadrukken patiënten, zorgverleners, beleidsmakers en organisaties het belang van een nauwkeurige en tijdige diagnose voor een betere patiëntveiligheid.

 
 

>>>    Hoe dragen de programma's van de Cel Kwaliteit en Patiëntveiligheid bij
aan een juiste en tijdige diagnose?    <<<

 
Quality & Patient Safety

Patiëntveiligheid is niet alleen een zaak van zorginstellingen en zorgverleners.

Ook patiënten, cliënten, bewoners en bezoekers spelen een belangrijke rol in het voorkomen van incidenten en vergissingen. Help je arts beter te helpen: deel gedetailleerde informatie over je symptomen, medische geschiedenis en geneesmiddelen voor een nauwkeurige diagnose! 

Door duidelijke en gedetailleerde informatie te verstrekken over je symptomen, inclusief de frequentie en duur ervan, kan je de arts helpen een nauwkeurigere diagnose te stellen. Door alle voorgeschreven geneesmiddelen en supplementen nauwkeurig te vermelden, kan je de arts helpen mogelijke interacties en bijwerkingen te identificeren. Het bijhouden van een dagboek met symptomen, activiteiten en voeding kan waardevolle inzichten bieden en de diagnose vergemakkelijken. Het delen van relevante medische geschiedenis en familiegeschiedenis met je arts kan helpen bij het identificeren van mogelijke erfelijke aandoeningen. Actief deelnemen aan het consult door vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten, zorgt ervoor dat er geen belangrijke details worden gemist.

Lees alle tips op: https://www.health.belgium.be/nl/patientveiligheid-informatie-voor-de-burgers

Foutieve diagnoses zijn een vorm van vermijdbare schade aan patiënten. Ze kunnen onder meer ontstaan door menselijke vergissingen of gebrekkige communicatie en kunnen leiden tot verkeerde behandelingen. Verbetering vergt training van zorgverleners, geavanceerde technologieën en een cultuur van openheid. Effectieve protocollen en samenwerking zijn cruciaal om fouten te verminderen. Dit verhoogt de zorgkwaliteit en veiligheid voor patiënten.
 

Binnen de FOD Volksgezondheid lopen meerdere programma's
om alle actoren binnen de zorgsector te sensibiliseren
voor het belang van veilige zorg in ziekenhuizen. 

Meer info?
Patiëntveiligheid - Informatie voor zorgverleners
B.OSS - BAMM: The Belgian Analysis system for Maternal Mortality 

Patiëntveiligheid in de verloskunde vereist een getraind multidisciplinair team dat snel inschat, beslist en handelt.

Wereldwijd sterft elke twee minuten een vrouw aan de gevolgen van complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. In België is moedersterfte een zeldzame gebeurtenis waaruit veel kan worden geleerd.
De juiste diagnose en inschatting van levensbedreigende complicaties vereist ervaring. Een goede samenwerking van een getraind multidisciplinair team is cruciaal om snel te kunnen beslissen en handelen. 

Het project BAMM van de FOD Volksgezondheid analyseert elke sterfte van zwangere of pas bevallen vrouwen in België. Door een gedetailleerde analyse zoekt BAMM de onderliggende hiaten in de zorgketen die mogelijk hebben bijgedragen en formuleert aanbevelingen om de zorgkwaliteit te verbeteren.

BAMM staat voor:

  • Belgian Analysis system for Maternal Mortality
  • vertrouwelijk
  • open disclosure
  • zorg voor de zorgverlener (second victim)
  • samen leren uit zeldzame cases
  • aanbevelingen lokaal en nationaal
  • 43 maternale sterftes sinds 2021

Check de BAMM tijdlijn voor het verloop na een maternale sterfte in België.

Meer info over B.OSS-BAMM leest u
in het magazine BeCare.

Meer weten?
⇒ Lees het artikel: Kan België het tij nog keren? 
B.OSS brengt maternale morbiditeit
door keizersnede in kaart
.

BELMIP

Patiëntveiligheid in de radiologie start al bij de keuze voor het meest aangewezen onderzoek.

Radiologische onderzoeken zijn heel waardevol bij het stellen van diagnoses en het opvolgen van patiënten. Deze onderzoeken hebben echter enkel nut wanneer ze aangewezen zijn en de verwachte informatie uit het onderzoek opweegt tegen de nadelen van het onderzoek, zoals het stralingsrisico. Deze onderzoeken worden echter nog te vaak aangevraagd en uitgevoerd wanneer ze niet nodig zijn. Dit leidt tot onnodige stralingsbelasting, dubbele onderzoeken, kosten en tijdverlies.

BELMIP heeft in de afgelopen jaren het gebruik van evidence based guidelines voor medische beeldvorming gepromoot. Deze guidelines hebben tot doel om artsen te helpen bij de keuze of medische beeldvorming is aangewezen en zo ja, welk onderzoek het meest geschikt is.
 

Om artsen hierbij te helpen, en evidence based guidelines 
gebruiksvriendelijk te integreren in de klinische praktijk
werd onder impuls van BELMIP het project
“Prescription Search Support voor Radiologie” opgestart.

Meer info over het project PSSR vindt u
in het magazine BeCare.

BeQuinT

Patiëntveiligheid is alert blijven op tekenen van ijzertekort bij zwangere patiënten.

IJzertekort komt vaak voor tijdens de zwangerschap en kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de moeder als de baby. Screening naar bloedarmoede alleen is mogelijk niet voldoende, omdat veel gevallen van ijzertekort onopgemerkt blijven als alleen het hemoglobinegehalte wordt getest.

  • Ferritine is de belangrijkste marker. Een gehalte < 30 µg/L is een indicator met hogere sensitiviteit van ijzertekort dan < 15 µg/L.

  • Als ferritine tussen 30-100 µg/L ligt, controleer dan TSAT. Bij TSAT onder 20% dient u ook voor ijzertekort te behandelen.

Bescherm zwangere patiënten 
met een uitgebreide screening!

Meer weten?

⇒ Bekijk de laatste BeQuinT-webinar
met Vernon Louw.

BAPCOC

Patiëntveiligheid is het bestrijden van antimicrobiële resistentie (AMR) en het waarborgen van de veiligheid van patiënten.

Een goede diagnose is hierbij van cruciaal belang. Een nauwkeurige diagnose helpt om de ziekteverwekker correct te identificeren en de juiste behandeling te starten, waardoor misbruik van antibiotica wordt verminderd.

Diagnostic stewardship houdt in:

  • het geven van de juiste test aan de juiste patiënt, op het juiste moment, om aan te zetten tot de juiste actie

  • door onnodige of onjuiste voorschriften te vermijden, wordt het overmatig gebruik van antimicrobiële stoffen beperkt, een belangrijke oorzaak van AMR

  • door ervoor te zorgen dat patiënten de juiste behandeling krijgen, wordt niet alleen de ontwikkeling van resistente infecties voorkomen, maar worden ook de klinische resultaten verbeterd, wat de algehele veiligheid van de patiënt ten goede komt

Een concreet voorbeeld van Diagnostic Stewardship:

Urineweginfecties worden vaak verkeerd gediagnosticeerd, vooral in residentiële collectiviteiten, zoals o.a. woonzorgcentra. Dit leidt tot onterecht gebruik van antibiotica, wat de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie (AMR) bevordert en patiënten blootstelt aan mogelijk te voorkomen bijwerkingen.
Tekenen zoals een verandering in urinekleur of -geur worden vaak verkeerd geïnterpreteerd als symptomen van een UTI, wat leidt tot overmatig urineonderzoek en ongepaste behandeling van asymptomatische bacteriurie waarvoor geen antibiotica nodig zijn. Als onderdeel van een samenwerking tussen Bapcoc, de Hospital Outbreak Support Teams (HOST) en regionale agentschappen, worden initiatieven ondernomen om zorgverleners en patiënten meer bewust te maken van dit probleem.

 

Meer informatie over de werking van BAPCOC
vindt u hier.

Meer weten over de strijd tegen antimicrobiële
resistentie en het juist gebruik van antibiotica?


⇒ Neem een kijkje op de website van de nationale
voorlichtingscampagne
 "Praat over antibiotica".

 


 

Ontdek alle informatie over de programma's van de Cel Kwaliteit & Patiëntveiligheid
op de pagina van Patient Safety.