Opgelet: dit event is reeds voorbij. Inschrijven is niet meer mogelijk.

De FRDO organiseert het seminar "How to become sustainable? New perspectives for the transition of corporates and financial actors".
Dit seminarie vindt plaats in Brussel, in het Pacheco Conference Centrum, op dinsdag 23 mei van 9.00 tot 14.00 uur.

CONTEXT EN DOELSTELLING

In Europa heeft het beleid inzake duurzame financiering sterk de nadruk gelegd op de transparantie van financiële en economische actoren enerzijds (openbaarmakings- en verslagleggingsregelingen) en op de financiering van het "groene" deel van de economie anderzijds (taxonomie, groene obligaties). Vandaag blijkt dat de overgangsinspanningen van banken en bedrijven, met name in koolstofintensieve sectoren, meer steun en begeleiding nodig hebben. Het doel van dit seminar is u te informeren over de economische, regelgevende en methodologische hefbomen die de ontwikkeling en uitvoering van transitieplannen, eventueel met netto nuldoelstellingen, in de particuliere sector kunnen vergemakkelijken. Het ondersteunen van de vooruitgang die bedrijven in opkomende en ontwikkelingslanden boeken om hun ESG-prestaties te verbeteren, staat ook op de agenda. In elk van de geplande sessies zal er voldoende tijd zijn om u de gelegenheid te geven vragen te stellen aan de sprekers.

 

PROGRAMMA EN SPREKERS

Voorzitter: Prof. Brent Bleys (UGent)

Part I - Financial levers: The role of public investment companies
• The PATH framework of the European Investment Bank: Supporting counterparties on their pathways to align with the Paris Agreement - Monica Pena Sastre (EIB)
• The Federal Holding and Investment Company’s approach (SFPI-FPIM) - Martin de Brabant (SFPI-FPIM)
• The approach of the Belgian Investment Company for Developing Countries (BIO) - Ben Jehaes (BIO)
• Q&A
Part II – Regulatory levers : Mandatory transition plans for banks and companies
• Prudential transition plans in the context of EU capital requirements for banks - Brenda Van Tendeloo (NBB)
• Climate transition plans in the context of the EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive - Dan Dionisie (DG JUST) (TBC)
• Q&A
 
Koffiepauze
 
Part III – Methodological levers
• How to support the credibility of transition plans in the most climate-impacting and vulnerable sectors, including in EMDCs ? - Valentina Bellesi (OECD)
• The role of European sustainability reporting standards (ESRS) - NN (TBC)
• The role of banking supervisors - Jens van’t Klooster (Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment)
• Achieving a transition finance framework in the EU - Pietro Cesaro and Tsvetelina Kuzmanova (E3G)
• Q&A
 
Lunch

 

VOORBEREIDING OP HET SEMINARIE

Wij raden u aan de twee komende webinars van het European Environment and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC) Network over de ontwikkeling van klimaattransitieplannen in de particuliere sector bij te wonen:
 
3 mei 2023 I Achieving climate neutrality through corporate transition plans: Taking a closer look at the CSDDD Directive (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)
 
10 mei 2023 I Transition plans in the banking sector: Taking a closer look at the amendments to the CRD Directive (Capital Requirements Directive)
 

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR HET SEMINARIE VAN 23 MEI

Het seminarie wordt in het Engels gehouden.

Om 12.45 uur wordt een lunch aangeboden. Deelname is gratis, maar u dient zich vooraf in te schrijven via deze link: https://frdo-cfdd-admin.be/Account/JoinForum/1181
Het seminarie zal niet online te volgen zijn. De PowerPoint-presentaties zullen worden gepubliceerd op de website van de FRDO.

Voor vragen over dit seminarie kunt u contact opnemen met Nathalie.Boucquey@frdo-cfdd.be of Sven.Vermassen@frdo-cfdd.be