Opgelet: dit event is reeds voorbij. Inschrijven is niet meer mogelijk.

10 september – Résidence Palace, Brussel
Moderator: Sofie Dumont, Lady Chef

Programma

Ochtendsessie

  • 09.30 – Opening in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin
  • 09.40 – Inleiding door de Federale Minister van Volksgezondheid
  • 09.50–10.00Voeding en niet-overdraagbare aandoeningen: actuele uitdagingen en toekomstige oplossingen door Hans Kluge (Regionaal Directeur van de WHO-Europa)
  • 10.00–10.10Inleiding op de sessies door Mieke Walraevens, Directeur-generaal van het DG Dieren, Planten en Voeding van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Voedselketenveiligheid en Leefmilieu
  • 10.10–10.30De Britse ervaring door Anna Taylor, Directeur van de Food Foundation (VK)
  • 10.30–11.00 – Koffie- en actieve pauze
  • 11.00–12.00De Belgische situatie:
    • De Hoge Gezondheidsraad: wetenschappelijke ondersteuning van het Belgische voedingsbeleidNathalie Delzenne (Hoge Gezondheidsraad) – 20’
    • De laatste voedselconsumptie-enquête en de stand van onze voedselomgevingNicolas Berger en Stefanie Vandevijvere (Sciensano) – 25’

    • Hoe kunnen we onze voedselomgeving verbeteren om beter in te spelen op voedinggerelateerde NCD’s?Michiel De Bauw (KU Leuven/Sciensano) – 15’

  • 12.00–12.30Sessies met goede praktijkvoorbeelden
    • Vlaanderen: Gezonde voeding op school – een hefboom voor gezondheidsvaardigheden en gelijke onderwijskansen – 10’
    • Wallonië: Green Deal Duurzame Kantines – een instrument om de transitie in de catering te ondersteunen – 10’
    • Brussel: 10’

12.30–14.00 – Gezonde lunchpauze

Namiddagsessie
Inleiding door moderator. 

  • 14.00–15.00Eerste panelgesprek: Met vertegenwoordigers van het middenveld en de voedingssector: Laurence Doughan (FOD Volksgezondheid), Julie Frère (Test-Aankoop), Nicolas Guggenbühl (HE Vinci), Yvan Larondelle (UCLouvain), Louisa Lausch (FIAN), Christophe Matthys (KU Leuven), Ann Nachtergaele (Fevia), Gert Van Loock (Comeos): Hoe kunnen we onze voedselomgevingen gezonder maken zodat ze bijdragen aan betere eetgewoonten en een actievere levensstijl?
  • 15.00–15.30 – Koffiepauze
  • 15.30–16.30Tweede panelgesprek: Met vertegenwoordigers van institutionele partners: Amal Alaoui (ONE), Davide Arcadipane (Ville de Liège), Marie Crosset (École à table), Annemarie Jacobi (FOD Volksgezondheid), Loes Neven (Gezond Leven), Michaël Sels (UZA), An Vandeputte (Eetexpert), Kremlin Wickramasinghe (WHO-Europa): Hoe kunnen we de prevalentie van overgewicht en obesitas verminderen?
  • 16.30 – Slotwoord door Dirk Ramaekers, Voorzitter van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Voedselketenveiligheid en Leefmilieu
  • 16.45 – Einde van de dag