Opgelet: dit event is reeds voorbij. Inschrijven is niet meer mogelijk.
10 september – Résidence Palace, Brussel
Moderator: Sofie Dumont, Lady Chef
Programma
Ochtendsessie
- 09.30 – Opening in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin
- 09.40 – Inleiding door de Federale Minister van Volksgezondheid
- 09.50–10.00 – Voeding en niet-overdraagbare aandoeningen: actuele uitdagingen en toekomstige oplossingen door Hans Kluge (Regionaal Directeur van de WHO-Europa)
- 10.00–10.10 – Inleiding op de sessies door Mieke Walraevens, Directeur-generaal van het DG Dieren, Planten en Voeding van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Voedselketenveiligheid en Leefmilieu
- 10.10–10.30 – De Britse ervaring door Anna Taylor, Directeur van de Food Foundation (VK)
- 10.30–11.00 – Koffie- en actieve pauze
- 11.00–12.00 – De Belgische situatie:
- De Hoge Gezondheidsraad: wetenschappelijke ondersteuning van het Belgische voedingsbeleid – Nathalie Delzenne (Hoge Gezondheidsraad) – 20’
-
De laatste voedselconsumptie-enquête en de stand van onze voedselomgeving – Nicolas Berger en Stefanie Vandevijvere (Sciensano) – 25’
-
Hoe kunnen we onze voedselomgeving verbeteren om beter in te spelen op voedinggerelateerde NCD’s? – Michiel De Bauw (KU Leuven/Sciensano) – 15’
- 12.00–12.30 – Sessies met goede praktijkvoorbeelden
- Vlaanderen: Gezonde voeding op school – een hefboom voor gezondheidsvaardigheden en gelijke onderwijskansen – 10’
- Wallonië: Green Deal Duurzame Kantines – een instrument om de transitie in de catering te ondersteunen – 10’
- Brussel: 10’
12.30–14.00 – Gezonde lunchpauze
Namiddagsessie
Inleiding door moderator.
- 14.00–15.00 – Eerste panelgesprek: Met vertegenwoordigers van het middenveld en de voedingssector: Laurence Doughan (FOD Volksgezondheid), Julie Frère (Test-Aankoop), Nicolas Guggenbühl (HE Vinci), Yvan Larondelle (UCLouvain), Louisa Lausch (FIAN), Christophe Matthys (KU Leuven), Ann Nachtergaele (Fevia), Gert Van Loock (Comeos): Hoe kunnen we onze voedselomgevingen gezonder maken zodat ze bijdragen aan betere eetgewoonten en een actievere levensstijl?
- 15.00–15.30 – Koffiepauze
- 15.30–16.30 – Tweede panelgesprek: Met vertegenwoordigers van institutionele partners: Amal Alaoui (ONE), Davide Arcadipane (Ville de Liège), Marie Crosset (École à table), Annemarie Jacobi (FOD Volksgezondheid), Loes Neven (Gezond Leven), Michaël Sels (UZA), An Vandeputte (Eetexpert), Kremlin Wickramasinghe (WHO-Europa): Hoe kunnen we de prevalentie van overgewicht en obesitas verminderen?
- 16.30 – Slotwoord door Dirk Ramaekers, Voorzitter van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Voedselketenveiligheid en Leefmilieu
- 16.45 – Einde van de dag