Campagne alcohol en zwangerschap
 

" TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN DE BORSTVOEDING IS HET GEBRUIK VAN ALCOHOL SCHADELIJK VOOR DE GEZONDHEID VAN UW BABY."

Onder deze slogan lanceert de federale overheid een nieuwe campagne. Deze campagne heeft als doel u te helpen om dit thema aan te pakken in uw dagelijkse praktijk.

Een studie heeft aangetoond dat 32,6% van de vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap en 43,3% tijdens de borstvoeding. Bijna één zwangere vrouw op tien drinkt elke week tussen 1 en 6 standaardglazen alcohol. Deze cijfers zijn niet onschuldig. Er bestaat nog heel wat onduidelijkheid over de risico’s verbonden aan alcoholgebruik gedurende de zwangerschap en borstvoeding. Bovendien is het voor zorgverleners niet vanzelfsprekend om dit onderwerp aan te snijden bij hun patiënten. De FOD VVVL steunt de borstvoeding (Meer info op www.borstvoedingnatuurlijk.be(externe link))

De campagne belicht drie grote aspecten:

  1. De risico’s van alcoholgebruik tijdens de conceptie, zwangerschap en borstvoeding.
  2. Screening en diagnostiek, en communicatie met de vrouw en haar partner.
  3. Begeleiding en doorverwijzing van vrouwen die problematisch drinken.

 

De video hieronder geeft de kernboodschappen van de campagne.

 

Campagnemateriaal

Wat ?

Voor wie ?   

Affiche

Voor de wachtzalen

Video(externe link)(externe link)

Voor de wachtzalen

Gids

Voor huisartsen, vroedvrouwen en gynaecologen

Praktische fiche

Voor huisartsen, vroedvrouwen en gynaecologen

Alle huisartsen, de vroedvrouwen, de gynaecologen zullen een of meerdere affiches en de praktische fiches alsook een uitnodiging voor de studiedag ontvangen. Indien u bijkomend materiaal gratis wenst te bestellen of vragen of opmerkingen heeft, aarzel niet om een e-mail te sturen naar 9maandenzonderalcohol@health.belgium.be(link stuurt een e-mail) of contact op te nemen met het call center van de FOD Volksgezondheid op het nummer 02 524 97 97.

Colloquium alcohol en zwangerschap praat erover

De studievoormiddag ter attentie van zorgverleners heeft plaatsgevonden op 6 december 2018.

Programma

 

Waarom is alcohol zo gevaarlijk voor jongeren?
 

Kinderen en jongeren zijn kwetsbaarder voor de effecten van alcohol dan volwassenen omdat hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Ze kunnen de gevaren nog niet zo goed inschatten en lopen dus meer risico op ongevallen, geweld, zelfverwonding en onveilige seks als ze dronken zijn. Bovendien kampen jongeren die drinken met ernstige leerproblemen en met geheugenproblemen.

Wie jong begint te drinken, loopt ook als volwassene meer kans op alcoholmisbruik en op sociale en gezondheidsproblemen.

 

Verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren
-> nieuw principe!
 

In ons land is het verboden om elke drank of product waarvan het effectief alcoholvolumegehalte hoger is dan 0,5 % vol, te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min achttienjarigen.

Een afwijking op dit verbod is voorzien: bieren en wijnen mogen worden verkocht, geserveerd of aangeboden aan plus zestienjarigen, met uitzondering van:

  • bier waaraan een gedistilleerde drank, of een aroma van een gedistilleerde drank is toegevoegd;
  • Wijn waaraan alcohol is toegevoegd. (zie artikel 6, §6 van de wet van 24 januari 1977).

De wet van 24 januari 1977 definieert bier, wijn en gedistilleerde drank als volgt:
“5° Bier: de drank verkregen na alcoholische gisting van een wort hoofdzakelijk bereid uit zetmeel- en suikerhoudende grondstoffen, waarvan tenminste 60 % gerst- of tarwemout, alsmede hop, eventueel in verwerkte vorm, en brouwwater,;
6° Wijn: drank gemaakt op basis van alcoholische vergisting van druiven (of eventueel andere vruchten) met een maximum alcoholpercentage van 15 % waaraan geen alcohol werd toegevoegd;.
7° Gedistilleerde drank: een alcoholhoudende drank die bestemd is voor menselijke consumptie en die geproduceerd wordt door:
  a) de distillatie van op natuurlijke wijze gegiste producten, al dan niet met toegevoegde aroma’s;
  b) de maceratie of soortgelijke bewerkingen van plantaardige materialen in ethylalcohol;
  c) de toevoeging van aroma’s, suikers of andere zoetstoffen, en/of landbouwproducten en/of voedingsmiddelen aan ethylalcohol.”

Concreet:

De volgende dranken zijn bijgevolg verboden onder 18 jaar:
-              pre-mixen op basis van bier waaraan een (aroma van) sterke drank werd toegevoegd, Bv. desperados, cubanisto
-              Likeurwijn/ natuurlijke zoete wijn (bv. porto, sherry, pineau de Charentes, floc de Gascogne, Madeira, Marsala, etc.)
-              Gearomatiseerd wijnbouwproduct waaraan alcohol is toegevoegd (bv. Vermouth, Martini Bianco, etc.)

De volgende dranken zijn toegelaten vanaf 16 jaar:
-              Pre-mixen op basis van bier waaraan een fruitaroma of een ander niet-alcoholisch product of drank wordt aan toegevoegd, Bv. Maes Radler, Mazout, Kriek.
-              Druivenwijn (bv. witte wijn, roséwijn, rode wijn, mousserende wijn, parelwijn, …)
-              Vruchtenwijn (appelwijn, cider, …)
-              Gearomatiseerd wijnbouwproduct waaraan geen alcohol is toegevoegd (gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten) ( bv.  (sommige) sangria, Gluhwein,..)
 
Horeca-uitbaters en winkelpersoneel mogen een bewijs van leeftijd vragen. Dit kan een identiteitskaart zijn of een ander geldig document dat de leeftijd kan aantonen, zoals een studentenkaart. Bij twijfel wordt de verkoper aangeraden om te weigeren, want hij blijft altijd verantwoordelijk voor een onwettelijke verkoop.
 

Wie controleert het verkoopverbod van alcohol aan jongeren en wat zijn de straffen?
 

De verkoop van alcohol aan jongeren wordt gecontroleerd door de inspectiedienst consumptieproducten van de FOD Volksgezondheid. De dienst voert niet alleen controles uit in cafés, maar ook in buurtwinkels, nachtwinkels en grootwarenhuizen, en tijdens festivals en fuiven.

Een controle kan worden uitgevoerd met de medewerking van een minderjarige testkoper. Deze manier van controleren is aan strikte waarborgen gekoppeld. Zo zal deze controle enkel uitgevoerd worden in handelszaken waarvan er vermoedens zijn van inbreuken. Daarnaast mag een minderjarige testkoper nooit aandringen om een koop te sluiten of liegen over zijn/haar leeftijd.

Bij een overtreding stelt de controleur een proces-verbaal op. De juridische dienst van de FOD legt op basis van dit pv een administratieve boete vast. Afhankelijk van de ernst van de inbreuk, varieert de boete van 208 tot 8000 euro. Als deze boete niet wordt betaald, wordt het dossier aan het parket overgemaakt en kan er een rechtszaak worden opgestart.

Ook de politie kan het verbod op de verkoop van alcohol aan jongeren controleren.

Bevoegde controledienst: Dienst Inspectie van Consumptieproducten
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Galileelaan 5/2
1210 Brussel
 
Hebt u een vraag of een klacht over de naleving van deze wetgeving?  
Stuur een mailtje naar:
apf.inspection@health.fgov.be