Zwanger en ervaar je gekke goestingskes of nesteldrang? Da’s ok, maar bescherm je baby tegen schadelijk stoffen.

Hormoonverstoorders (HV) zijn gevaarlijke stoffen die onze hormonen uit balans brengen. Ze zijn regelmatig in het nieuws omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid en het milieu. We komen er dagelijks mee in contact. Vooral zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, jonge kinderen en tieners zijn kwetsbaar voor deze stoffen, want hormonen zijn cruciaal voor de ontwikkeling op die momenten. Wist je dat je met de juiste gewoontes de risico's van het contact met deze stoffen kunt verminderen? Dus geniet van die gekke goestingskes of nesteldrang, maar kies bewust om je blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken!

 

Bescherm je baby tegen schadelijke stoffen : 10 tips voor een gezonde zwangerschap

 

1. Beperk het gebruik van schoonheidsproducten of verzorgingsproducten, vooral de producten die op je huid, nagels en haar blijven zitten (bodylotion, nagellak, haarverf, enz.). Deze producten kunnen hormoonverstoorders bevatten. Ga voor neutrale, plantaardige oliën zoals amandelolie om zwangerschapsstriemen te beperken.

2. Vermijd het (opnieuw) opwarmen van voedsel in plastic; geef de voorkeur aan een glazen kom of bord. Wanneer plastic opwarmt, komen er stoffen vrij die gevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid of die van je baby.
3. Was of schil je groenten en fruit om vervuilende stoffen te beperken. 
4. Vermijd het gebruik van pannen of kookgerei met een beschadigde anti-aanbaklaag; schadelijke stoffen kunnen dan in je voedsel terechtkomen.
5. Verlucht je huis twee keer per dag gedurende een kwartier, zelfs in de winter, om mogelijk gevaarlijke stoffen te verwijderen. Deze stoffen komen van schoonmaakproducten, parfums, lijmen, nieuwe meubels, stof, enz. Het is belangrijk om de binnenlucht te verversen, die vaak meer vervuild is dan de buitenlucht.
6. Vermijd het gebruik van parfumverspreiders of kamerparfums; zij kunnen schadelijke stoffen bevatten. Als er een onaangename geur hangt, verlucht dan de kamer.
7. Maak je huis schoon met eenvoudige producten : Marseille zeep, zuiveringszout, enz.; Kies bij voorkeur poetsproducten met het EU Ecolabel ; deze bevatten minder gevaarlijke stoffen. Stof regelmatig af met een vochtige doek. Gebruik ontsmettende producten (met ‘antivirus’ of ‘werkzaam tegen bacteriën’, … op het etiket) enkel wanneer het nodig is.
8. Vraag om hulp als je de babykamer moet inrichten of verven. Kies bij voorkeur verf met het EU Ecolabel, verlucht de kamer goed en plan de werken ruim voor de komst van je baby.
9. Was je nieuwe kleren en die van je baby voor ze te dragen. Textiel (kleding, gordijnen, vaatdoeken, enz.) is vaak behandeld met potentieel gevaarlijke stoffen.
10. Informeer je over de risico's van blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen op je werkplek. Vraag je werkgever naar het preventiebeleid.

 

Meer tips voor een gezonde zwangerschap

Wat zijn hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders of hormoonontregelaars zijn chemische stoffen of mengsels van chemische stoffen die niet door ons lichaam worden aangemaakt. Ze verstoren de werking van ons hormonale systeem. Hormonen spelen een belangrijke rol voor onze groei, vruchtbaarheid, slaap, hartslag, hongergevoel, enz.
 
Hoe werken hormoonverstoorders? Door de normale werking van onze hormonen na te bootsen of tegen te werken kunnen ze allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken die we zelfs ook kunnen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

Waar verstoppen hormoonverstoorders zich?

Hormoonverstoorders zitten in onze gewone, dagelijkse consumptieproducten, voeding of omgeving. Ze kunnen op verschillende manieren in ons lichaam terechtkomen:

  • Door het inademen van chemische sprays, verflucht, enz.;
  • Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen die hormoonverstoorders bevatten. Kinderen kunnen ze ook binnenkrijgen door op hun speelgoed te sabbelen;
  • Door contact met de huid, via verzorgingsproducten, kleding, of bepaalde stoffen in matrassen of tapijten;
  • Bij toekomstige baby’s via de bloedbaan: de foetus wordt blootgesteld aan hormoonverstoorders via de placenta van de moeder.

Wat zijn de gevolgen voor je gezondheid en het milieu?

Hormoonverstoorders kunnen een grote impact op onze gezondheid hebben. Ze kunnen talrijke ziektes veroorzaken: problemen met vruchtbaarheid, groei, hersenontwikkeling, autisme, zwaarlijvigheid, diabetes, sommige kankers, hart- en vaatziekten, schildklierproblemen, endometriose enz.
 
Ons milieu - de lucht, het water, de bodem, de planten en dieren - is ook vervuild door deze chemische stoffen. Verschillende diersoorten (vogels, vissen, amfibieën, zoogdieren …) zijn zwaar getroffen door hormoonverstoorders omdat hun leefomgeving vervuild is. De blootstelling aan hormoonverstoorders heeft effect op hun gezondheid en overlevingskansen (verminderde vruchtbaarheid, misvormingen, problemen bij de ontwikkeling, verandering van geslacht, …), waardoor bepaalde dierenpopulaties afnemen.

Europa en België in actie tegen hormoonverstoorders

De federale, gewestelijke en gemeenschapsoverheden hebben het Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders of NAPED aangenomen met een reeks acties om de blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken.  
 
Zo zijn hormoonverstoorders sinds 2023 opgenomen in de Belgische Codex over het welzijn op het werk, om werknemers beter te beschermen, in het bijzonder zwangere vrouwen. We financieren ook meerdere onderzoeksprojecten om hormoonverstoorders beter te herkennen.
Op Europees vlak worden tal van maatregelen genomen om de aanwezigheid van hormoonverstoorders in onze omgeving te beperken, onder andere via de REACH en CLP verordeningen. Ook zal het voor bepaalde producten verplicht worden om de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen te vermelden op het etiket.
 
Volg onze tips   en verminder zo de risico's van hormoonverstoorders voor je gezondheid en het milieu.
Meer  informatie  https://www.health.belgium.be/nl/hormoonverstoorders 

Een gedragen campagne
Deze campagne kwam tot stand in samenwerking met talrijke partners (Departement Zorg, AVIQ, Departement Leefmilieu, SPW Environnement, Leefmilieu Brussel, ONE, Agentschap Opgroeien, FOD Werkgelegenheid, mutualiteiten...).