Welke soorten levensmiddelen vallen onder Nutrivigilantie?

Het Nutrivigilantie-systeem maakt het mogelijk om bijwerkingen te registreren die verband houden met de consumptie van 4 categorieën levensmiddelen: 

1° Voedingssupplementen: dit zijn levensmiddelen die in kleine dosissen worden aangeboden en die, zoals hun naam aangeeft, als aanvulling op de voeding dienen. Ze kunnen in verschillende vormen worden aangeboden: tabletten, pastilles, capsules, ampullen, poeder, druppels, enz.

Ze kunnen vitamines (vitamine C, foliumzuur, enz.), planten (gember, ginseng, groene thee, enz.) of andere stoffen (carnitine, cafeïne, co-enzym Q10, enz.) bevatten.
 


Hoewel ze vaak in apotheken worden verkocht en er hetzelfde uitzien, zijn voedingssupplementen geen medicijnen; ze behandelen noch voorkomen de (symptomen van) ziekten. Het is belangrijk om nooit meer in te nemen dan wat er op de verpakking staat.
 
2° Verrijkte voedingsmiddelen: dit zijn voedingsmiddelen waaraan bewust vitaminen of mineralen zijn toegevoegd.
Bijvoorbeeld: met vitamine B6 verrijkte energiedrankjes, met ijzer verrijkte ontbijtgranen, met vitamine D verrijkte melk, enz.

 

Alle informatie over voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen vindt u op de pagina Voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen | FOD Volksgezondheid (belgium.be) .
 
3° Levensmiddelen voor specifieke groepen: dit zijn levensmiddelen die speciaal behandeld of samengesteld zijn om te voldoen aan de behoeften van een bepaald soort bevolking.
 
Deze categorie levensmiddelen omvat:

  • zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding;

  • bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding;

  • voedingsmiddelen bestemd voor speciale medische doeleinden;

  • complete dagelijkse maaltijdvervangers voor gewichtsbeheersing.



Bezoek de volgende pagina voor alle informatie over voedingsmiddelen voor specifieke groepen: Voedingsmiddelen voor specifieke groepen | FOD Volksgezondheid (belgium.be)
 
4°Toegestane nieuwe voedingsmiddelen: dit zijn voedingsmiddelen die vóór 15 mei 1997 niet in significante mate geconsumeerd werden in de Europese Unie en waarvoor een Europese toelating voor verhandeling is verkregen na een beoordeling van hun veiligheid.
Bijvoorbeeld: insecten, chiazaden, nonisap, fytosterolen, enz.

 
 
Meer informatie over nieuwe voedingsmiddelen: Wat is een nieuw voedingsmiddel? FOD Volksgezondheid (belgium.be)
 
Hoewel deze voedingsmiddelen voldoen aan de wetgeving, kunnen ze ongewenste bijwerkingen veroorzaken wanneer ze verkeerd worden geconsumeerd, in te grote hoeveelheden of door bevolkingsgroepen waarvoor ze niet zijn bedoeld (bv. kinderen).

Voedselvergiftiging die het gevolg is van de besmetting van voedsel - bijvoorbeeld door bacteriën - moet worden gemeld aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV): FAVV - Contactpunt voor consumenten (favv-afsca.be).