1. Be.well.pro, een initiatief van FOD Volksgezondheid en Sciensano om het werkgerelateerde welzijn in kaart te brengen 

Dankzij het Be.well.pro initiatief willen we het werkgerelateerde psychologische welzijn van gezondheids- en welzijnsprofessionals in België in kaart brengen en de evolutie ervan opvolgen. Op basis van de resultaten kunnen we in de toekomst gerichte maatregelen nemen om het welzijn en de veerkracht van onze professionals verder te versterken. 
 
In opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, voert Sciensano het Be.well.pro initiatief uit, met steun vanuit de deelstaten.   

 

2. Uw welzijn als zorg- of hulpverlener is van groot belang. Deel uw ervaringen via de Be.well.pro Welzijnswijzer! 

Vanaf 13 januari 2025 kunnen alle professionals in de zorg- en welzijnssector in België deelnemen aan de Welzijnswijzer, een gerichte bevraging om het psychosociaal welzijn in kaart te brengen. Deelnemen aan de Welzijnswijzer kost slechts 20 minuten van uw tijd. 
 
Waarom is uw deelname belangrijk?  
Uw deelname én medewerking aan deze grootschalige bevraging is cruciaal om het welzijn in de zorg- en welzijnssector te meten, zodat we u, uw medewerkers en collega’s in de toekomst nog beter kunnen ondersteunen. Op die manier krijgt de sector meer dan alleen maar een oppeppertje.  
 
Hoe meer antwoorden we verzamelen, hoe beter we gerichte acties kunnen ontwikkelen om ieders welzijn te verbeteren. 

 

3. Deel de campagne op de werkvloer en met je collega’s

Impact maken doen we samen. Daarom vragen we u om de campagne te delen: bij u op de zorgcampus, op kantoor of in het ziekenhuis! Por uw medewerkers, collega’s of directie aan om de Welzijnswijzer in te vullen.  

Om deze oproep te ondersteunen, ontwikkelden we heel wat communicatie- en marketingmateriaal dat u kan gebruiken en personaliseren. Zo kan u er bijvoorbeeld uw eigen logo op plaatsen. Ontdek al het communicatiemateriaal via onderstaande knop. 

 

 

 

4. Voorgaande stappen aan de Be.well.pro vragenlijst   

Aan de huidige bevraging gingen reeds een aantal stappen vooraf:   

  • De Be.well.pro vragenlijst werd ontwikkeld in 2023 door Sciensano op vraag van FOD Volksgezondheid. Hierbij werd een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd over werkgerelateerd welzijn bij professionals in de zorg- en welzijnssector, de beïnvloedende factoren van dit werkgerelateerd welzijn en werd er verder gebouwd op de expertise die verworven was dankzij het Power2Care initiatief.   

  • Een pilootstudie werd uitgevoerd in acht pilootregio’s in België in juni - juli 2023. De deelnemers bestonden uit professionals uit de samenwerkingsverbanden geïntegreerde zorg en/of netwerken geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het doel van deze pilootstudie was om dit nieuwe instrument te testen op zowel inhoud als bruikbaarheid van de resultaten in de praktijk. Dankzij de 2960 deelnemers in de acht regio's en de medewerking van de coördinatoren van de samenwerkingsverbanden en netwerken, konden we de vragenlijst verbeteren en de rapportage optimaliseren.   

    Doorheen dit hele proces hebben we een beroep gedaan op beroepsverenigingen en belanghebbenden die werkzaam zijn in verschillende sectoren van de gezondheidszorg en de welzijnssector en hen nauw betrokken bij dit initiatief, zowel bij de ontwikkeling van de vragenlijst als bij de evaluatie ervan.  

Wat is de volgende stap? 

Na afloop van de vragenlijst stellen we een rapport op met resultaten per beroepsgroep. Dit helpt de sector om een ondersteuningsaanbod op maat uit te werken en beleidsaanpassingen te doen. Dit rapport zal bovendien ook openbaar gemaakt worden, waardoor ook u de resultaten kan bekijken voor uw instelling.

Uw inzet maakt dus écht een verschil! 

5. Veelgestelde vragen 

Wenst u bijkomende inlichtingen? Heeft u problemen bij het invullen van deze vragenlijst? U kunt ons steeds contacteren via: bewellpro@sciensano.be

Voor wie is deze vragenlijst?

Bent u een zorgverlener of hulpverlener?  Werkt u in een van de volgende sectoren?   Komt u dagelijks in contact met burgers/patiënten?   

  • Ziekenhuizen en medisch specialistische zorg;
  • Geestelijke gezondheidszorg; 
  •  Gezondheidszorg of welzijnszorg in de eerste lijn (o.a. verpleging, verzorging en thuiszorg);   
  • Centra voor gehandicaptenzorg, revalidatie of ouderenzorg; 
  • Jeugdzorg;  
  • Sociaal werk.  

Als u op bovenstaande vragen ja heeft geantwoord, dan nodigen we u uit om de Be.well.pro Welzijnswijzer in te vullen.   

Hoe worden uw gegevens gebruikt?

Alle verzamelde informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld. De authenticatie aan het begin van de vragenlijst garandeert de uniciteit van de antwoorden, de verificatie van de deelnemers die in aanmerking komen, de pseudonimisering van gegevens en de mogelijkheid om uw antwoorden op te slaan om later verder te gaan. Deze gegevens helpen ook trends te analyseren voor toekomstige enquêtes.

Kan ik het campagnemateriaal downloaden?

 Ja, campagnemateriaal is beschikbaar, downloadbaar en aanpasbaar op de website.

Tot wanneer is de vragenlijst beschikbaar?

De vragenlijst is toegankelijk van 13 januari 2025 tot en met 23 maart 2025 middernacht voor alle deelnemers in België.

Mag ik de vragenlijst in meerdere keren invullen?

Ja, dankzij de authenticatie aan het begin van de vragenlijst worden uw antwoorden automatisch opgeslagen. Dit stelt u in staat de vragenlijst te pauzeren en later verder te gaan zonder gegevens te verliezen.
Let wel, elke deelnemer kan de vragenlijst slechts één keer volledig invullen.

 

 

Een campagne in samenwerking met de partners: