NEWS
09/11/21: Blue Leaders ondertekenen verklaring voor bescherming oceaan
20/04/21: Ocean side event in aanloop naar de Leaders Summit on Climate
30/03/21: Oplossingen voor onderwatergeluid van scheepvaart
28/01/21: 30% van de oceanen beschermen tegen 2030


België is vereerd om het voortouw te nemen in een ambitieuze groep landen die oproept tot actie in 2021 om onze wereldwijde oceaan te redden in het licht van de klimaatverandering en andere bedreigingen. Deze landen, bekend als de "Blue Leaders", hebben zich ertoe verbonden een nieuw internationaal doel te stellen om minstens 30% van de wereldoceaan te beschermen via een wereldwijd netwerk van sterk en volledig beschermde zeegebieden tegen 2030 ("30x30") en de succesvolle onderhandelingen over een sterk nieuw VN-verdrag voor de hoge zee. Deze twee acties zullen de oceaan een kans geven om te vechten nu we geconfronteerd worden met een ongekende klimaat- en biodiversiteitscrisis. 
 
In 2021 zal de internationale gemeenschap nieuwe mondiale doelstellingen voor de bescherming van de biodiversiteit vaststellen. Ambitieuze nieuwe doelstellingen zijn van cruciaal belang om de gezondheid en de veerkracht van de oceaan, waarvan de mensheid afhankelijk is, te waarborgen. België staat stevig achter de wetenschap, wat duidelijk is: minstens 30% van de oceaan moet tegen 2030 beschermd worden door een netwerk van volledige en zeer actieve MPA's om de gezondheid en veerkracht van de wereldwijde oceaan te maximaliseren.  
Volledig beschermd" betekent dat er geen extractieve of destructieve activiteiten zijn toegestaan en "sterk beschermd" betekent dat alleen lichte extractieve activiteiten, zoals zelfvoorziening of kleinschalige visserij met een minimale impact, zijn toegestaan.  
De campagne van de Blauwe Leiders is tijdens de pandemie virtueel verlopen en België verwelkomt de deelname van alle landen door middel van video's, foto's en brieven waarin steun wordt toegezegd voor een hoog/volledige bescherming van 30% van de oceaan tegen 2030 en een sterk nieuw verdrag voor de volle zee.  
De blauwe leiders die zich vanaf januari 2021 bij de virtuele campagne hebben aangesloten, zijn onder andere:
België, Chili, Costa Rica, Denemarken, Finland, Nigeria, Spanje, Zweden. U kunt hier video's vinden van enkele van onze deelnemende Leaders. 

 

De Blauwe Leiders die deelnamen aan de evenementen van 2019 zijn onder andere: België, Canada, Chili, Costa Rica, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, Malediven, Micronesië, Monaco, Panama, Peru, Portugal, Sint Maarten, Spanje, Zweden.

België is verheugd om samen te werken met onze collega's van Blue Leaders en onze partners, de Natural Resources Defense Council en Mission Blue. We nodigen alle landen uit om samen met ons de toekomst van onze wereldwijde oceaan veilig te stellen. 
Om u in te schrijven, kunt u contact opnemen met Sophie Mirgaux, de speciale gezant van België voor de Oceaan op Sophie.Mirgaux@health.fgov.be.

Je vindt ons op:
Twitter: @theblueleaders
Instagram: @theblueleaders
 
Een prangende vraag aan het Blue Leaders Team:
teamblueleaders@gmail.com
 
Voor extra achtergrondinfo kan je terecht op de websites:
http://www.theblueleaders.org

https://www.nrdc.org/30x30-nrdcs-commitment-protect-nature-and-life-earth
https://www.weareoneocean.org
https://mission-blue.org
http://www.highseasalliance.org

Document