Een goede kwaliteit van de binnenlucht is heel belangrijk voor een goede gezondheid, zeker nu we alsmaar meer luchtdicht bouwen. Wist je trouwens dat we dagelijks meer dan 85% van onze tijd binnenskamers doorbrengen?

Er zijn verschillende oorzaken van een slechte binnenlucht: open haarden, huisdieren, bepaalde printers, temperatuur en vochtigheid van de lucht, bepaalde meubels, schimmelvorming op de muren, verven, schoonmaakproducten, enz. Ook bouwproducten kunnen een bron van schadelijke stoffen zijn.

Ventileren is vervuilde lucht buitenduwen en gezonde(re) lucht binnenkrijgen. Goede ventilatie is dus onmisbaar. Zouden we dus niet beter ook proberen om minder vervuilde lucht binnen te hebben? Daarom probeert de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu de bronnen van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te verminderen.

Vloerbekleding

Vanaf 2015 zorgt een Belgische wetgeving ervoor dat er minder schadelijke stoffen kunnen vrijkomen uit vloerbedekkingsproducten zoals vast tapijt, kunststof, parket en gietvloeren- en de lijmen waarmee ze worden vastgemaakt. De maximumwaardes zijn opgelegd voor meer dan 170 gevaarlijke stoffen, waarvan formaldehyde de meest bekende is. Er mogen ook geen stoffen meer vrijkomen die geklasseerd zijn als kankerverwekkend. 

De volgende jaren zullen ook wandbekleding en plafondbekleding onder de loep worden genomen.

Wat kunt u doen?

- Koop verven, vernissen en vloerbekleding met het EU Ecolabel
Het EU Ecolabel is een betrouwbaar milieulabel. Het wordt toegekend na een zeer strenge, transparante procedure, die gebaseerd is op veeleisende Europese criteria.