In het Jaar van de Noordzee 2018 deelden enkele bekende gezichten hun tips om de Noordzee een handje te helpen: Filip Claeys, Natalia, Slongs, Belle Perez, Wim Lybaert, Eric Goens, Tom Helsen, Dominique Persoone en Ruben Van Gucht. Zij kwamen langs in het programma Plage Préférée op Radio 2.

Filip Claeys is sterrenchef en mede-oprichter van NorthSeaChefs. NorthSeaChefs verzamelt 30 Belgische chefs die alles in het werk stellen om Belgisch gevangen vis in het algemeen, en in het bijzonder de onbekende soorten en bijvangst, te promoten. De kooktip van Filip Claeys:

Zangeres Natalia gaf deze tip om je afval te beperken:

Voor rapster Slongs is het allemaal niet zo ingewikkeld: afval hoort thuis in de vuilbak, niet op het strand of in de duinen. Haar tip is dan ook gemakkelijk: train je beach body terwijl je afval opruimt!

Zangeres Belle Perez roept ons op om een herbruikbare brooddoos te gebruiken, in plaats van aluminiumfolie dat maar één keer gebruikt kan worden. Daarnaast vroeg ze de strandgangers om hun afval ook op te ruimen op het strand:

Ons Noordzeestrand is geen grote asbak. Televisiemaker Wim Lybaert heeft daar wat op gevonden:

Televisiemaker Eric Goens maakt al eens graag een avondwandeling op het strand. Wat hij minder graag doet, is struikelen over al het afval dat achterblijft. Daarom deze supersimpele tip:

Duurzaamheid: jong geleerd is oud gedaan! Muzikant Tom Helsen geeft het goede voorbeeld aan zijn kinderen :

Chocolatier Dominique Persoone weet hoe je broodje op het strand mooi vers blijft en je tegelijk onze fantastische Noordzee kan redden:

De tip van presentator Ruben Van Gucht: ga je wandelen of lopen? Neem een zakje mee en raap wat afval op!

Op zoek naar meer tips voor een gezondere Noordzee? Neem een kijkje op 'de zee begint bij jezelf'.