Campagne 2023


 


"Gebruik handschoenen rationeel, dit is essentieel"

10e campagne HANDHYGIËNE  

Het beheer van de COVID-crisis in de ziekenhuizen en de zorgverlening toonden een ongepast gebruik van handschoenen aan. Het rationeel en juist gebruik van steriele en niet steriele handschoenen werd daarom als thema weerhouden voor deze 10de campagne met als thema: "Gebruik handschoenen rationeel, dit is essentieel."


In tegenstelling tot de vorige edities zal deze campagne de kennis testen van het gezondheidswerkers, die in contact zijn met de patiënten, over het dragen van handschoenen aan de hand van een enquête via een eenvoudige en gebruiksvriendelijke webapplicatie (LimeSurvey). 

Methodologie

  • De campagne verloopt over drie perdioden: de kennistest pre-campagne, de bewustmakingscampagne en een kennistest post-campagne.
  • De deelnemende ziekenhuizen ontvangen een link met deze applicatie die met de collega's kan gedeeld worden. 
  • De kennistest zal, zowel bij de pre- als de posttest, gedurende een beperkte tijd beschikbaar zijn. 
    De inhoud van de enquête verschilt licht naargelang de beroepsgroep (verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen, kinesisten, psychologen,...). 
  • De deelnemende ziekenhuizen ontvangen gedurende de periode van kennistest regelmatig een update van het aantal deelnemers binnen hun instelling.
  • Sciensano beheert de kennistest pre- en post campagne en de rapportering van de resultaten => Sciensano handhygiëne
 

Sensibilisatiemateriaal

Vorming

E - learning

Resultaten

  • Nationaal rapport campagne 2023