Laatste nieuws

De campagnewebsite #PlantHealth4Life is bijgewerkt. Hier vindt u een schat aan informatie over de rol van planten, de economische en milieu-impact die de gezondheid van planten kan veroorzaken en meer informatie over de bedreigingen voor de gezondheid van planten.

Er is ook specifiek advies beschikbaar over de volgende onderwerpen: 

Achtergrond

In juli 2023 lanceerden de EFSA, de Europese Commissie en hun partners in de lidstaten van de Europese Unie de campagne #PlantHealth4Life.
#PlantHealth4Life is een meerjarencampagne die op verzoek van de Europese Commissie is ontwikkeld. De campagne is gebaseerd op een grondige analyse van de opvattingen en gedragingen in de hele EU met betrekking tot de gezondheid van planten.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is een agentschap van de Europese Unie dat in 2002 is opgericht om te dienen als een onpartijdige bron van wetenschappelijk advies aan risicomanagers en om te berichten over risico's in verband met de voedselketen. De autoriteit werkt samen met belanghebbende partijen om de samenhang van het wetenschappelijke advies van de EU te bevorderen en biedt een wetenschappelijke basis voor wet- en regelgeving om Europese consumenten te beschermen tegen voedselgerelateerde risico's – van boer tot bord.
België is een van de lidstaten die deelnemen aan de EU-campagne die deze zomer loopt, met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu als hoofdcontactpunt.

Campagnedoelstellingen

De campagne #PlantHealth4Life is bedoeld om het bewustzijn over de gezondheid van planten en het verband ervan met ons dagelijkse leven bevorderen.
Planten vormen de basis voor het leven op aarde: ze voorzien ons van lucht om in te ademen en voedsel om te eten.
Door de opwarming van de aarde en menselijke activiteiten zoals handel en reizen, staan planten vandaag zwaar onder druk. Plantenplagen kunnen rampzalige economische en ecologische schade aanrichten.
De campagne helpt het publiek, reizigers en tuiniers bewust te maken van de beste praktijken om de gezondheid van planten op het grondgebied te beschermen.
Reizigers die van buiten de EU naar een van de vijf Belgische luchthavens reizen, worden aangemoedigd om geen planten in hun bagage mee te nemen. Planten kunnen plagen herbergen die miljoenen bomen vernietigen - rechtstreeks of als beschermingsmaatregel wanneer er geen behandelingen beschikbaar zijn.

Doe mee !

Onze handelingen zijn essentieel.
“Houd planten gezond, bescherm het leven” is de boodschap van de campagne: we moeten allemaal een belangrijke rol spelen.

  • Gaat u op reis buiten de EU? Wordt u tijdens uw avonturen verliefd op een exotische plant, neem de zaden dan niet mee naar huis, maar maak een foto. Doet u dat wel en vervoert u de zaden in uw bagage, dan kunnen nieuwe plagen zich verspreiden.
  • Plagen en ziekten kunnen de EU ook betreden via planten die we kopen wanneer ze onvoldoende zijn gecontroleerd en gecertificeerd. Koopt u online planten van buiten de EU? Controleer dan of ze een certificaat hebben waaruit de gezondheid van de plant blijkt.
  • Praat met uw kinderen over het belang van planten om een jongere generatie ambassadeurs voor de gezondheid van planten te creëren.
  • Doe mee met de Beware&Note-gemeenschap en wordt een beschermer van de plantengezondheid. Het online platform biedt elke burger de mogelijkheid om meldingen in te dienen over een selectie van quarantaine plagen. Als je aan het tuinieren bent of in de natuur wandelt, let dan op de insecten die je ziet en op ziektesymptomen die je op de vegetatie kunt waarnemen. Als je vermoedt dat je een van deze organismen bent tegengekomen, maak dan een foto, ga naar het platform en voeg de foto en de locatie toe.

Op de website van #PlantHealth4Life zijn materialen terug te vinden in alle EU-talen, waaronder persmateriaal, video's en berichten om op uw socialemediakanalen te delen. Samen kunnen we voor onszelf, onze gemeenschappen en het milieu voor een gezondere toekomst zorgen!

We praten erover

Hieronder staan de artikelen die in de pers zijn verschenen over de #planthealth4life campagne:

Artikelen in het Nederlands:
- De Morgen 27-07-2023 : lien
- Landbouwleven, 29-07-2023 : lien

Artikelen in het frans:
- La Libre, 26-07-2023 : lien
- La Dernière Heure, 26-07-2023 : lien
- RTL Info, 26-07-2023 : lien
- Le Sillon Belge, 03-08-2023 : lien
- Le Vif, 21-08-2023 : lien
  
Artikelen in het Engels:
- The Brussels Times, 26-07-2023 : lien