Kustzones zijn complexe gebieden, niet alleen in België. Ze zijn complex omdat er zeer aparte en wisselende milieus ontstaan. Ze zijn ook complex omdat in kustzones verschillende besturen verplicht zijn tot overleg om informatie uit te wisselen en samen te werken om de kustzones duurzaam te beheren.

Om een duurzame integratie van activiteiten in de kustzones te promoten, keurde de Europese Commissie in 2002 de aanbeveling 2002/413/EG over het geïntegreerd kustzonebeheer goed en werd vervolgens het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer opgericht. De dienst Marien Milieu is samen met het Provinciebestuur West-Vlaanderen, het Vlaamse Agentschap voor Bos en Natuur, de Afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust (Vlaams Gewest) en het Vlaams Instituut voor de Zee partners in dit project.

Samen met het Secretariaat van het Coördinatiepunt werken de partners mee aan de uitvoering van deze aanbeveling, bevorderen ze de integratie van planning en beleid in het kustgebied en dragen ze bij tot het creëren van een maatschappelijk draagvlak. Hiervoor biedt het Secretariaat van het Coördinatiepunt een platform voor overleg aan, ook aan de burger.