In de toekomst is het zeer waarschijnlijk dat de import van aardolie steeds duurder zal worden. De reserves worden schaarser en de kosten voor de winning ervan steeds hoger. Het is noodzakelijk om nieuwe en minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen en te stimuleren. Elektriciteit en gasvormige brandstoffen zijn opties die ernstig moeten worden overwogen.

Elektrische voertuigen: performanter en minder vervuilend

Elektrische voertuigen zijn niet nieuw. De eerste wagen die meer dan 100 km/u reed (begin 20ste eeuw) was een elektrische wagen.

Het is nochtans pas recent dat deze technologie sterk evolueerde. Steeds meer gebruikers zijn verleid door de prestaties van deze wagens en de steeds betere autonomie van de batterijen.

Elektrische motoren zijn in vergelijking met de klassieke verbrandingsmotoren veel efficiënter. Bovendien stoten elektrische wagens geen vervuilende stoffen of CO2 uit tijdens het rijden.

Er is komt wel CO2 vrij bij het opwekken van elektriciteit. Deze uitstoot is afhankelijk van hoe de elektriciteit wordt opgewekt, het minst vervuilend is elektriciteit op basis van hernieuwbare energie.

Er zijn verschillende elektrische motoren:

• « zuivere » elektrische voertuigen op batterijen of met een brandstofcel (waterstof bijvoorbeeld),
• hybride voertuigen die ook een klassieke motor hebben  om de elektromotor te ondersteunen of om elektriciteit op te wekken.

De federale overheid voorziet een belastingvermindering bij de aankoop van een elektrische motorfiets, driewieler, en vierwieler (www.minfin.fgov.be).