We moeten met z’n allen energie besparen. Een van de grootste energievreters is de verwarming van onze woning. Daarom isoleren we onze woning steeds beter. Terecht!

Het is niet eenvoudig om te bepalen welk isolatiemateriaal het meest milieuvriendelijke is. Er zijn veel verschillende types op de Belgische markt.

Sommige verkopers raden isolatiematerialen aan op basis van hernieuwbare grondstoffen (hennep, schapenwol, enz), andere zweren bij de isolatiematerialen op basis van minerale grondstoffen (glas- en rotswol) of op basis van aardoliederivaten (EPS, XPS, PUR, enz).

Wat doet de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu?

Om meer inzicht te krijgen in de milieu-impact van deze verschillende isolatieproducten, voert de federale overheid een studie uit. Hiervoor dienen we de volledige levenscyclus te bekijken: van het ontginnen van de aardolie of het produceren van zaden, tot de afvalverwerking. Ook de isolerende kwaliteit van een isolatieproduct is belangrijk: hoe minder isolerend, hoe meer materiaal je zal nodig hebben om je muur degelijk te isoleren. Sommige materialen hebben extra dampschermen nodig, andere materialen moeten op een speciale manier worden verankerd. Dit alles heeft een invloed op de totale milieu-impact.

De studie is uitgevoerd door het VITO, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek.

Wat kunt u doen?

Op de website www.energievreters.be kunt u de warmteverliezen in uw woning evalueren, kiezen welke nieuwe muur-en dakisolatie u het beste aanbrengt en de terugverdientijd van uw investering berekenen.