Op deze pagina
- Inleiding
- Stap 1: Controleer of de soort wordt beschermd door CITES
- Stap 2: Verifieer het beschermingsniveau van de soort
- Stap 3: Ga na of we een specifieke informatiepagina voor deze soort hebben gepubliceerd
- Stap 4: Dien uw aanvraag in
Inleiding
Veel dier- en plantensoorten worden beschermd door CITES. Alle commerciële activiteiten met specimens van door CITES beschermde soorten moeten worden geregeld via een systeem van vergunningen en certificaten.
Koopt, verkoopt of vervoert u een plant of dier, of delen daarvan, voor commerciële of persoonlijke doeleinden?
Controleer dan eerst of de soort wordt beschermd door CITES en welke regels van toepassing zijn.
CITES in een notendop
Op internationaal niveau bestaat de CITES-overeenkomst uit drie bijlagen (Bijlage I, II en III) waarin wilde planten- en diersoorten worden opgenomen volgens hun mate van bescherming en regulering.
Op Europees niveau heeft de Europese Unie (EU) specifieke verordeningen aangenomen om de bepalingen van CITES te implementeren. De CITES-bijlagen (op internationaal niveau) werden opgenomen in de EU-wetgeving met toevoeging van een extra bijlage.
Samengevat telt de Europese Verordening vier bijlagen:
- Bijlage A omvat alle dier- en plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd en waarvan de handel schadelijk kan zijn voor hun voortbestaan. Deze soorten genieten de hoogste bescherming en mogen alleen in uitzonderlijke omstandigheden worden verhandeld.
- Bijlage B omvat alle dier- en plantensoorten die niet direct bedreigd zijn, maar dat wel kunnen worden als hun handel niet gereguleerd wordt.
- Bijlage C omvat soorten die beschermd zijn in landen die de medewerking van andere CITES-deelnemers nodig hebben om de handel erin te controleren.
- Bijlage D omvat soorten die niet beschermd worden door CITES, maar waarvoor de EU de importstroom naar de verschillende EU-lidstaten wil monitoren. Op deze manier is er meer kennis over deze handelsstromen en kan er bekeken worden of een bijkomende bescherming nodig is.
De bijlagen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de handel in soorten die beschermd worden door CITES, omdat ze bepalen welke CITES-documenten vereist zijn. Net als de Overeenkomst beschermt de EU niet alleen levende dieren en planten, maar ook dode dieren en planten en hun delen en producten.
Stap 1: Controleer of de soort wordt beschermd door CITES
Noteer de wetenschappelijke naam van de soort en zoek ernaar op de 'Species+'-website (de website wordt alleen in het Engels aangeboden).
In de onderstaande tabel wordt uitgelegd wat u moet doen volgens het zoekresultaat op de 'Species+'-site
Resultaat | Wat nu? |
Heeft u de soort gevonden? | Ga dan over naar stap 2: verifieer het beschermingsniveau van de soort. |
Kunt u de soort niet vinden op de 'Species+'-website? | De soort wordt misschien niet beschermd door CITES. U kunt dit nagaan bij de CITES-dienst op cites@health.fgov.be. |
Weet u de wetenschappelijke naam van de soort niet? |
|
Is de soort niet opgenomen in de CITES- of EU-bijlagen? | Controleer of de soort in België beschermd is door specifieke regelgeving. |
Stap 2: Verifieer het beschermingsniveau van de soort
Het zoekresultaat op de 'Species+'-website toont de mate van bescherming die de soort onder CITES geniet. U vindt er terug in welke CITES-bijlage (I, II, III) en welke Europese Bijlage (A, B, C, D) de soort is opgenomen.
Bijlagen van CITES
U kunt het beschermingsniveau voor de soort die u zoekt direct vinden onder CITES > CITES Listing > Appendix.
Een gekleurde stip met Romeinse cijfers I, II of III geeft de bijlage aan waarin de soort is opgenomen.
In Bijlage I staan de meest bedreigde soorten. In de Bijlagen II en III staan soorten die niet onmiddellijk met uitsterven worden bedreigd of die worden beschermd door bepaalde landen die de Overeenkomst hebben ondertekend.
Meer informatie:
Europese bijlagen
Klik op het tabblad 'EU listing'. U kunt het Europese beschermingsniveau vinden onder EU Wildlife Trade Regulations > EU listing > Annex. Een gekleurde stip met de letters A, B, C of D geeft de Bijlage aan waarin de soort is opgenomen.
De Europese Unie (EU) heeft de soorten die op de CITES-lijst staan, evenals andere niet-CITES-soorten die in de EU beschermd zijn, onderverdeeld in vier Bijlagen, A, B, C en D genaamd.
Meer informatie:
Uitzonderingen
Er kunnen uitzonderingen gelden voor bepaalde soorten, die dan in meer of mindere mate beschermd zijn, afhankelijk van het land.
Als er uitzonderingen gelden voor uw soort, vindt u die in de zoekresultaten, in de kolom 'Notes'.
Handelsverbod
CITES kan een bepaald land een opschorting van de handel opleggen. Bepaalde soorten mogen ook niet worden geïmporteerd in de Europese Unie.
Als voor uw soort een handelsopschorting of invoerverbod geldt, ziet u dit in de zoekresultaten, onder
- CITES > Suspensions;
- EU Wildlife Trade Regulations > EU Regulations.
Voorbeeld:
- Opschorting van de CITES-handel op internationaal niveau voor een soort uit Kameroen
- EU-invoerverbod op wilde specimens uit Kameroen:
Meer informatie:
Stap 3: Ga na of we een specifieke informatiepagina voor deze soort hebben gepubliceerd
Sommige soorten die beschermd worden door CITES vereisen een specifieke aandacht. Bijvoorbeeld omdat ze vaak betrokken zijn bij de handel of omdat ze zeer streng beschermd zijn.
Controleer of uw soort onder de onderstaande lijst met soorten en activiteiten valt.
- Antiek
- Exotisch hout
- Ivoor
- Jachttrofeeën
- Kaviaar
- Levende planten
- Muziekinstrumenten
- Papegaaien
- Reizen of verhuizen
- Reptielen en amfibieën
- Roofvogels
- Taxidermie
- Tijgers
- Wetenschappelijke instellingen
Stap 4: Dien uw aanvraag in
Controleer eerst of u alle informatie hebt die u nodig hebt over uw soort. Dit maakt het voor u gemakkelijker om het aanvraagformulier in te vullen.
Weet u niet zeker welke documenten of informatie u nodig hebt? Raadpleeg dan de pagina Welke documenten heb ik nodig?
Zodra u alle benodigde informatie hebt verzameld, kunt u uw aanvraag indienen via ons online loket.