Tal van boomsoorten worden beschermd door CITES. U moet daarom voldoen aan bepaalde wettelijke verplichtingen als u in hun hout wilt handelen.
 


Op deze pagina


Door CITES beschermde houtsoorten

Onze lijst van beschermde houtsoorten geeft u een overzicht van de indeling van de soorten in de Bijlagen bij Verordening (EG) nr. 338/97.

Niet alle delen en producten van deze houtsoorten zijn noodzakelijkerwijs beschermd. De opname van veel houtsoorten in de Bijlagen bij Verordening (EG) nr. 338/97 gaat namelijk vergezeld van een annotatie. Deze annotatie specificeert welke delen en producten van het hout in kwestie beschermd zijn. De andere zijn uitgesloten van CITES-bescherming.  Onze lijst geeft in de kolom 'Bescherming' de door CITES beschermde delen en producten die vergezeld moeten gaan van CITES-documenten om hun internationale handel toe te staan.

Om invoerders en (weder)uitvoerders van beschermd hout te helpen het verband te leggen tussen bepaalde houtproducten die door CITES worden beschermd en de HS-codes ('Harmonised System') van de douane, heeft CITES de volgende codes geïntroduceerd:

  • alleen stammen: HS-code 44.03;
  • gezaagd hout: HS-code 44.06 en HS-code 44.07;
  • fineer: HS-code 44.08;
  • gelaagd hout: HS-code 44.12.13, HS-code 44.12.14 en HS-code 44.12.22;
  • bewerkt hout: HS-code 44.09.
     

HANDEL met landen buiten de europese unie (eu)

Aan welke wettelijke verplichtingen u moet voldoen en welke documenten u nodig heeft, hangt af van de Bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 waarin de soort is opgenomen.
 

Invoer in de EU

Bijlagen A en B

Wat u nodig hebt:

  • een uitvoervergunning (of een wederuitvoercertificaat) afgeleverd door de CITES-autoriteit van het land van uitvoer (of wederuitvoer), 
    en
  • een invoervergunning afgegeven door de CITES-autoriteit van de lidstaat van bestemming in de EU (het land waar uw bedrijf gevestigd is).

Bijlage C

Wat u nodig hebt:

  • een uitvoervergunning (of een wederuitvoercertificaat of een certificaat van oorsprong) afgeleverd door de CITES-autoriteit van het land van uitvoer (of wederuitvoer),
    en
  • een kennisgeving van invoer aangevraagd bij het land van bestemming.

Bijlage D

Wat u nodig hebt, is een kennisgeving van invoer.
 

Invoerbeperkingen

Bijlage A

U mag het hout dat in Bijlage A wordt opgenomen en dat in het wild is gekapt, niet invoeren, uitvoeren of wederuitvoeren. Er zijn uitzonderingen voor zeer specifieke gevallen, zoals wetenschappelijke monsters of hout dat dateert van voordat het werd beschermd door CITES (“preconventie”).

Bijlage B

De Europese Unie (EU) verbiedt de invoer op haar grondgebied van bepaalde houtsoorten van Bijlage B uit bepaalde landen als zij van mening is dat de kap van dit hout er niet duurzaam gebeurt.

In dat geval wordt de aanvraag voor een CITES-invoervergunning afgewezen en kan de invoer niet doorgaan.

EU-invoerverboden worden gepubliceerd op de website Species+. Voer de wetenschappelijke naam van de houtsoort in de zoekmachine in. Klik vervolgens op de pagina met soorten onder het tabblad 'Legal' op 'EU Decisions'.
 

Fytosanitaire controle

Voor de invoer van sommige houtproducten is een sanitaire toelating noodzakelijk.

Voor deze materie moet u contact opnemen met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om te weten welke formaliteiten u moet vervullen.

Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) 
Administratie Controle
 Import-export
Gewassen en gewasproducten
 CA-Kruidtuin – Food Safety Center
Kruidtuinlaan 55
1000 Brussel
E-mail: import@afsca.be 
Website: www.afsca.be
 

Uitvoer en wederuitvoer buiten de EU

U heeft een uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat nodig om houtsoorten vermeld in de Bijlagen A, B en C uit te voeren of opnieuw uit te voeren.

Voor soorten uit Bijlage D is geen document vereist.
 


Handel in de Europese Unie (EU)

Aan welke wettelijke verplichtingen u moet voldoen, hangt af van de Bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 waarin de soort is opgenomen.

Bijlage A

In Bijlage A vermelde houtsoorten die aan de natuur zijn onttrokken, mogen niet in de handel worden gebracht.

Er zijn uitzonderingen op dit verbod voor hout dat afkomstig is van plantages of dat in de EU werd geïmporteerd voordat het werd beschermd door CITES.

Als een uitzondering van toepassing is, moet u een Europees certificaat aanvragen bij het CITES-beheersorgaan in de lidstaat waar het hout zich bevindt.
 

Bijlage B

U kunt houtsoorten die zijn opgenomen in Bijlage B verhandelen zonder specifiek CITES-document. U moet wel altijd de legale herkomst van het hout kunnen aantonen. Daarom  raden we u aan om altijd de referentie van de gebruikte CITES-invoervergunning te vermelden op facturen. Dit vergemakkelijkt de controles in het geval van een inspectie.
 

Bijlagen C en D

Er zijn geen wettelijke vereisten voor het verhandelen van houtsoorten opgenomen in Bijlagen C en D.
 

Bijkomende EU-regels

Er gelden in de EU nog bijkomende regels over het op de markt brengen van hout:


CITES-documenten aanvragen

Hier moet u:

  • de uitvoervergunningen, wederuitvoercertificaten en Europese certificaten aanvragen,
  • een kennisgeving van invoer indienen

via ons online loket.

Vergeet niet uw CITES-documenten aan te vragen en uw kennisgeving van invoer in te vullen voordat u beschermde houtsoorten invoert, uitvoert of wederuitvoert!

Op de pagina Welke documenten heb ik nodig? vindt u alle praktische informatie over de CITES-documenten: tarieven, douaneformaliteiten, enz.

Als u wilt weten hoe u ons online loket gebruikt, gaat u naar de pagina CITES-documenten aanvragen.
 


Inbreuken

Inbreuken op de wetgeving in verband met door CITES beschermde soorten zijn strafbaar bij wet.
Voor meer informatie verwijzen we naar de pagina Risico's bij inbreuk.
 


Aanvullende informatie