Veel soorten levende planten die door CITES worden beschermd, worden in onze huizen en tuinen aangetroffen om ze te verfraaien. Deze planten worden in zeer grote aantallen kunstmatig gekweekt in de Europese Unie (EU) of buiten de EU. Deze kunstmatige voortplanting minimaliseert het risico dat planten rechtstreeks uit het wild worden gehaald.
U moet echter nog steeds aan bepaalde wettelijke verplichtingen voldoen als u levende planten buiten de EU wilt kopen of verkopen.
Op deze pagina
- Levende planten kopen of verkopen in de EU
- Levende planten kopen of verkopen buiten de EU
- Afwijkingen
- CITES-documenten aanvragen
- De CITES-documenten lezen en begrijpen
- Invoertaksen
- Aanvullende informatie
Levende planten kopen of verkopen in de EU
Voor het verhandelen van levende planten die kunstmatig gekweekt zijn in België of de rest van de EU is geen specifiek CITES-document vereist.
Raadpleeg voor meer informatie de pagina Handel in beschermde soorten in België en de Europese Unie.
Levende planten kopen of verkopen buiten de EU
Levende planten van buiten de EU invoeren in België
Om levende planten van een land buiten de EU in België in te voeren, hebt u de volgende documenten nodig:
- een uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat afgegeven door het CITES-beheersorgaan van het land van uitvoer of wederuitvoer;
- een invoervergunning afgegeven door de Belgische CITES-dienst;
- een fytosanitair certificaat afgeleverd door het land van uitvoer, tenzij het land van uitvoer Zwitserland is.
U moet in het bezit zijn van deze documenten voordat u kunt importeren.
Raadpleeg voor meer informatie de pagina Handel in beschermde soorten met landen buiten de Europese Unie.
Voor alle praktische informatie (tarieven, douaneformaliteiten, enz.) over invoervergunningen kunt u de pagina Welke documenten heb ik nodig? raadplegen.
Levende planten uitvoeren vanuit de EU
Om levende planten vanuit België naar landen buiten de EU te exporteren, hebt u het volgende nodig:
- een uitvoervergunning afgegeven door de CITES-dienst
of - eventueel een fytosanitair certificaat afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), met de specifieke vermelding “De specimens zijn kunstmatig gekweekt overeenkomstig de CITES-definitie” en met vermelding van de wetenschappelijke naam, het type en de hoeveelheid per soort. Dit certificaat is geldig voor in België kunstmatig gekweekte planten van soorten van Bijlage B en C die bestemd zijn voor een land buiten de EU, met uitzondering van Zwitserland.
U moet in het bezit zijn van deze documenten voordat u kunt exporteren. Raadpleeg voor meer informatie de pagina Handel in beschermde soorten met landen buiten de Europese Unie.
Voor alle praktische informatie (tarieven, douaneformaliteiten, enz.) over uitvoervergunningen kunt u de pagina Welke documenten heb ik nodig? raadplegen.
Contact opnemen met het FAVV
Levende planten wederuitvoeren vanuit de EU
Om levende planten vanuit België buiten de EU wederuit te voeren, hebt u een wederuitvoercertificaat nodig dat is afgegeven door de CITES-dienst.
U moet in het bezit zijn van dit document voordat u kunt wederuitvoeren. Raadpleeg voor meer informatie de pagina Handel in beschermde soorten met landen buiten de Europese Unie.
Voor alle praktische informatie (tarieven, douaneformaliteiten, enz.) over het wederuitvoercertificaat kunt u de pagina Welke documenten heb ik nodig? raadplegen.
Afwijkingen
Voor tal van levende plantensoorten zijn geen CITES-documenten nodig om in de EU geïmporteerd en uit de EU geëxporteerd te worden.
Orchideeën
Orchideeën hebben mensen altijd gefascineerd met hun verscheidenheid aan vormen en kleuren. Al tientallen jaren zijn hybride orchideeën te koop in elke supermarkt en zijn ze een groot succes bij het grote publiek. Het onderzoek naar en de voortplanting van minder bekende orchideesoorten en -variëteiten blijft echter voorbehouden aan gepassioneerde amateurs.
Alle orchideeën worden beschermd door CITES, waarbij de meeste soorten zijn opgenomen in Bijlage B en sommige van de meer bedreigde soorten in Bijlage A.
Er zijn afwijkingen voor orchideeën die zijn opgenomen in Bijlage B. U hebt geen CITES-documenten nodig als u de volgende soorten uit de EU wilt exporteren of in de EU wilt importeren:
- orchideeënzaden en -peulen, sporen en pollen (inclusief pollinia);
- in vitro zaailing- en weefselculturen die in steriele recipiënten worden vervoerd; deze vrijstelling geldt ook voor orchideeën die zijn opgenomen in Bijlage A;
- snijbloemen van kunstmatig gekweekte orchideeën;
- vruchten en delen en producten daarvan van geacclimatiseerde of kunstmatig gekweekte planten van het geslacht Vanilla;
- kunstmatig gekweekte hybriden van de genera Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis en Vanda, mits de planten gemakkelijk herkenbaar zijn als kunstmatig gekweekt en geen tekenen van wilde oorsprong vertonen. Deze planten moeten ook aan de volgende criteria voldoen:
- wanneer planten zonder bloemen worden verzonden, moeten de planten in de handel worden gebracht in zendingen die bestaan uit individuele containers (dozen, kratten of individuele rekken) die elk 20 of meer planten van dezelfde hybride bevatten; deze planten moeten uniform en in goede gezondheid zijn en de zendingen moeten vergezeld gaan van documentatie, zoals een factuur, waarin het aantal planten van elke hybride duidelijk wordt aangegeven;
of - wanneer planten in bloei worden verzonden (ten minste één open bloem per plant) is geen minimumaantal planten per zending vereist, maar de planten moeten professioneel voor de detailverkoop zijn verwerkt, d.w.z. voorzien van een gedrukt etiket of aangeboden in een bedrukte verpakking waarop de naam van de hybride en het land van de laatste verwerking zijn vermeld. Deze gegevens moeten duidelijk zichtbaar en gemakkelijk te controleren zijn.
- wanneer planten zonder bloemen worden verzonden, moeten de planten in de handel worden gebracht in zendingen die bestaan uit individuele containers (dozen, kratten of individuele rekken) die elk 20 of meer planten van dezelfde hybride bevatten; deze planten moeten uniform en in goede gezondheid zijn en de zendingen moeten vergezeld gaan van documentatie, zoals een factuur, waarin het aantal planten van elke hybride duidelijk wordt aangegeven;
-----------------------------------------------------------------------------
Cactussen
Cactussen hebben ons altijd gefascineerd met hun vermogen om droogte te weerstaan, hun kleurrijke stekels, hun soms verrassende vormen, hun prachtige bloemen, ... Onderzoek en het kweken van minder gebruikelijke soorten en variëteiten is het domein van gepassioneerde amateurs.
Alle cactussen worden beschermd door de CITES-overeenkomst. De overgrote meerderheid is opgenomen in Bijlage B, met een paar van de meer bedreigde soorten in Bijlage A.
Er zijn afwijkingen voor cactussen die zijn opgenomen in Bijlage B. U hebt geen CITES-documenten nodig als u de volgende soorten uit de EU wilt exporteren of in de EU wilt importeren:
- in vitro zaailing- of weefselculturen die in steriele containers worden vervoerd;
- cactuszaden (behalve cactuszaden uitgevoerd uit Mexico, waarvoor CITES-documenten vereist zijn);
- vruchten (en delen en afgeleide producten) van geacclimatiseerde of kunstmatig gekweekte cactussen;
- snijbloemen van kunstmatig gekweekte cactussen;
- stengels, bloemen en delen en producten daarvan van geacclimatiseerde of kunstmatig gekweekte cactussen van de geslachten Opuntia subgenus Opuntia (bijvoorbeeld Opuntia ficus-indicus) en Selenicereus;
- kunstmatig gekweekte cactussen van de volgende hybriden en/of cultivars:
- Hatiora x graeseri,
- Schlumbergera x buckleyi,
- Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata,
- Schlumbergera russelliana x Schlumbergera truncata,
- Schlumbergera opuntioides x Schlumbergera truncata,
- Schlumbergera truncata (cultivars),
- Kleurmutanten van Cactaceae spp. geënt op de volgende onderstammen: Harrisia Jusbertii, Hylocereus trigonus of Hylocereus undatus,
- Opuntia microdasys (cultivars).
-----------------------------------------------------------------------------
Euphorbia's
Euphorbia's zijn een groot geslacht van meer dan 2000 soorten, bestaande uit planten met een giftig melksap. Alleen de vette euphorbia's, waarvan er ongeveer 700 zijn, worden beschermd door CITES. De meeste zijn opgenomen in Bijlage B, en sommige van de meer bedreigde soorten in Bijlage A.
Ze variëren sterk in vorm, van de grootte van een knikker tot die van een 10 meter hoge boom. Sommige soorten lijken op cactussen en zijn net zo effectief in het opslaan van water.
Er zijn afwijkingen voor euphorbia's die zijn opgenomen in Bijlage B. U hebt geen CITES-documenten nodig als u de volgende soorten uit de EU wilt exporteren of in de EU wilt importeren:
- zaden, sporen en pollen, met inbegrip van pollinia;
- in vitro zaailing- of weefselculturen die in steriele containers worden vervoerd;
- snijbloemen van kunstmatig gekweekte euphorbia's;
- planten van de soort Euphorbia misera;
- kunstmatig gekweekte planten van cultivars van Euphorbia trigona;
- kunstmatig gekweekte planten van de soort Euphorbia lactea geënt op onderstammen van Euphorbia neriifolia, wanneer het kristallijne, waaiervormige of gekleurde mutanten betreft;
- kunstmatig gekweekte planten van cultivars van Euphorbia Milii, wanneer deze gemakkelijk herkenbaar zijn als kunstmatig gekweekte planten en in zendingen van ten minste 100 planten in de EU worden binnengebracht of uit de EU worden (weder)uitgevoerd.
-----------------------------------------------------------------------------
Cyclamen
Cyclamen zijn prachtige planten die een vleugje kleur en schoonheid toevoegen aan onze huizen en tuinen. Deze knolgewassen zijn populair om hun uitbundige bloei en kenmerkende hartvormige bladeren.
Ze komen in het wild voor in de koele, bergachtige gebieden van veel mediterrane landen, maar de grootste concentratie van soorten vinden we in Klein-Azië. Nederland importeert regelmatig grote hoeveelheden cyclamenbollen uit Turkije, waar de planten worden gekweekt.
Alle cyclamen worden beschermd door CITES en zijn opgenomen in Bijlage B.
U heeft geen CITES-documenten nodig als u de volgende soorten uit de EU wilt exporteren of in de EU wilt importeren:
- cyclamenzaden, -sporen en -pollen (inclusief pollinia);
- in vitro zaailing- en weefselculturen van cyclamen die in steriele recipiënten worden vervoerd;
- snijbloemen van kunstmatig gekweekte cyclamen;
- kunstmatig gekweekte cyclamen van cultivars van Cyclamen persicum.
Opgelet: de slapende bollen van deze cyclamen zijn goed beschermd en vereisen CITES-documenten bij transacties buiten de EU of naar de EU.
-----------------------------------------------------------------------------
Aloë's
Aloë's zijn een groep vetplanten die rozetten van groenblijvende bladeren vormen, vaak zeer decoratief zijn en waarvan het sap buitengewone medicinale eigenschappen heeft. Deze koudweerplanten komen oorspronkelijk uit Afrika, Madagaskar en het Arabisch schiereiland en zijn uitstekende kamerplanten in ons klimaat. Dit geslacht omvat meer dan 300 stamloze vaste planten, bloeiende struiken (Aloe arborescens) en zelfs bomen, die vaak spectaculair bloeien.
Alle Aloë's worden beschermd door CITES. De meeste Aloë soorten zijn opgenomen in Bijlage B, met een paar van de meer bedreigde soorten in Bijlage A. Slechts één wijdverspreide soort wordt niet beschermd door CITES: Aloë vera, ook bekend als Aloë barbadensis.
Er zijn uitzonderingen voor aloë soorten die zijn opgenomen in Bijlage B. Je hebt geen CITES-documenten nodig als je de volgende soorten uit de EU wilt exporteren of in de EU wilt importeren:
- zaden, sporen en pollen, met inbegrip van pollinia ;
- in vitro zaailing- of weefselculturen die in steriele containers worden vervoerd;
- snijbloemen van kunstmatig gekweekte aloëplanten.
-----------------------------------------------------------------------------
Taxus
Taxussen (genus Taxus) zijn grote struiken of kleine bomen die gebruikt worden in tuinen en parken waar ze vaak gesnoeid worden in verschillende decoratieve vormen. Ze meten tussen 5 en 8 m en kunnen tot 20 m hoog worden. De rechtopstaande stam is bedekt met rode schors en de platte naaldachtige bladeren zijn donkergroen met rode arillen.
Het Taxus-geslacht komt voor in gematigde streken van het noordelijk halfrond, met twee soorten in meer tropische streken van hetzelfde halfrond.
Vijf soorten taxus worden beschermd door CITES: Taxus chinensis, Taxus cuspidata, Taxus fuana, Taxus sumatranus en Taxus wallichiana en hun infraspecifieke taxa. Deze soorten zijn allemaal opgenomen in bijlage B.
U heeft geen CITES-documenten nodig als u de volgende soorten uit de EU wilt exporteren of in de EU wilt importeren:
- zaden en pollen;
- kunstmatig gekweekte hybriden en cultivars van Taxus cuspidata, in potten of andere kleine recipiënten, waarbij elke zending vergezeld gaat van een etiket of document waarop de naam van het taxon of de taxons en de woorden 'kunstmatig gekweekt' zijn vermeld.
CITES-documenten aanvragen
Europese invoervergunningen, uitvoervergunningen en wederuitvoercertificaten
Op de pagina Welke documenten heb ik nodig? vindt u alle praktische informatie (tarieven, termijnen, douaneformaliteiten, enz.) over de volgende documenten:
- invoervergunning;
- uitvoervergunning;
- wederuitvoercertificaat.
U moet de in- en uitvoervergunningen aanvragen via ons online loket.
Hulp bij het gebruik van ons online loket
- Een invoervergunning aanvragen
- Een uitvoervergunning aanvragen
- Een wederuitvoercertificaat aanvragen
Uitvoervergunning afgegeven door een land buiten de EU
Over het algemeen is het de leverancier die de uitvoervergunning aanvraagt in het derde land.
Zodra de uitvoervergunning is afgegeven, vraagt u de leverancier om u een scan van deze vergunning te sturen. Daarna kunt u dan een invoervergunning aanvragen.
De CITES-documenten lezen en begrijpen
De CITES-documenten kunnen soms moeilijk te begrijpen en te interpreteren zijn. U vindt alle uitleg over de gegevens en informatie die
- een invoervergunning,
- een uitvoervergunning,
- een wederuitvoercertificaat,
bevat op de pagina Een invoervergunning, een uitvoervergunning en een wederuitvoercertificaat lezen en begrijpen.
Invoertaksen
Als u cactussen invoert in België vanuit een land buiten de Europese Unie, moet u invoerbelasting betalen, zelfs als particulier.
Meer informatie
Aanvullende informatie
- Welke documenten heb ik nodig?
- CITES-documenten aanvragen
- Risico's bij inbreuk
- Contact
- Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen: Export van planten en plantaardige producten