Op deze pagina


Inleiding

Reis of verhuis je naar het buitenland met specimens van beschermde dier- of plantensoorten, zoals huisdieren of persoonlijke bezittingen?

Afhankelijk van de situatie en je reisbestemming heb je bepaalde CITES-documenten nodig om te kunnen reizen in overeenstemming met de wetgeving voor beschermde soorten.

De informatie op deze pagina heeft betrekking op reizen naar het buitenland met huisdieren en persoonlijke bezittingen die u privé in uw bezit heeft. Als u naar het buitenland reist met specimens van beschermde soorten als onderdeel van een commerciële activiteit (verkoop, tentoonstellingen, reizende beurzen, shows, enz.), raadpleeg dan de volgende pagina's om te weten te komen welke regelingen u moet treffen voor uw reis.


Ik reis of verhuis met een huisdier

Deze tabel geeft een overzicht van de documenten die je nodig hebt, afhankelijk van je bestemming en de Bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 waarin de soort is opgenomen.

Bestemming

Bijlage

Vereiste documenten

Reizen en verhuizen binnen de Europese Unie (voor inwoners van de EU) A Een Europees certificaat [LINK documents_prices].
B Er is geen CITES-document vereist, maar je moet wel een bewijs van de legale herkomst van je dier kunnen voorleggen: factuur, verklaring van overdracht, enz. [LINK documenten_tarieven]
C of D Er zijn geen documenten vereist.
Reizen naar België vanuit een derde land A of B of C Een certificaat van persoonlijke eigendom dat is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van de lidstaat waar u de Europese Unie binnenkomt, op voorwaarde dat u een soortgelijk document hebt van het land van het derde land. Dit document vergemakkelijkt meerdere grensoverschrijdende overbrengingen tussen de Europese Unie en derde landen, op voorwaarde dat het dier vergezeld wordt door zijn eigenaar. [LINK documenten_tarieven]

Bijvoorbeeld: je woont in Marokko en je gaat met je Grijze roodstaartpapegaai door Europa reizen. Het eerste land dat je binnenkomt is België. Je moet dan een certificaat van persoonlijke eigendom aanvragen bij de Belgische CITES-dienst. Om dit te verkrijgen, moet je een certificaat van persoonlijke eigendom voorleggen dat is afgeleverd door de Marokkaanse CITES-dienst.
 
Je moet volgende documenten laten zien en door het douanekantoor volledig laten invullen, ondertekenen en afstempelen:
  • Originele EU-certificaat van persoonlijke eigendom
  • Originele EU-vervolgblad
  • Een door u genomen kopie van het actueel EU-vervolgblad
  • Originele certificaat van persoonlijke eigendom van het derde land
  • Originele vervolgblad van het derde land
D Een kennisgeving van invoer die is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van België.

Je moet deze kennisgeving van invoer laten zien en door de douane volledig laten invullen, ondertekenen en afstempelen wanneer je de EU binnenkomt.
Verhuizen naar de België vanuit een derde land A of B Een invoervergunning dat is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van België waar u naartoe verhuist en een uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat dat is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van het land van (weder)uitvoer.
 
Je moet volgende documenten laten zien en door het douanekantoor volledig laten invullen, ondertekenen en afstempelen:
  • Originele uitvoervergunning of weder-uitvoercertificaat van het land van herkomst
  • Originele invoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van België (wit document)
  • Kopie "voor de houder" van de invoervergunning  lidstaat van bestemming (geel document)
  C Een kennisgeving van invoer die is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van België waar u naartoe verhuist en een uitvoervergunning/ wederuitvoercertificaat of oorsprongscertificaat dat is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van het land van (weder)uitvoer.
 
Je moet volgende documenten laten zien en door het douanekantoor volledig laten invullen, ondertekenen en afstempelen wanneer je de EU binnenkomt:
  • Originele uitvoervergunning/weder-uitvoercertificaat of oorsprongscertificaat van het land van herkomst
  • Originele kennisgeving van invoer (wit)
  • Kopie "voor de invoerder" van de kennisgeving van invoer  (wit)
  D Een kennisgeving van invoer dat is afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van Belgëwaar u naartoe verhuist.
 
Je moet volgende documenten laten zien en door het douanekantoor volledig laten invullen, ondertekenen en afstempelen wanneer je de EU binnenkomt:
  • Originele kennisgeving van invoer (wit)
  • Kopie "voor de invoerder" van de kennisgeving van invoer  (wit)
Reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie A of B of C Een certificaat van persoonlijke eigendom afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit België (land waar het specimen zich bevindt). Dit document vergemakkelijkt meerdere grensoverschrijdend overbrengingen tussen de Europese Unie en derde landen, op voorwaarde dat het dier vergezeld wordt door zijn eigenaar.

Je moet volgende documenten laten zien en door het douanekantoor volledig laten invullen, ondertekenen en afstempelen:
  • Originele EU-certificaat van persoonlijke eigendom
  • Originele EU-vervolgblad
  • Een door u genomen kopie van het actueel EU-vervolgblad
 Voorbeeld: je woont in België en reist met je kerkuil naar Zwitserland. Je moet een certificaat van persoonlijke eigendom aanvragen bij de Belgische CITES-dienst.
 
D Er zijn geen documenten vereist.
Verhuizen van België naar een land buiten de Europese Unie A of B of C Een uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat, afgegeven door de CITES-beheersautoriteit van België(land waar het specimen zich bevindt).
D Er zijn geen documenten vereist.

 

U weet niet in welke Bijlage van EG-verordening 338/97 uw dier is opgenomen?

Je kunt dit nagaan op de pagina Door CITES beschermde soorten.
 

Contactgegevens van CITES-beheersautoriteiten

U kunt de contactgegevens van de CITES-beheersautoriteiten van andere partijen gemakkelijk vinden via de zoekmachine op de CITES-website.
 


Ik reis of verhuis met persoonlijke bezittingen of huisraad

Wat zijn persoonlijke bezittingen of huisraad?

Persoonlijke bezittingen of huisraad zijn dode specimens, delen en afgeleide producten daarvan die toebehoren aan een particulier en die deel uitmaken of daartoe bestemd zijn om deel uit te maken van zijn gewone persoonlijke bezittingen en goederen. Het is dus een voorwerp dat je persoonlijk toebehoort of dat deel uitmaakt van je huishouden.

Persoonlijke bezittingen en huisraad moeten worden vervoerd in je persoonlijke bagage of deel uitmaken van je kleding of accessoires. Alleen verhuiscontainers die bestemd zijn voor mensen die naar de EU verhuizen, mogen apart van de persoon (invoerder) worden vervoerd en op een later tijdstip, d.w.z. na aankomst van de persoon zelf, in de EU worden binnengebracht.

Hier zijn een paar voorbeelden:

  • een ivoren juweel ;
  • een jas van luipaardbont ;
  • een alligator horlogeband.

 

Wil je een souvenir van je vakantie in het buitenland meenemen naar België? Denk eraan dat sommige souvenirs beschermd kunnen zijn door CITES.
Om er zeker van te zijn dat je met een gerust hart van je vakantie kunt genieten, kun je de informatie op de pagina CITES-regels - Vakantiesouvenirs bekijken.

-----------------------------------------------------------------------------

U weet niet in welke Bijlagen van Verordening (EG) nr. 338/97 uw persoonlijke bezittingen zijn opgenomen?

Je kunt dit nagaan op de pagina Door CITES beschermde soorten.

-----------------------------------------------------------------------------

Reizen of verhuizen binnen de Europese Unie

Als je binnen de Europese Unie reist of verhuist met persoonlijke bezittingen, hoef je geen CITES-document aan te vragen, ongeacht in welke bijlage van EG-verordening 338/97 ze zijn opgenomen, zolang u kan aantonen dat de specimens legaal zijn verkregen.

Het begrip persoonlijke bezittingen impliceert echter dat het aantal voorwerpen beperkt is. Als je een groot aantal exemplaren bij je hebt, is het begrip persoonlijke bezittingen niet van toepassing.

-----------------------------------------------------------------------------

Reizen of verhuizen naar of buiten de Europese Unie (EU)

Wanneer je buiten de Europese Unie reist of verhuist met persoonlijke bezittingen of huisraad die beschermde soorten bevatten, wordt je reis of verhuis behandeld als een uitvoer en een invoer.

Afhankelijk van de Bijlagen van Verordening (EG) nr. 338/97 waarin de soorten in zijn opgenomen, heb je verschillende CITES-documenten nodig om de invoer en uitvoer (of wederuitvoer) mogelijk te maken.

Als je voor het eerst persoonlijke bezittingen of huisraad van buiten de EU meeneemt naar België, kan het zijn dat je een uitvoervergunning nodig hebt die is afgegeven door het land waar je was.

In sommige gevallen moet je voor aankomst in de EU een invoervergunning aanvragen bij de CITES-beheersautoriteit waar je naartoe reist of verhuist.

Als je vervolgens een van deze artikelen terug mee wilt nemen buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld op reis of bij een verhuis, dan heet dit wederuitvoer.

Als je de EU verlaat met een voorwerp gemaakt van een beschermde diersoort en vervolgens terugkeert naar de EU met dat voorwerp, is er sprake van een herintroductie.

Deze tabel geeft een overzicht van de documenten die vereist zijn voor inwoners van de Europese Unie, afhankelijk van het feit of het gaat om invoer of uitvoer en de Bijlage bij Verordening (EG) nr. 338/97 waarin de soort is opgenomen.

Invoer of uitvoer

Bijlage

Vereiste documenten

Een specimen de EU binnenbrengen (1e invoer) A
  • Uitvoervergunning afgeleverd door de CITES- beheersautoriteit van het land van herkomst van het specimen
en
  • Invoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van een EU-lidstaat
B
  • Uitvoervergunning afgeleverd door de CITES- autoriteit van het land van herkomst van het specimen
  • Invoervergunning is niet vereist indien de persoon de originele en kopie van de CITES-(weder)uitvoerdocument van het land van herkomst kan voorleggen.
Bekijk ook de vrijstellingen voor een aantal soorten hieronder.
C en D Er zijn geen documenten nodig voor Bijlage C- of D-soorten.
Een specimen ( oorspronkelijk verworven  in de EU) uitvoeren buiten de EU A
  • Uitvoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van een EU-lidstaat
    en
  • Invoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van het land van bestemming
B Uitvoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van een EU-lidstaat
 
Bekijk ook de vrijstellingen voor een aantal soorten hieronder.
C en D Er zijn geen documenten nodig voor Bijlage C- of D-soorten.
Een specimen (eerder ingevoerd in de EU) opnieuw buiten de EU uitvoeren (wederuitvoer) A
  • Kopie "voor de houder" van een EU-uitvoer- of -invoervergunning, voorgelegd op het eerste punt van vertrek of binnenkomst in de EU
    of
  • Bewijs van aankoop binnen de EU (factuur, aankoopbewijs, etc.)
    of
  • Door de douane afgestempelde kopie van de uitvoervergunning of het wederuitvoercertificaat, voorgelegd op het eerste punt van binnenkomst in de EU
    of
  • Wederuitvoercertificaat afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van het land van wederuitvoer
B
  • Kopie "voor de houder" van een EU-uitvoer- of -invoervergunning, voorgelegd op het eerste punt van vertrek of binnenkomst in de EU
    of
  • Bewijs van aankoop in de EU (factuur, aankoopbon, etc.)
    of
  • Door de douane afgestempelde kopie van de uitvoervergunning of het wederuitvoercertificaat, voorgelegd op het eerste punt van binnenkomst in de EU
    of
  • Wederuitvoercertificaat afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van het land van wederuitvoer
Uitzondering: hoorn van neushoorns of olifantenivoor waarvoor wederuitvoercertificaat vereist is
 
Bekijk ook de vrijstellingen voor een aantal soorten hieronder.
C en D Er zijn geen documenten nodig voor Bijlage C- of D-soorten.
Een specimen opnieuw invoeren bij terugkeer naar de EU (herintroductie) A
  • Kopie "voor de houder" van een EU-uitvoer- of -invoervergunning, voorgelegd op het eerste punt van vertrek of binnenkomst in de EU
    of
  • Bewijs van aankoop binnen de EU (factuur, kassabon, etc.)
    of
  • Door de douane afgestempelde kopie van de uitvoervergunning of het wederuitvoercertificaat, voorgelegd op het eerste punt van binnenkomst in de EU
    of
  • Invoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van een EU-lidstaat
B
  • Kopie "voor de houder" van een EU-uitvoer- of -invoervergunning, voorgelegd op het eerste punt van vertrek of binnenkomst in de EU
    of
  • Bewijs van aankoop in de EU(factuur, kassabon, enz.)
    of
  • Door de douane goedgekeurde kopie van de uitvoervergunning of het wederuitvoercertificaat, voorgelegd op het eerste punt van binnenkomst in de EU
    of
  • Invoervergunning afgeleverd door de CITES-beheersautoriteit van een EU-lidstaat
Bekijk ook de vrijstellingen voor een aantal soorten hieronder.
C en D Er zijn geen documenten nodig voor Bijlage C- of D-soorten.

 

-----------------------------------------------------------------------------

Verblijf je niet gewoonlijk in de Europese Unie en wil je reizen of verhuizen naar de EU?

Als dit het geval is, neem dan contact met ons op voor informatie over de voorschriften waaraan moet worden voldaan.

-----------------------------------------------------------------------------

Vrijstellingen van CITES-vergunningsvereisten

Er zijn uitzonderingen voor bepaalde producten die afkomstig zijn van planten en dieren die beschermd worden door CITES. Deze specimens kunnen zonder vergunning als persoonlijke bezittingen in de Europese Unie worden ingevoerd

Deze afwijkingen gelden alleen voor het binnenbrengen en opnieuw binnenbrengen (herintroductie) in de EU. Wanneer u de EU verlaat met persoonlijke bezittingen of huisraad die afkomstig zijn van door CITES beschermde planten en dieren, hebt u documenten voor uitvoer of wederuitvoer nodig.

Persoonlijke bezittingen of huisraad

Je kunt persoonlijke bezittingen van soorten die beschermd zijn door CITES meenemen zonder dat je een vergunning nodig hebt, als

  • je ze bij je draag
    of
  • ze in je persoonlijke bagage zitten.

Deze vrijstelling geldt niet voor 

  • levende dieren of planten;
  • producten die worden ingevoerd of uitgevoerd via een ander transportmiddel, zoals post of koerier (bijvoorbeeld producten die via internet zijn gekocht), zelfs als de koper van plan is deze alleen voor persoonlijke doeleinden te gebruiken.
  • dode soorten (of delen of producten ervan) die u wilt gebruiken voor commerciële doeleinden.
  • het voor het eerst binnenbrengen in de EU van een specimen van een in Bijlage A opgenomen soort;
  • het voor het eerst binnenbrengen in de EU van jachttrofeeën van bepaalde soorten die zijn opgenomen in Bijlage B.
    Let op: voor jachttrofeeën gelden strengere regels. Ga voor meer informatie naar de pagina CITES-regels - Jachttrofeeën.
     

 

Beperkte toegestane hoeveelheden per persoon

Plantaardig/dierlijk of bijproduct Toegestane hoeveelheid
Kaviaar van steursoorten (Acipenseriformes spp.) Maximaal 125 g per persoon. In verpakkingen die individueel gemerkt zijn met een niet-herbruikbaar/verwijderbaar CITES-etiket.
Rainsticks van cactussen (Cactaceae spp.) Maximaal 3 per persoon.
Dode, bewerkte specimens van krokodillensoorten (Crocodylia spp.) Maximaal 4 per persoon - Met uitzondering van vlees en jachttrofeeën.
Schelpen van Strombus gigas (ook gekend onder de naam carko, koninginneschelp of grote kroonslak ) Maximaal 3 per persoon.
Dode zeepaardjes (Hippocampus spp.) Maximaal 4 per persoon.
Schelpen vanTridacnidae spp. Maximaal 3 per persoon, in totaal niet meer dan 3 kg. Een specimen mag één intacte schelp of twee bij elkaar passende helften omvatten.
Agarhout (Aquilaria spp. en Gyrinops spp.) Maximaal 1 kg houtspaanders, 24 ml olie en twee setjes kralen of gebedskettingen (of twee halskettingen of armbanden) per persoon.

 

Contactgegevens van CITES-beheersorganen

U kunt de contactgegevens van de CITES-beheersautoriteiten van andere staten gemakkelijk vinden via de zoekmachine op de CITES-website.
 


CITES-documenten aanvragen

Je moet de nodige documenten aanvragen voordat je iets koopt of verkoopt.

Documenten afgegeven door de Belgische CITES-dienst

Op de pagina Welke documenten heb ik nodig? vindt u alle praktische informatie (tarieven, douaneformaliteiten, enz.)over de CITES-documenten die je nodig hebt: 

  • Europees certificaat
  • invoervergunning
  • uitvoervergunning
  • wederuitvoercertificaat
  •  kennisgeving van invoer
  • certificaat van persoonlijke eigendom.

Je moet deze documenten aanvragen via ons online loket.
 

Hulp bij het aanvragen van CITES-documenten op ons online portaal

Uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat afgegeven door een land buiten de EU

Over het algemeen is het de uitvoerder die de vergunning aanvraagt om naar het derde land buiten de EU te exporteren.

Zodra de uitvoervergunning is afgegeven, vraag je de uitvoerder om je een scan van de vergunning te sturen. Hiermee kun je een invoervergunning aanvragen.
 


CITES-documenten lezen en begrijpen

CITES-documenten kunnen soms moeilijk te begrijpen en te interpreteren zijn. U vindt volledige uitleg over de gegevens en informatie in

  • een Europees certificaat,
  • een invoervergunning,
  • een uitvoervergunning,
  • een wederuitvoercertificaat,

op de volgende pagina's:


Meer informatie