Of je nu in de stad woont of op het platteland, er is altijd wel een manier om bijen aan te trekken.

Een schuilplaats voor wilde bijen

Om het wilde bijen naar de zin te maken volstaan een aantal kleine ingrepen. Zo moet een habitat worden nagebootst waar bepaalde soorten hun nest kunnen maken. Vaak is daar niet veel voor nodig: een hoop zand of hout in de tuin vormt bij voorbeeld een natuurlijke habitat voor bepaalde soorten die hun nest maken in de grond. Woon je in de stad ? Er bestaan verschillende modellen kunstmatige nesten, in alle vormen en maten, om je terras op te fleuren.

Voedsel voor de bijen

Bijen moeten niet alleen beschutting kunnen vinden, ze moeten ook aan voedsel geraken. Hoe kunnen we ze daarbij helpen ?

Als je over een tuin beschikt, is dat heel eenvoudig: laat een aantal wilde planten en bloemen groeien ! In je bloemenperk of op je balkon kan je kiezen voor lokale en  nectarrijke planten.

Woon je in de stad, maar beschik je over een terras ? Waarom daar dan geen moestuintje aanleggen ? Tijm, ui, dille, venkel, radijs en andere lekkere planten zijn ook een festijn voor de bijen. 

Milieuvriendelijk tuinieren

Wil je iets doen aan het onkruid in je bloemenperk, de slakkenplaag in je moestuin of de mollen die je gazon omwoelen? Kies dan eerst voor een natuurlijke oplossing, want pesticiden laten hun sporen na in de natuur. Onze bijen nemen die stoffen op tijdens het verzamelen van de nectar en kunnen nadelige gevolgen ondervinden (zie ‘pesticiden’).

Voor heel wat ongemakken in en rond het huis geldt: voorkomen is beter dan genezen. Zaai op het juiste moment en gebruik een speciale folie om onkruid te voorkomen. Richt je tuin diervriendelijk in: egels, amfibieën en vogels lusten graag slakken, …

Milieuvriendelijke tips als deze vind je bij de vleet in de brochure ‘ongewenste gasten in je huis of tuin’ van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Er zijn tal van verenigingen die advies kunnen leveren over hoe je je tuin of balkon kan onderhouden, zonder het milieu en onze vrienden de bijen te schaden. We geven enkele voorbeelden:
• Natagora
• Brochure van Leefmilieu Brussel : Een natuurlijke en gezellige tuin
• Nature & Progrès
• Natuurpunt

Ik engageer mij op www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Tot slot nog een waarschuwing: als je toch een gewasbeschermingsmiddel gebruikt,  moet je de gebruiksaanwijzing strikt opvolgen om de risico’s voor mens, dier en natuur zo laag mogelijk te houden.