De sectoren die de meeste hulpbronnen gebruiken en een hoge bijdrage kunnen leveren aan de circulaire economie, komen het eerst aan bod in de strategie:

 
  • Elektronisch materieel en informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Elektrische en elektronische uitrustingen zijn één van de snelst groeiende afvalstromen in de EU: minder dan 40% van het elektronisch afval zou in de EU worden gerecycleerd.
Het nieuwe "initiatief voor herbruikbare elektronica" zal deze toestellen herwaarderen: 

- door de verlenging van de levensduur van de producten en het recht op herstelling te stimuleren;
- door de inzameling en verwerking van het afval te verbeteren;
- ​door het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur te beperken.

  • Batterijen en voertuigen

De huidige en toekomstige mobiliteit moet steunen op duurzame batterijen en voertuigen.

Het toekomstig regelgevend kader voor batterijen beoogt onder meer een hogere graad van verzamelen en recycleren van alle batterijen, het verzekeren van de terugwinning van waardevolle materialen en het oriënteren van de consumenten. Verder worden eisen bepaald voor de duurzaamheid van batterijen en de transparantie in de keten.

Wat de autowrakken betreft, wil de Commissie:
- circulaire bedrijfsmodellen bevorderen door het ontwerp te koppelen aan de behandeling van het autowrak;
- regels overwegen voor een minimum gehalte aan gerecycleerd materiaal voor sommige materialen in de onderdelen;
- de recyclage efficiënter maken.

  • Verpakkingsmaterialen

De hoeveelheid verpakkingsafval in Europa blijft maar toenemen, met een recordcijfer van 173 kg per inwoner in 2017. 

De versterking van de richtlijn met betrekking tot verpakkingen en verpakkingsafval zal garanties bieden voor economisch haalbaar hergebruik of recyclage tegen 2030 van alle verpakkingsmateriaal dat in de Unie op de markt komt.

De nadruk wordt gelegd op:
- het verminderen van verpakkingen, oververpakkingen en verpakkingsafval;
- het ontwerp van verpakkingen sturen naar hergebruik en recycleerbaarheid;
- het vereenvoudigen van complexe verpakkingsmaterialen.

  • Kunststoffen

Het risico bestaat dat het gebruik van kunststoffen de komende 20 jaar verdubbelt.

Om plastic afval te verminderen en de verontreiniging door plastics wereldwijd te bestrijden zal de Commissie nieuwe bindende bepalingen voorstellen voor het gehalte aan gerecycleerde stoffen.

Naast de invoering van de nieuwe richtlijn voor kunststoffen voor eenmalig gebruik wordt er bijzondere aandacht besteed aan microplastics.

Gelet op de nieuwe duurzaamheidsproblemen zal de Commissie een actiekader uitwerken voor de winning, de etikettering en het gebruik van biogebaseerde plastics en het gebruik van biologisch afbreekbare of composteerbare kunststoffen

  • Textiel

De textiel-sector is de vierde grootste verbruiker van primaire grondstoffen en water, na de sectoren voeding, huisvesting en vervoer. 

De textielsector zorgt ook voor een grote uitstoot van broeikasgassen. En toch wordt minder dan 1% van alle textiel wereldwijd gerecycleerd tot nieuw textiel.

De nieuwe globale strategie van de Unie voor textiel moet de concurrentiekracht en de innovatie in deze sector versterken door:
- duurzame textielproducten die behoren tot de circulaire economie te bevorderen;
- het gebruik van secundaire grondstoffen te stimuleren (waaronder hergebruik van textiel);
- te strijden tegen 'fast fashion' en textielafval te beperken;
- nieuwe bedrijfsmodellen te stimuleren.

  • Constructie en gebouwen

De bouwsector is verantwoordelijk voor meer dan 35% van de totale afvalproductie van de Unie en zou 5 tot 12% van de nationale emissies van broeikasgassen vertegenwoordigen. Door een efficiënter grondstoffengebruik zouden de emissies wel 80% kunnen dalen (Harwich, E. & al, Resource Efficiency and Climate Change: Material Efficiency Strategies for a Low-Carbon Future, 2020).

De toekomstige globale strategie voor een duurzame bebouwde omgeving zal de circulariteit in de hele levenscyclus van de gebouwen bevorderen. 

  • Levensmiddelen

De voedingssector oefent een grote druk uit op de natuurlijke hulpbronnen en het milieu.

Bovendien zou 20% van de in de Unie geproduceerde levensmiddelen verloren gaan of verspild worden. In lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen zal de Commissie een streefcijfer voor de vermindering van voedselverspilling invoeren bij de herziening van de afvalrichtlijn ; dit doel is een kernactie van de strategie "van boer tot bord".