Wat is het oproepnummer 112 ?
112  is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.

Waarvoor dient de noodoproepcentrales 112?
De operatoren en calltakers staan altijd klaar om je te helpen als je in nood bent. Ze verzamelen de relevante informatie door vragen te stellen aan de oproeper, teneinde de gepaste hulp naar de juiste plaats te sturen. Uw identiteit, de exacte plaats, het aantal slachtoffers, hun bewustzijnstoestand, personen die gekneld zitten… zijn allemaal gegevens die u moet doorgeven. Ze stellen je gerust, vertellen je wat je moet doen en ze verwittigen de nodige hulpdiensten.

Waar bevinden zich de noodoproepcentrales 112?
De noodoproepcentrales 112 bevinden zich in Antwerpen, Aarlen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Luik, Leuven, Bergen en Namen. In Waals-Brabant is er nog geen; de naburige noodoproepcentrales 112 beantwoorden de oproepen van Waals-Brabant.

Welke medische profielen vindt men in de noodoproepcentrales 112?
Elke noodoproepcentrales 112 bestaat uit een medisch directeur, een adjunct-medisch directeur en een verpleegkundige-regulator.
De verpleegkundige-regulator ondersteunt en adviseert de calltakers en de zaaloversten van de noodoproepcentrales 112 bij hun taken: hij coacht hen, biedt hen operationele ondersteuning in de oproepkamer en geeft hen een aangepaste medische opleiding.
De medisch directeur en de adjunct-medisch directeur werken nauw samen met de andere directeurs van noodoproepcentrales 112, via het directiecomité van het 112-centrum, en met de commissies, de Gezondheidsinspecteurs en het netwerk van de medische directies 112. Hun taken zijn uitvoerig beschreven in de koninklijke besluiten van 25 april 2014.

Wie financiert de noodoproepcentrales 112?
De werking van de noodoproepcentrales 112 wordt gefinancierd door de Staat.
Koninklijk besluit betreffende de 112-centra en het agentschap 112